ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:05
 

ΑνΚΕ: Η επίτευξη λύσης του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα

Η αποφασιστικότητα την Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της λύσης δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος παραμένει πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα μας και η θέληση και η αποφασιστικότητα μας προς αυτή την κατεύθυνση δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση, ανέφερε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο. Κλέλια Βασιλείου προσθέτοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε μια θνησιγενή λύση που θα παραγράφει τα δίκαια μας και θα θέτει σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική μας επιβίωση σε αυτό τον τόπο, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των ηρώων της Χλώρακας που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσοαιματούσας στην Χλώρακα, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι ιδιαίτερα μεγάλες αφού όπως εκτίμησε, η τουρκική αδιαλλαξία, η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα στρατεύματα κατοχής, ο συνεχής εποικισμός των κατεχομένων, καθιστούν τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης της πατρίδας μας ολοένα και πιο ορατό.

Όπως δε επανειλημμένα διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε η κ. Βασιλείου, η πλευρά μας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στον Γκραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που συγκεκριμενοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Ιουλίου.

Πρόσθεσε δε," πως εμείς, σε όποια περίπτωση, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ούτε με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας με τη συνεχιζόμενη κατοχή, ούτε με τις τουρκικές αξιώσεις για μόνιμη στρατιωτική παρουσία και δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και εγγυήσεων, αλλά ούτε και με την προφανή επιδίωξη της Τουρκίας για εξασφάλιση του ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου".

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμη πως τις τραυματικές εμπειρίες του διπλού εγκλήματος κατά της Κύπρου εξακολουθούμε να τις βιώνουμε. Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες, στρατός κατοχής, καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Επεσήμανε δε, πως αν πραγματικά ενδιαφέρεται λοιπόν η Τουρκία για την επίτευξη μιας διαρκούς και συνολικής λύσης προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της έναντι του πλαισίου των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα και να τοποθετηθεί κατά τρόπο που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την προοπτική να αποδώσουν το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Αναφερόμενη στους ήρωες της κοινότητας Χλώρακας, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως αποτελεί μεγάλη τιμή να ομιλεί κανείς για ήρωες και να περιγράψει με λέξεις όσα ο νους δεν μπορεί να συλλάβει

Θα μιλήσουμε συνέχισε, για τον Ανδρέα Έλληνα, τον Θεόδωρο Πέτρου, τον Χαράλαμπο Κυρίλλου, τον Δημήτρη Ζηνιέρη και τον Χριστόδουλο Πολυδώρου που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, και για το αγνοούμενο παλικάρι της κοινότητας Λεωνίδα Θεοχάρους που ανταποκρίθηκε και αυτός με μεγάλο αίσθημα ευθύνης στο κάλεσμα για την υπεράσπιση της ελευθερίας της από τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή.

Μιλώντας γι αυτούς, η μνήμη επιστρέφει πίσω στο χρόνο, στα τραγικά γεγονότα που έζησε η πατρίδα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 με την προδοσία του πραξικοπήματος και την καταστροφή που έφερε η τουρκική εισβολή, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X