ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής: Τι συζήτησαν Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Της Ιωάννας Κυριάκου

Τις επαφές του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα (14/6) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο.

Όπως ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η στενότερη συνεργασία με την νομοθετική εξουσία. «Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρέπει μέσα από κλίμα συναίνεσης προς όφελος όχι μόνο που θα καρπωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά προς όφελος ευρύτερα της κοινωνίας» σημείωσε.

Συγκεκριμένα, στις 9.00πμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, στις 9.45πμ τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις 10.30πμ τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και στις 11.15πμ τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ. Αύριο Τρίτη θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Οι επαφές του Προέδρου-Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Τα σκαλιά του Προεδρικού ανέβηκε πρώτος ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς ωστόσο να προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Άντρος: Δεν υπάρχει πολιτική βάση για συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, με τον κ. Κυπριανού να ξεκαθαρίζει στον Πρόεδρο πως δεν υπάρχει πολιτική βάση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συζητήθηκαν επίσης θέματα μεταρρυθμίσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα υπουργοποίησης του πρώην Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος δεν του ανέφερε κανένα όνομα και επανέλαβε ότι δεν συζητούν συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

«Ο κ. Αδάμου έχει συνεργαστεί πολλά χρόνια με ΑΚΕΛ και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Αν ο ίδιος κρίνει ότι εύκολα να μεταπηδήσει στην Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, θα τον κρίνει ο κόσμος», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είπε στον Πρόεδρο αν θα τον ενοχλήσει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα της Αριστεράς, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά.

Μ.Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ θα ξεκαθαρίσει τη θέση της

Για τον ενδεχόμενο Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και «αυτά θα λάβουν τις αποφάσεις τους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει βολιδοσκόπηση συγκεκριμένων προσώπων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως η ΕΔΕΚ πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα τη θέση της σε ότι αφορά το ζήτημα, πρώτου να προχωρήσει σε συζητήσεις. 

Ερωτηθείς εάν είναι εύκολο η ΕΔΕΚ να περάσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην πλευρά της συμπολίτευσης, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για σοβαρά ζητήματα.

«Όμως αυτό, δεν μας στερεί το δικαίωμα να λειτουργούμε με εποικοδομητική συνέργεια προς όφελος της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Χ.Χρίστου: Το ΕΛΑΜ παραμένει μια ανεξάρτητη πολιτική δύναμη

Την πρόταση του Προέδρου για τη δημιουργία μιας Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής απέρριψε και το ΕΛΑΜ, με τον Πρόεδρο του κόμματος Χρίστο Χρίστου να αναφέρει μετά το πέρας της συνάντησης ότι το ΕΛΑΜ παραμένει μια ανεξάρτητη πολιτική δύναμη.

«Όσον αφορά το κοινοβούλιο», είπε, «κάθε νομοσχέδιο όπως και κάθε πρόταση νόμου ανεξαρτήτως από που προέρχεται θα μελετάται και θα λαμβάνονται αποφάσεις προς το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον, ο κ. Χρίστου είπε ότι με τον Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις για το εθνικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

Τρίτη, 15 Ιουνίου

9πμ Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

9.45πμ Θα δεχθεί τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ κ. Μάριο Καρογιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

10.30πμ Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση