ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα σε υπουργεία

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε αλλαγές στη σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε όπως προβεί στις αλλαγές στην σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης:

Υπουργός Υγείας: Μιχάλης Χατζηπαντέλας 

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατάγεται από την Αμμόχωστο, είναι εγκεκριμένος λογιστής καθώς και διευθύνων σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου HMI & Partners Ltd.

Βάσει του βιογραφικού του, είναι ορκωτός Λογιστής (Chartered Accountant), κατέχοντας τους τίτλους FCA, AIA, MSc (Econ) και BA (Hons), ως απόφοιτος του Thames Valley University of London και του Queen Mary and Westfield College University of London. Πρόσθετα, είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ενώ μέχρι πρότινος ήταν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας (Nicosia Mall).

Υπουργός Δικαιοσύνης: Στέφη Δράκου 

Η κ. Στέφη Δράκου σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο στο Middle Temple. Έχει υπηρετήσει από τη θέση του γενικού διευθυντή σε γνωστά ονόματα της βιομηχανίας όπως η Sun Alliance και η Λαϊκή Ασφαλιστική. Έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος του ΣΑΕΚ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου του οποίου και διετέλεσε πρόεδρος. Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων και της Κοινοπραξίας Ασφαλιστών Οχημάτων Δημόσιας Χρήσης.

Υφυπουργέίο κοινωνικής πρόνοιας: Αναστασία Ανθούση

Φαρμακοποιός και υπεύθυνη του Γραφείου του Υπουργού Υγείας από το 2013. 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μάριος Πελεκάνος

Ο Μάριος Πελεκάνος κατάγεται από το Μένοικο ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Στρόβολο. Είναι νυμφευμένος με την Αννίτα Παπουή και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και έχει πολύχρονη εμπειρία ως στέλεχος σε τραπεζικά ιδρύματα σε Κύπρο και εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί τη δική του επιχείρηση ως Σύμβουλος Αφερεγγυότητας/Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ και Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ.

Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος: Νιόβη Παρισσινού

Η κ. Νιόβη Παρισσινού είναι Μέλος στις Δημόσιες Σχέσεις – Μάρκετινγκ (PR & Communications Executive) του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Σπούδασε Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Μάρκετινγ.

Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου: Ανδρέας Ιωσήφ

Ο Ανδρέας Ιωσήφ είναι δημοσιογράφος. Σημειώνεται ότι ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου, αποσπάται στο Υπουργείο Εξωτερικών.  Θα είναι υπεύθυνος σε θέματα σχετικά με τον Διεθνή Τύπο και τη διαφώτιση.

Επίτροπος Εθελοντισμού: Παναγιώτης Σεντώνας

Οι συντονιστικές δράσεις του Επιτρόπου Εθελοντισμού διευρύνονται με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή των νέων και ευρύτερα των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα και μετονομάζεται σε Επίτροπο του Πολίτη.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας υπηρέτησε στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ως πρωτεύσας κατά την εισδοχή στο Τμήμα του.

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο MA στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ. Πραγματοποιεί τις διδακτορικές του σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Εκπαίδευσης. Από το 2011 εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Είναι Νόμιμος Εκπρόσωπος στην Κύπρο και Επικεφαλής του προγράμματος Erasmus + για τη Νεολαία, του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) καθώς άλλων σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την 1η Ιουλίου η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων

Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων Υπουργών και αξιωματούχων της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί και θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021. Όπως δήλωσε ο κ.Κούσιος,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκεια του, αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες για το δημιουργικό έργο που επιτέλεσαν οι απερχόμενοι Υπουργοί και συνεργάτες του.

«Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που μου έκανε να με διορίσει Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Να μου επιτρέψετε τις υπόλοιπες ευχαριστίες να τις εκφράσω κατά την παράδοση στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς αν οι ανακοινωθείσες αποφάσεις εμπεριείχαν διαφοροποίηση μετά σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις για τη θέση του Υπουργού Υγείας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως έχουν αναγνωστεί, είναι οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε».

Το μέλλον Κούσιου

Ερωτηθείς για το δικό του μέλλον, ο κ. Κούσιος είπε ότι «το δικό μου μέλλον είναι ότι αποχωρώ από το κυβερνητικό σχήμα. Πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος μου πρόσφερε θέση για να παραμείνω στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επέλεξα να αποχωρήσω».

Αναδιπλώθηκε για το Υγείας ο Αδάμου

Νωρίτερα, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου έλαβε απόφαση να μην αναλάβει την θέση του υπουργού υγείας. Το όνομά του θεωρείτο κλειδωμένο για το υπουργείο Υγείας, ενώ η υπουργοποίησή του προκάλεσε την δυσφορία του ΑΚΕΛ με τον Άντρο Κυπριανού να αναφέρει χαρακτηριστικά οτι θα τον κρίνει ο κόσμος.

Ο Αδάμος Αδάμου ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την απόφασή του να μην αναλάβει, με τον Νίκο Αναστασιάδη να του δίνει διορία μέχρι και το μεσημέρι για να το ξανασκεφτεί. Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω στις 11:30 το πρωί αφίχθηκαν στο Προεδρικό οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης. 

Ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης αναχώρησαν λίγο πριν τις 12.15 από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις αντίστοιχα.

Ερωτηθείς εάν θα έχουμε σήμερα κάποιες ανακοινώσεις για το θέμα του ανασχηματισμού και εάν διαβουλεύθηκαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε "καλό μεσημέρι".

Νωρίτερα είχε αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση