ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις κομμάτων για το ποδόσφαιρο

Οι δηλώσεις δεν περιορίστηκαν στα πρόσφατα γεγονότα, αλλά κάλυψαν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άθλημα στη χώρα μας

Newsroom K

Ευρεία αντιδράσεων είχε και η σημερινή μέρα από τα πολιτικά κόμματα του τόπου επί των σκανδάλων και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Οι δηλώσεις των κομμάτων δεν περιορίστηκαν στα πρόσφατα γεγονότα που ήρθαν στο φως μετά τις αποκαλύψεις της ισπανικής διαδικτυακής εφημερίδας «El Confidential», αλλά αναφέρθηκαν τόσο στις ευθύνες που φέρει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, η ανάγκη για κάθαρση της διαφθοράς του τόπου, η ανάγκη για να τεθεί χρονοδιάγραμμα στην επιδιόρθωση των κυπριακών γηπέδων αλλά και ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για την σύσταση των πιο πάνω.

Επισυνάπτονται οι δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων:

Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ: «Θα πράξουμε πολιτικά και θα συνδράμουμε όπου είναι δυνατόν για να ξεδιαλύνει το ζοφερό τοπίο στο κυπριακό ποδόσφαιρο»

Και τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τα οποία εξετάζονται, οδηγούν προς την κατεύθυνση που θέσαμε ευθύς εξαρχής ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Σκοπός είναι η ολική κάθαρση για να ζήσει και το κυπριακό ποδόσφαιρο καλύτερες μέρες. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού που επαναλαμβάνουμε και σήμερα.

Και πρέπει όλοι για να καταστεί πραγματικότητα η κάθαρση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τόσο οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου όσο η Αστυνομία και οι Αρχές αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Καλούμε άλλη μια φορά όσους έχουν στοιχεία να τα παραδώσουν στην αστυνομία. Πρέπει να διερευνηθεί κάθε υπόθεση και καταγγελία για χειραγώγηση αγώνα άσχετα με το ποιος εμπλέκεται σε αυτήν. Αυτή είναι η θέση και του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα πράξουμε πολιτικά και θα συνδράμουμε όπου είναι δυνατόν για να ξεδιαλύνει το ζοφερό τοπίο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Έτσι θα ενισχύσουμε στην πράξη την προσπάθεια της κάθαρσης.

Σε ερώτηση αν θα συγκληθεί σύσκεψη κομμάτων υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Δημητρίου απάντησε:

«Είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα συνομίλησε ήδη με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εγώ έτυχε να έχω ενημέρωση χθες το απόγευμα από τον ίδιο τον Υπουργό, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το πράξει στο υψηλότερο επίπεδο».

Σε άλλη ερώτηση για το ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θέτει ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον κ. Ιωνά Νικολάου και για το χειρισμό των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Ισπανία, ο Εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι:

«Δεν γνωρίζουμε πως διαχειρίστηκε η Αστυνομία τα στοιχεία που ήρθαν από την Ισπανία ή από άλλες υποθέσεις. Έχουμε και εμείς ερωτήματα προς την Αστυνομία που αφορούν τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων και δεν έχουμε ενημέρωση για το αν ενημερώθηκε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης».

Γ.Γ. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: «Τί έκανε ο προηγούμενος Υπουργός;»

Θέλω να εκφράσω την έντονη μας ανησυχία, για όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Έχω συνομιλήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός με έχει ενημερώσει ότι πρόθεση του είναι να οργανώσει μια συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα για να ανταλλαγούν απόψεις για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Αντιλαμβάνομαι ότι εκεί ενδεχομένως να γίνει μια ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και έχουμε ανταποκριθεί θετικά σε μια τέτοια πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Όμως η ανησυχία μας είναι μεγάλη ιδιαίτερα σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Ισπανία. Δεν νοείται να γίνουν σχετικές καταγγελίες από το Γενάρη του 2019, να έχουν γίνει επαφές με την ισπανική Αστυνομία και να έχουμε καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο για να παραπέμψουμε το όλο ζήτημα στην Νομική Υπηρεσία και να ζητήσουμε άποψη για το πώς θα προχωρήσουμε.

Το χειρότερο από όλα βέβαια είναι ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερωθεί. Διερωτόμαστε τι έκανε ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου. Ποιές ευθύνες έχει για όλη την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί;

Το δεύτερο που θέλω να πω ότι ευχόμαστε η διερεύνηση να μην περιοριστεί στο παιχνίδι του Οθέλλου με την Αγιά Νάπα. Τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου, ακούσαμε οι πάντες ότι είναι πολύ ευρύτερα και θα πρέπει να διερευνηθούν σε όλη τους την έκταση. Δεν πρέπει να μείνουμε απλά και μόνο στην κορυφή του παγόβουνου, πρέπει να πάμε μέχρι τη βάση του παγόβουνου.

Είναι προσβλητικό για την Κύπρο, να δυσφημίζεται με αυτό τον τρόπο στο εξωτερικό και στον τομέα του ποδοσφαίρου. Μας φτάνουν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουμε. Η άποψη μας λοιπόν είναι ότι με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καθαρίσει ο «στάβλος του Αυγεία».

Θεωρείτε ότι έχει ευθύνες ο κ. Ιωνάς Νικολάου ενδεχομένως και η αστυνομία;

Θεωρώ ότι σίγουρα δεν κινήθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε να κινηθούν και με την ταχύτητα που θα έπρεπε να κινηθούν. Δηλαδή αν δεν έγραφε τίποτα η ισπανική εφημερίδα εμείς εδώ στην Κύπρο δεν θα ξέραμε τίποτα. Για ένα θέμα το οποίο μας έχει εκθέσει.

Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ: «Η πρόθεση για κάθαρση εκδηλώνεται με έργα και όχι με λόγια»

Για την ΕΔΕΚ η κάθαρση τόσο του ποδοσφαίρου όσο και όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής είναι επιβεβλημένη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που αποκαλύψαμε και καταθέσαμε στη Βουλή σωρεία σκανδάλων τα οποία στη συνέχεια με διάφορους τρόπους, δυστυχώς, συγκαλύφθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σκάνδαλο των φαρμακευτικών υπηρεσιών, του ακτινοθεραπευτικού του νοσοκομείου Λεμεσού, των Κυπριακών Αερογραμμών, του Χρηματιστηρίου, της οικονομίας, του κλεισίματος του Συνεργατισμού καθώς και το ασυμβίβαστο του Νίκολσον.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτοί που έχουν και την ευθύνη της εξιχνίασης αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην άμεση εξιχνίαση και κάθαρση των φαινομένων, σε πολλές περιπτώσεις στοχοποιούν αυτούς που τα αποκαλύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση για κάθαρση εκδηλώνεται με τα έργα και όχι με τα λόγια.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: «Να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την επιδιόρθωση γηπέδων»

Στα 40 εκατομμύρια ανέρχεται το πόσο που χρειάζονται τα γήπεδα στην Κύπρο για να επιδιορθωθούν και να αναβαθμιστούν όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων.

Συγκεκριμένα μόνο δύο γήπεδα πληρούν όλες τις προδιαγραφές, τα οποία είναι το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα, τα υπόλοιπα στάδια χρειάζονται βελτιώσεις, άλλα πιο πολλές και άλλα πιο λίγες. Γι’ αυτό το σκοπό έχει οριστεί μια Επιτροπή που αποτελείται από την Αρχή Αδειοδοτήσεων Σταδίων, τον ΚΟΑ, την Αστυνομία και τον Σύμβουλο του Προέδρου για τα θέματα σταδίων και την ΚΟΠ.

Αυτή η πληροφορία δεν είναι καινούργια. Όσοι αντιδρούσαν στην κάρτα φιλάθλου ισχυρίζονταν ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων. Έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια και δεν υπήρξε διακριτή πρόοδος.

Τώρα πληροφορηθήκαμε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει, από τις μελέτες που θα γίνουν, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των σταδίων, ούτως ώστε να αρχίσει σταδιακά η επιδιόρθωση των σταδίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευελπιστούμε πως οι αλλαγές θα γίνουν τουλάχιστον σε δύο χρόνια, και ζητάμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα προσδιορίζει ακριβώς τον χρόνο άλλα και τις αλλαγές.

Συμμαχία Πολιτών: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Καταπολέμηση της Διαφθοράς στον αθλητισμό

Σε συνέχεια της γραπτής εισήγησης που είχε κατατεθεί από την Συμμαχία Πολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 3 Φεβρουαρίου, σε σχέση με την αναβάθμιση του αθλητισμού και της καταπολέμησης της διαφθοράς, σήμερα το Κίνημα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας Σχέδιο Δράσης στο Κοινοβούλιο, το οποίο αφορά μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες, πέραν των εφτά άμεσων ενεργειών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει και της δικής μας πρότασης.

Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της εγγραφής αυτεπάγγελτου θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, την οποία και χαιρετίζουμε, η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Καταπολέμηση της Διαφθοράς στον Αθλητισμό το οποίο βασίζεται στους πυλώνες της αποτροπής, καταστολής, παρακολούθησης, εκπαίδευσης και καλλιέργειας κουλτούρας.

Επισυνάπτεται η εισήγησή της Συμμαχίας Πολιτών προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών: ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση