ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβάζει τους τόνους ο Τατάρ

Τι αναφέρει στο διάγγελμα του για την επέτειο της εισβολής;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Λίγο πριν την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανεβάζει τους τόνους τόσο στο Κυπριακό όσο και στο εσωτερικό, τ/κ πολιτικό πεδίο. Σε διάγγελμα του για την επέτειο της εισβολής, ο κ. Τατάρ ευχαριστεί την Τουρκία για τον πόλεμο του 1974 και δηλώνει ότι οι τ/κ χρωστούν την «ΤΔΒΚ» στην «μητέρα πατρίδα» τους.

Επιμένει την λύση των κρατών

Ο κ. Τατάρ επιμένει στην σημασία της λύσης των δυο κρατών ως μοναδική συνταγή λύσης του Κυπριακού για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ο τ/κ ηγέτης αποκλείει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ) επικαλούμενος σειρά ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1963-2017. Ο ίδιος παρομοιάζει την εισβολή με ήλιο «που ανέτειλε το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974».

«Η ΤΔΒΚ είναι μια οντότητα στην περιοχή, ένα κυρίαρχο, ελεύθερο κράτος με τους εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, ο οποίος ζητά από τους τ/κ να γνωρίζουν την αξία του δικούς τους «κράτους».

Στο διάγγελμα του, ο κ. Τατάρ συνοψίζει την πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού, πάντα από την δική του, ιδιόρρυθμη εθνικιστική οπτική γωνία. Στην συνέχεια, επιχειρεί να προβάλλει την ΔΔΟ ως ένα τέχνασμα των ε/κ ασκώντας κριτική στην ΕΕ. Ο κ. Τατάρ αναφέρεται επίσης, και στο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η επίθεση Τατάρ στους υποστηρικτές της ΔΔΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν το διάγγελμα του, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο των τ/κ, ο κ. Τατάρ εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και των τ/κ δυνάμεων της λύσης. Αφορμή για την νέα επίθεση του κ. Τατάρ, η οποία δρομολογήθηκε με μια συνέντευξη στον τουρκικό τύπο, υπήρξε η απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει την ομιλία του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην «βουλή».

Ο κ. Τατάρ μιλώντας στον τουρκικό τύπο κατηγόρησε όλους τ/κ υποστηρικτές της ΔΔΟ με το σκεπτικό ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ε/κ.

Η απάντηση-αντίδραση της τ/κ Αριστεράς στις βολές του κ. Τατάρ υπήρξε άμεση. Εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων τ/κ κομμάτων καταδίκασαν την νέα δημόσια έκρηξη θυμού του τ/κ ηγέτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση