ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονο το κομματικό αποτύπωμα στον ανασχηματισμό Χριστοδουλίδη

Το Προεδρικό διασκεδάζει τις ανησυχίες και τα παράπονα που εξέφραζαν μέχρι σήμερα τα φιλοκυβερνητικά κόμματα για παραμερισμό τους, ενώ τα ενισχύει ενόψει εκλογών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μπορεί η προεκλογική δέσμευση του Πρόεδρου να έκανε λόγο για μη τοποθέτηση στο Υπουργικό προσώπων που είναι κομματικά στελέχη όμως η σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού έχει έντονο το κομματικό στοιχείο. 

Δύο περιπτώσεις είναι αυτές που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μιχάλης Δαμιανός, είναι ο νέος Υπουργός Υγείας, ενώ ο  Βοηθός Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, Παναγιώτης Παλατές, διορίστηκε Επίτροπος Πολίτη. Επίσης ο κ. Παλατές ήταν ένας από τους βασικούς ΔΗΚΟϊκούς που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή για την εκλογή του κ. Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα η Μαρία Παναγιώτου, που είναι στέλεχος της ΕΔΕΚ, από Επίτροπος Περιβάλλοντος τοποθετείται στη θέση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ η Αντωνία Θεοδοσίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, είναι η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Η συμπερίληψη στελεχών των φιλοκυβερνητικών κομμάτων στον ανασχηματισμό, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ρόλος των συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων στη διακυβέρνηση, έρχεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τα παράπονα που εξέφραζαν μέχρι σήμερα για παραμερισμό τους, ενώ την ίδια ώρα τα ενισχύει στην προεκλογική κούρσα για τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ευρωκοινοβουλίου. 

Ο Μιχάλης Δαμιανός γεννήθηκε στη Λευκωσία (Αρχάγγελο) με καταγωγή από τον Πολύστυπο και τη Λάρνακα.

Είναι δικηγόρος, κάτοχος πτυχίου νομικής (LLB) με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Southampton (κάτοχος βραβείου καλύτερης ακαδημαϊκής επίδοσης από το ίδιο πανεπιστήμιο), κάτοχος μεταπτυχιακού πτυχίου νομικής (LLM) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο (κάτοχος βραβείου καλύτερης ακαδημαϊκής επίδοσης από το Fitzwilliam College του Πανεπιστημίου του Cambridge) και κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Solicitor του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας & Ουαλίας. Εργάστηκε στους διεθνείς νομικούς οίκους Simmons & Simmons και Hogan Lovells στο Λονδίνο, με εξειδίκευση στα εταιρικά, εμπορικά και ενεργειακά θέματα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας και το 2010 ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του.

Διατέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου (2011-2016).

Είναι Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2018.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

Ο Παναγιώτης Παλατες γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1985.

Αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβουργου (Universite de Strasbourg) στη Γαλλία στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (Sciences Humaines et Sociales). Παράλληλα, ανέπτυξε ακαδημαϊκή έρευνα σε εξειδικευμένους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε ακαδημαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σε ακαδημαϊκές ανασκαφικές έρευνες στην Ελλάδα και στην Ιορδανία, στην Ιθάκη, στο Νεκρομαντείο της Εφύρας και στο Tel Kafrein αντίστοιχα, ως επικεφαλής ανασκαφικού τομέα. Ακολούθως, εργάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Επιστημονικός Συνεργάτης, και κατά το τελευταίο διάστημα διετέλεσε Σύμβουλος του ΠτΔ.

Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά στο φοιτητικό κίνημα και στην τοπική κοινωνία, στα Ιωάννινα ως Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Αναγέννηση, στη Λευκωσία ως Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και ακολούθως ως Β. Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

Είναι παντρεμένος με τη Μυρτώ Κτενά Παλατέ και είναι πατέρας του Κυριάκου, ηλικίας 9 χρόνων, και της Βεατρίκης, ηλικίας 5 χρονών.

Η Μαρία Παναγιώτου γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1982 στη Λάρνακα.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αποφοίτησε το 2004 με άριστα. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Birmingham όπου πήρε τον τίτλο Mphil (B) in Modern East Mediterranean History. Το 2017 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (PhD in Modern and Contemporary History) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Μαρτιο του 2023 ειχε την τιμη να διοριστεί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Από το 2004 μέχρι το 2022 εργάστηκε σε περισσότερα από επτά ερευνητικά προγράμματα αριστείας, συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, όπου και απέκτησε σημαντική πείρα στην αρχειακή έρευνα και στη διοίκηση ερευνητικών προγραμμάτων. Ξεχωρίζει την εργοδότησή της ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο Φάκελος της Κύπρου για την περίοδο 2007-2010. Στο διάστημα 2017 - 2022 εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας με καθήκοντα διδασκαλίας οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 16 επιστημονικά άρθρα σε σύμμεικτους τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως το European History Quarterly) γύρω από τη θεματική της οικονομικής ιστορίας, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με πιο πρόσφατο το Διεθνές Συνέδριο του Modern Greek Studies Association στο Τορόντο του Καναδά (Οκτώβριος 2022).

Κατάγεται από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου και διαμένει προσωρινά στη Λάρνακα. Οι γονείς της είναι ο Μιχάλης Παναγιώτου και η Ιφιγένεια Κόσσιφου. Είναι μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού, του Αχιλλέα Ιωάννου.

Η Αντωνία Θεοδοσίου φοίτησε στο Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία, και απέκτησε πτυχίο Αρχιτεκτονικής επιπέδου μάστερ με ειδικότητα στην οικολογική δόμηση και την αποκατάσταση μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Παρακολούθησε σειρά μαθημάτων για ένα χρόνο στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μπράουνσβαϊγκ στη Γερμανία. Παρακολούθησε επίσης σειρά μαθημάτων για δυο χρόνια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Αποκατάσταση Ιστορικών Μνημείων στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ στην Κύπρο.

Επαγγελματικά:

Διατηρεί γραφείο στη Λευκωσία αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών μελετών

Διετέλεσε για πέντε χρόνια Διευθύντρια Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Ακάμα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών

Συγκρότησε Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης των κοινοτήτων Ακάμα και προώθησε κοινωφελή έργα και δράσεις τα οποία έχουν συνέργεια με τους στόχους προστασίας των περιοχών Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα

Συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή UNESCO για την ένταξη της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Εθνικό και τον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και μετείχε ως εμπειρογνώμονας της UNESCO σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εργάστηκε για δυο χρόνια στον ΚΟΤ, στο πρόγραμμα τουρισμού σε παραδοσιακές οικοδομές και σε θέματα περιβάλλοντος, και παρακολούθησε την Σχολή Ξεναγών

Μετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα περιβάλλοντος, και του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura2000, σε θέματα πολιτισμού και ενέργειας.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων το 1996 και μετείχε στην εγγραφή του στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Το 2001 κατήλθε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Οικολόγων και ακολούθως δραστηριοποιήθηκε εκτός Κινήματος παραμένοντας σε στενή συνεργασία. Το 2021 κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές ως συνεργαζόμενη υποψήφια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, της Επιτροπής Κυπριακού και της Επιτροπής για τον Ακάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση