ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντικρίζουμε θετικά τις παρεμβάσεις της GRECO, τονίζει ο υπ. Δικαιοσύνης

Η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που της έχουν γίνει κατά τον γ' γύρο αξιολόγησης, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου

Newsroom K

Αντικρίζουμε πάντοτε θετικά τις παρεμβάσεις της GRECO, όπως και στην προκειμένη περίπτωση γι'αυτό λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετά το τέλος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, «ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε τη συνεργασία μας και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαχρονικά επιδεικνύεται από μέρους της στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς».

«Η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που της έχουν γίνει κατά τον γ' γύρο αξιολόγησης και έχει λάβει εύσημα το 2018 για τις ενέργειές της», πρόσθεσε ο κ. Ιωνάς.

Παράλληλα ανέφερε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Gianluca Esposito και το μέλος της Γραμματείας της GRECO κ. Roman Chlapak, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολόγησης της Κύπρου, «αναφερθήκαμε στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, στα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνδρομή της εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος. Οι αντιπρόσωποι, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τις ενέργειες, επεσήμαναν ότι αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, «αναφορικά με τις συστάσεις της GRECO για τη δικαιοσύνη, αναφερθήκαμε στις αλλαγές που προωθούνται στο δικαστικό μας σύστημα, στα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί στους άλλους φορείς, με τα οποία διευρύνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ώστε να μην απαρτίζεται μόνο από δικαστικούς, στα μέτρα διαφάνειας κατά τις προσλήψεις δικαστών, στα κριτήρια αξιολόγησης, διορισμού και προαγωγής των Δικαστών και στη διά νόμου ίδρυση του Ινστιτούτου Δικαίου, που ήδη λειτουργεί ως Σχολή Δικαστών. Συμφωνήσαμε ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση σε νόμους για να προχωρήσει η αρχίσει η εφαρμογή τους, όπως επεσήμαναν και οι αντιπρόσωποι της GRECO».

Περαιτέρω, «ενημερώσαμε και για τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν προωθηθεί από πλευράς της Κυβέρνησης στα πλαίσια της Εθνικής μας Στρατηγικής, πέραν των συστάσεων της GRECO, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, η ρύθμιση του lobbying, η προστασία των πληροφοριοδοτών, κ.ά. επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς».

Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, «το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να αναγνωρίστηκε από όλους, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτειακών εξουσιών, ώστε νομοσχέδια και άλλα μέτρα να προωθηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη για να επιτύχουμε τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην δικαιοσύνη. Ο χρόνος υλοποίησης των αλλαγών είναι εξαιρετικά σημαντικός για να το επιτύχουμε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση