ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφώνησαν ΜΟΕ Αναστασιάδης-Ακιντζί, για κινητή-ρεύμα

Τα αγκάθια ωστόσο παραμένουν, κυρίως η θετική ψήφος, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέα συνάντηση τώρα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με βάση τα ΜΟΕ όπως άλλωστε είχε καταγραφεί, φαίνεται πως θα κινηθούν εφεξής Αναστασιάδης-Ακιντζί. Ωστόσο την ίδια ώρα και στον πυρήνα του κυπριακού, διαφαίνεται πως καλά κρατούν οι αποστάσεις κυρίως ως προς τη θετική ψήφο. 

Ξεκινώντας από τα ΜΟΕ, συγκεκριμένα υπάρχει κατάληξη στην ηλεκτρική διασύνδεση σε μόνιμη βάση, ενώ συμφωνία υπάρχει και για την κινητή τηλεφωνία, η διασύνδεση της οποίας θα γίνει μέσω ενός Κέντρου στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα συμφωνήθηκε ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες απομάκρυνσης ναρκών σε 9 σημεία από στρατιωτικούς.

Επίσης η τ/κ πλευρά επιστρέφει πίνακες ε/κ καλλιτεχνών και από πλευρά της, η ε/κ πλευρά θα παραδώσει στην τ/κ πλευρά αρχεία του ΡΙΚ που αφορούν τ/κ καλλιτέχνες, εργασία που θα λάβει χώρα υπό τα βλέμματα της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά. 

Ως προς το κυπριακό παραμένουν διαφορές 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Κ" έγινε συζήτηση όπως αναμενόταν για την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, εντούτοις διαφαίνεται πως υπήρξε επιμονή εκ μέρους της πλευράς Ακιντζί για θετική ψήφο.  "Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις εργασίες του για αυτό το θέμα", δήλωσε σχετικά ο Ακιντζί.

"Είναι δύσκολη η φάση που περνάμε. Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιοι όροι που να μας επιτρέπουν να μπούμε σε δημιουργικό διάλογο"

"Έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει κι άλλη συζήτηση όχι για την αποδοχή της θετικής ψήφου αλλά για την αποκέντρωση της Ομοσπονδίας", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

Από το κοινό ανακοινωθέν των ΗΕ προκύπτει επίσης πως πέραν των προαναφερόμενων ΜΟΕ συζητήθηκαν και άλλα που είναι δυνατόν να πάρουν σάρκα και οστά στο μέλλον, δεν αφήνεται ωστόσο υπόνοια για μια νέα συνάντησή τους. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. "Κάποια (ΜΟΕ) έχουν εξαγγελθεί κάποια άλλα θα μελετηθούν σε μια νέα συνάντηση. Δεν την αποκλείσαμε χωρίς να σημαίνει πως επαναρχίζει ουσιαστικός διάλογος, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις επί του παρόντος. Ο κ. Ακιντζί θα μελετήσει όσα του διαβίβασα" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ως προς τους όρους αναφοράς "δεν μπορεί μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων μέσα σε αυτούς"  ενώ σε απάντηση για το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες που αποτελεί μείζονα διαφωνία ανάμεσα στις πλευρές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως αν είχαν ξεπεραστεί οι διαφορές θα είχαμε λύση. "Υιοθετεί θέσεις ο κ. Ακιντζί που εκφράζονται και από την Τουρκία" τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος.  

Ως προς τις προκλήσεις από την Τουρκία στην εν γένει περιοχή, δεν υπήρξε κάτι άλλο εκ μέρους της πλευράς Ακιντζί σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη ενώ ως προς το κλίμα και τους όρους αναφοράς, τόνισε πως δεν είναι αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.

"Είναι δύσκολη η φάση που περνάμε. Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιοι όροι που να μας επιτρέπουν να μπούμε σε δημιουργικό διάλογο", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Αναφορά στο διεθνές δικαστήριο για βάσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε και για τις πιθανές εξελίξεις όσο αφορά τις βρετανικές βάσεις μετά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τον Άγιο Μαυρίκιο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι κάτι που χρήζει μελέτης, είναι μια γνωμάτευση και δεν είναι μόνο το ότι απλώς χρήζει μελέτης, είναι το αν και κατά πόσο και πότε εγείρεις, εάν δικαιολογείται, ένα ανάλογο αίτημα». 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X