ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-Σρι Λάνκα, δηλώνουν οι ΥΠΕΞ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου της Σρι Λάνκα στη Λευκωσία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ομόλογός του από την Σρι Λάνκα Tilak Janaka Marapana ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι δύο χώρες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη διμερή τους συνεργασία, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Σρι Λάνκα στη Λευκωσία.

Ο κ. Marapana επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, με τον κ. Χριστοδουλίδη να εκφράζει την εκτίμηση της Λευκωσίας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον κ. Marapana συζήτησαν τους τρόπους επέκτασης της συνεργασίας τους.

«Σήμερα προσθέτουμε άλλο ένα σημαντικό κανάλι συνεργασίας στους δεσμούς που μας ενώνουν, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα προσδώσει περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση των σχέσεών μας» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι 5.680 χλμ χωρίζουν τις δύο χώρες, «μοιραζόμαστε πολλές ίδιες ιδέες και αρχές που καθοδηγούν τη στενή μας συνεργασία σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φόρα, όπως τον ΟΗΕ και την Κοινοπολιτεία».

Οι δύο χώρες, συνέχισε, μοιράζονται επίσης ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον το οποίο διαμορφώνεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς. «Μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1963, οι σχέσεις μας αυξάνονται σταθερά», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Marapana είπε ότι όπως συμφώνησαν με τον Υπουργό την Τετάρτη «δεν έχουμε ακόμη πλήρως επιτύχει τις δυνατότητες της συνεργασίας μας σε τομείς όπως το εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την εκπαίδευση, τους οποίους τώρα με την φυσική σας παρουσία στην Κύπρο ελπίζουμε να προωθήσουμε».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι με τον ομόλογό του είναι δεσμευμένοι στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς προς όφελος του λαού της Κύπρου και της Σρι Λάνκα. Αναφερόμενος στις διαπροσωπικές επαφές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η παρουσία της κοινότητας και του εργατικού δυναμικού από τη Σρι Λάνκα έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου «για τη θέση της Σρι Λάνκα στο Κυπριακό και τη στήριξή της στις προσπάθειές μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για επανένωση του νησιού μέσω μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης».

«Η Σρι Λάνκα υποστηρίζει σταθερά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας, της Κύπρου» ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο κ. Marapana, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι είναι νησιωτικές χώρες και έχουν αποσχιστικές οντότητες στο έδαφός τους.

«Ως μέλη της Κοινοπολιτείας και των Ηνωμένων Εθνών θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την προάσπιση κοινών συμφερόντων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», πρόσθεσε.

Είπε εξάλλου ότι με το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στην Κύπρο «ανοίγουμε επίσης ένα νέο κεφάλαιο στις μακροχρόνιες διμερείς μας σχέσεις, που εγκαθιδρύσαμε πριν από 56 χρόνια, το 1963».

Ο κ. Marapana είπε ακόμη ότι είχε την Τετάρτη μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, κατά την οποία εντόπισαν νέους τομείς συνεργασίας, συμφωνώντας να επεκτείνουν περαιτέρω το πεδίο της διμερούς συνεργασίας.

Ο Υπουργός επαναβεβαίωσε τέλος τη δέσμευση της Σρι Λάνκα να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την έναρξη της τελετής έγινε έπαρση της σημαίας της Σρι Λάνκα και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών. Οι Υπουργοί έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του Προξενείου και ακολούθως άναψαν μια παραδοσιακή λυχνία. Ένα ζευγάρι ντυμένο με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψε στο τέλος της εκδήλωσης παραδοσιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο πρέσβης της Σρι Λάνκα στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Daya Srikantha John Pelpola, ο οποίος ευχαρίστησε τους Επίτιμους Προξένους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Σρι Λάνκα στην Κύπρο Rohana Ambagolla, ξένοι διπλωμάτες και αρκετά μέλη της κοινότητας που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X