ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε ο χορός της διαδοχής στον ΔΗΣΥ

Μετά την προεδρία του κόμματος ξεκινά ο προεκλογικός για την υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία του ΔΗΣΥ σηματοδοτεί νέα εποχή για το κόμμα της Δεξιάς. Την ίδια στιγμή ωστόσο ανοίγει ο χορός διαδοχής για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, ο απολογισμός της πενταετίας του κόμματος θα γίνει στις 6 Μάϊου στο Παγκύπριο Συνέδριο, ενώ την επόμενη μέρα στις 7 Μάϊου τα μέλη θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο Αναπληρωτή Πρόεδρο, τους τρείς Αντιπροέδρους και τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Το παζλ των υποψηφιοτήτων για την ηγετική πυραμίδα του κόμματος άρχισε να συμπληρώνεται, με τους μνηστήρες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και να υποβάλουν την υποψηφιότητα τους, πρώτα για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, η οποία και βάσει καταστατικού έχει αυξημένες αρμοδιότητες, με υπεύθυνο ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες και εκστρατείες.

Μέχρι στιγμής επίσημα υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους για τη θέση του Αναπληρωτή Πρόεδρου ο εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος και Βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους.

Φαίδωνας Φαίδωνος – Τα «εσωκομματικά πηγαδάκια» και το χρονικό υποβολής της υποψηφιότητας του

Πρώτος στην κούρσα τον υποψηφίων για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου εξήγγειλε επίσημα ο Φαίδωνας Φαίδωνος τονίζοντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» ότι για αυτόν ήταν πολιτικά ορθό να ανακοινώσει το ενδιαφέρον του πριν από το αποτέλεσμα για την Προεδρία του κόμματος καθώς «στα εσωκομματικά πηγαδάκια κυκλοφορούν διάφορα» και δεν θέλει να είναι συμμέτοχος στους ψίθυρους ότι «αναλόγως με το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος κάποιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και κάποιοι όχι».

Ταγμένος στην ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, όπως δήλωσε, προμετωπίδα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του είναι ο «Καθαρός λόγος» και τα «έργα», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της συλλογικότητας στο κόμμα. «Δεν είμαι του άκρατου φιλελευθερισμού, πιστεύω σε ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό ρόλο του κράτους», ενώ πρόσθεσε πως «σε θέματα κοινωνικά πολλοί με έχουν ρωτήσει αν έχω αριστερές καταβολές. Σε αυτά τα θέματα έχω μια ευαισθησία».

Μιχάλης Σοφοκλέους – Η συνεργασία με τους μεγάλους ηγέτες και η έμφαση στο πολιτικό βάθος

Στον «χορό» των υποψηφίων για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ρίχτηκε και ο Μιχάλης Σοφοκλέους τονίζοντας πως και αυτός θέλησε να το κάνει πριν το βράδυ του Σαββάτου όπου θα αναδεικνύονταν ο νέος Πρόεδρος του κόμματος.

Με βίντεο το οποίο ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα, ο Μιχάλης Σοφοκλέους ανέφερε τους λόγους που τον ώθησαν στο να υποβάλει την υποψηφιότητα του λέγοντας πως ανήκει σε μια γενιά «που έχει το προνόμιο να έχει ζήσει τα ορόσημα του παρελθόντος μας».

«Είχα το προνόμιο να συνομιλήσω, να συνεργαστώ με όλους τους μεγάλους ηγέτες της παράταξης. Να δώσω μαζί τους, τις μεγάλες μας μάχες» ανέφερε στο βίντεο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι η παρουσία του στην ανώτατη πυραμίδα θα ενισχύσει το πολιτικό βάθος του κόμματος και πως στόχος θα πρέπει να είναι να ανοίξει στη βάση και να φέρει τους νέους κοντά.

Eυθύμιος Δίπλαρος – Οι πολιτικές μάχες, ο Αβέρωφ και ο Αναστασιάδης

Το βράδυ του Σαββάτου μετά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία του κόμματος, ο Ευθύμιος Δίπλαρος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε την απόφαση του να διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ενώ την Δευτέρα προχώρησε στην επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του επεξηγώντας μέσω βίντεο τους λόγους της απόφασης του.

«Πάντοτε δήλωνα παρών σε όλες τις μεγάλες πολιτικές μάχες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον κόσμο της παράταξης, δίπλα σε όλους εσάς. Συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η παράταξη μας. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος» είπε μεταξύ άλλων ο εκ των Αντιπρόεδρων του κόμματος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι «είχα την τιμή να υπηρετήσω δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και δίπλα στον πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου».

Αναφερόμενος και στον ιδρυτή της παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκο Κληρίδη, ο Βουλευτής Λεμεσού τόνισε ότι το κόμμα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καλώντας τον κόσμο και τα μέλη της παράταξης να κρατήσουν την παράταξη ενωμένη και δυνατή.

Γιάννης Καρούσος - Διεκδικεί θέση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ

Την πρόθεση του για να διεκδικήσει μια θέση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού γνωστοποίησε με ανάρτηση του στο Twitter ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την θέση που θα διεκδικήσει στην παράταξη, «αφού ολοκληρώσω έναν κύκλο επαφών με τη βάση, τα μέλη και φίλους της παράταξης μας σε ολόκληρη την Κύπρο», τονίζοντας την επιθυμία του να ακούσει και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους.

Ήδη ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος έκανε γνωστό σε συνέντευξη του στην «Κ» ότι θα διεκδικήσει μια εκ των θέσεων στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος θέτοντας εαυτόν στην κρίση του συναγερμικού κόσμου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι εάν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον αυτό θα είναι μόνο για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου.

«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω να προσφέρω και δηλώνω παρών για την ηγεσία. Για το ποια θέση, αυτό θα ανακοινωθεί μετά τις 11 Μαρτίου... Αυτό που θέλω να πω, είναι πως αφουγκράζομαι τον κόσμο μας και αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που προκύπτει για αλλαγή, έτσι θα δηλώσω παρών στις 7 Μαΐου» ανέφερε στον δημοσιογράφο Απόστολο Τομαρά, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία του κόμματος.

«Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές από το καταστατικό, τον τρόπο λειτουργίας, την επικοινωνία με τη βάση. Γνωρίζουμε πολύ καλά σαν κόμμα πώς να προωθούμε και να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, ήρθε η ώρα να το κάνουμε και εσωτερικά για να μην επαναληφθούν οι πρόσφατες καταστάσεις», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Μεταφορών.

Ερωτηματικό ο Νίκος Νουρής

Έντονη φημολογία για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος επικρατεί και γύρω από το όνομα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, με τον ίδιο μέχρι στιγμής να μην τοποθετείται δημόσια. Ωστόσο, μετά και την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κόμματος το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις πιθανότητες να γέρνουν προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σάβια η πρώτη για τη θέση του Αντιπροέδρου

Με στόχο έναν «ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό που αφήνει οριστικά πίσω του ότι μας πλήγωσε και μας πίκρανε» η Βουλεύτρια Λευκωσίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης και επίσημα την υποψηφιότητα της για μία εκ των τριών θέσεων του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ.

Κάνοντας λόγο για τις αρχές και αξίες της Κληριδικής Σχολής «με πρώτιστο στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», η Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε στο όραμα της για έναν Δημοκρατικό Συναγερμό «που θα είναι δίπλα στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα».

Η Βουλεύτρια Λευκωσίας άνοιξε το χώρο για τους διεκδικητές εκ των τριών θέσεων των Αντιπροέδρων του κόμματος με τις εξαγγελίες για την ηγετική πυραμίδα της παράταξης να ρίχνονται στο φως από αυτή την εβδομάδα μέχρι και την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων στις αρχές Απριλίου.

Οι μνηστήρες

Αρκετοί είναι αυτοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μία εκ των τριών θέσεων των Αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού με το παζλ των διεκδικητών όπως προαναφέραμε να ολοκληρώνεται μέχρι τον Απρίλιο κατά την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Οριάνας Παπαντωνίου στην «Κ», πέραν της Σάβιας Ορφανίδου η οποία δήλωσε επίσημα την πρόθεση της να διεκδικήσει μια εκ των θέσεων των Αντιπροέδρων, σκέψεις για διεκδίκηση φαίνεται να κάνει και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και στέλεχος του προεκλογικού επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου, Ξένια Κωνσταντίνου.

Παράλληλα, στην ονοματολογία είναι και το όνομα της εκπρόσωπου Τύπου του Επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τις Προεδρικές Εκλογές, Τζώρτζιας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, ενώ πιθανότητες για να μπει στην κούρσα των διεκδικητών έχει η Βουλεύτρια Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου και ο βουλευτής Χαράλαμπος Πάζαρος. 

Τέλος, για τις θέσεις των τριών Αντιπροέδρων φαίνεται πως πρόθεση έχει και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος μετά και την εκλογή της νέας Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Τα επόμενα βήματα του Δημήτρη Δημητρίου

Μετά τις εκλογές για την Προεδρία του ΔΗΣΥ ο Δημήτρης Δημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή του να μη διεκδικήσει κάποια άλλη θέση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εκλογές της 7ης Μαΐου  .

Με ανάρτηση του στο Facebook θέλησε να αναφέρει πως «δεν είμαι κυνηγός καρεκλών. Ούτε χρειάζομαι καρέκλα για να υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος. Μου αρκεί η θέση που ο Συναγερμικός κόσμος μου εμπιστεύθηκε ως Βουλευτή Λευκωσίας και Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για να συνεχίσω να μάχομαι για ένα καλύτερο Συναγερμό με καθαρές θέσεις για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα στηρίξει την Αννίτα Δημητρίου ως νέα Πρόεδρο του κόμματος καθώς και θα εισηγηθεί να προωθηθούν προτάσεις που την βρίσκουν σύμφωνη «για το καλό του κόμματος μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση