ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγή του καθεστώτος των πτήσεων από Τουρκία

Ο Μουσαφά Ακιντζί αναφέρεται σε πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς την κατεύθυνση της μετατροπής των κατεχομένων σε επαρχία της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Μια δήλωση του «πρωθυπουργού» Φαίζ Σουτζούογλου σχετικά με το καθεστώς του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, προκαλεί αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τον τέως ηγέτη των Τ/κ να αναφέρεται σε πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς την κατεύθυνση της μετατροπής των κατεχομένων σε επαρχία της Τουρκίας.

Ο Φαίζ Σουτζούογλου, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του στην Τουρκία, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος για πολλά χρόνια διατέλεσε Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τ/κ Τύπο, στη συνάντηση με τον κ. Γινλτιρίμ, ο κ. Σουτζούογλου έθεσε επί τάπητος «το ζήτημα των αεροπορικών εισιτηρίων». Η τ/κ ιστοσελίδα «Χαμπέρ Κίμπρις» αναφέρει ότι ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι μελλοντικά το "αεροδρόμιο" στην Τύμπου θα μπορούσε να ενταχθεί στην τιμολόγηση των εισιτηρίων εσωτερικών πτήσεων της Τουρκίας.

Η «Κίμπρις Ποστασί» με τίτλο «Σε εξέλιξη σοβαρή διεργασία για την ένταξη του Έρτζαν στο καθεστώς εγχώριων πτήσεων [της Τουρκίας]» αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» εξήγησε το σκεπτικό των δηλώσεων μιλώντας στο ιδιωτικό τ/κ κανάλι «Γκεντς» και είπε ότι "αν είναι να πραγματοποιήσουμε κάποια βήματα σε κάποια θέματα, δεν με ενδιαφέρει το αν αυτά είναι διπλωματικής υφής ή όχι. Με ενδιαφέρουν τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του πολίτη. Δεν γίνεται να πληρώνω 2.000 (Τ.Λ.) για προορισμό όπου θα μπορούσα να πετάξω με 200. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά τις εκλογές".

Το ενδεχόμενο της τροποποίησης του καθεστώτος του «αεροδρομίου» απασχόλησε την τ/κ επικαιρότητα και παλιότερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι «κυβερνήσεις» δεν έλαβαν πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης του νέου τερματικού σταθμού του «αεροδρομίου».

Οι αντιδράσεις

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τ/κ τέως ηγέτης, Μουσαφά Ακιντζί αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν οι Τ/κ να χαίρονται για τη μετατροπή του καθεστώτος του "αεροδρομίου" της Τύμπου σε κατηγορία εσωτερικών πτήσεων της Τουρκίας και την πραγματοποίηση ενός βήματος ακόμη προς την κατεύθυνση της μετατροπής των κατεχομένων σε επαρχία της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι το "αεροδρόμιο" μετατρέπεται σε "επαρχιακό αεροδρόμιο" της Τουρκίας. Σε ανάρτησή της έγραψε ότι η νέα απόφαση σημαίνει ότι «το αεροδρόμιο υποβαθμίζεται σε καθεστώς αεροδρομίου της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα καταργηθούν οι έλεγχοι μετανάστευσης στις πτήσεις από την Τουρκία».

Η αμφισβήτηση του πρώην «υπουργού μεταφορών»

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, για το όλο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρώην «υπουργός μεταφορών», Τολγκά Ατακάν που είπε ότι οι πτήσεις από την Τουρκία δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως «εσωτερικές». "Προφανώς, υπάρχει μια σύγχυση των εννοιών, μια λανθασμένη τοποθέτηση από στόματα που δεν γνωρίζουν το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ατακάν θεωρεί ανέφικτη την ιδέα της τιμολόγησης των πτήσεων προς το ψευδοκράτος ως εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας εξαιτίας του ιδιόρρυθμου καθεστώτος, με το οποίο λειτουργούν οι τουρκικοί αερολιμένες.

«Θα υπάρξει συμφωνία επιδότησης μεταξύ των δύο κρατών; Θα καλυφθεί η διαφορά των τιμών που θα προκύψει; Σε ποια δρομολόγια σχεδιάζεται η εφαρμογή [του νέου καθεστώτος];» διερωτήθηκε ο κ. Ατακάν, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση