ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος: Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας

Πρώτη φορά κυβέρνηση έκανε τόση ζημιά στο δημόσιο σχολείο αναφέρει ο γ.γ του ΑΚΕΛ

Newsroom K

«Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλη Κυβέρνηση που με τις πράξεις και τις αποφάσεις της, δηλώσεις αξιωματούχων της και δηλώσεις αξιωματούχων του Κυβερνώντος Κόμματος, να έχει προκαλέσει τόση ζημιά στη δημόσια εκπαίδευση» ανέφερε σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση λειτούργησε με αλαζονεία αυταρχισμό και εμμονές παρουσίασε τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την δημόσια εκπαίδευση και τα οποία όπως είπε δεν έχουν αγγίξει εδώ και έξι χρόνια οι κυβερνώντες.

Αναχρονιστικές οι τετράμηνες εξετάσεις

«Οι Κυβερνώντες παρά τη διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης και των Οργανωμένων Μαθητών προχωρούν και πάλι ετσιθελικά στην εφαρμογή του αναχρονιστικού θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Πέρα από το γεγονός ότι αυτός ο θεσμός θα ενισχύσει τον εξετασιοκεντρισμό στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, πέραν του ότι θα ενισχύσει την παραπαιδεία και θα πλήξει τον ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο του Σχολείου, είναι εμφανές ότι οι Κυβερνώντες είναι εντελώς ανέτοιμοι για την εφαρμογή του» σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Για καμιά αλλαγή σε σχέση με τα Εσπερινά Λύκεια και τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές έκανε λόγο ο γ.γ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν «εξαιρετικά ευαίσθητο θεσμό».
«Αυτά τα σχολεία» όπως είπε «συνεχίζουν να λειτουργούν δυστυχώς με βάση τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα που επικρατούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε εξειδίκευση στις σύγχρονες μεθόδους για την εκπαίδευση και μόρφωση ενηλίκων» σημείωσε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και 4 χρόνια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού.
«Η πρόταση μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού για ενήλικα άτομα, δημιουργία Νέων Ωρολόγιων και Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που να συνάδουν με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Λύκειο και στις Τεχνικές Σχολές και στην ενίσχυση και στήριξη των ατόμων που φοιτούν σε αυτά τα Σχολεία» πρόσθεσε.

Προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής

«Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής λόγω των σοβαρών περικοπών που από το 2013 έχουν γίνει στα κονδύλια για την επιδιόρθωση και ανέγερση σχολείων. Μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής είναι και η Τεχνική Εκπαίδευση αφού ενώ εμφανέστατα χρειαζόμαστε νέες Τεχνικές Σχολές κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε επίσης ο Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι παιδιά «που θέλουν να φοιτήσουν στην Τεχνική Σχολή απορρίπτονται γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι και υποδομές για να απορροφηθούν».

Υποβαθμισμένος ο τομέας έρευνας και καινοτομίας

Υπογράμμισε τον υποβαθμισμένο τομέα της έρευνας και καινοτομίας. «Η παγοποίηση των προγραμμάτων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, (ΙΠΕ) τα μη ικανοποιητικά κονδύλια για την έρευνα, που χορηγούνται στα Πανεπιστήμια μας, οι μηδαμινές δυνατότητες των νέων διδακτορικών επιστημόνων για έρευνα κρατούν την χώρα μας δέσμια σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης. Την κρατούν δέσμια σε προηγούμενες δεκαετίες» κατέληξε.

300 εκπαιδευτικοί έμειναν στον δρόμο

«Περίπου 300 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάζονταν πέρσι στα σχολεία μας, κάποιοι με πολύ πλούσια εμπειρία και προσφορά εδώ και πολλά χρόνια, βρέθηκαν στο δρόμο λόγω των αποφάσεων των Κυβερνώντων. Ταυτόχρονα, επί ξύλου κρεμάμενοι παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), στα μουσικά και αθλητικά λύκεια, στα βραδινά και απογευματινά μαθήματα, στα Ολοήμερα σχολεία και στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» ανέφερε προσθέτοντας πως ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων οι οποίες θα παραχωρούνταν σε νέους κυρίως εκπαιδευτικούς με το Νέο Σύστημα Διορισίμων, μετεκλογικά με τις αποφάσεις της άφησε ένα κλάσμα των θέσεων αυτών.

Εγκληματική η στάση των κυβερνώντων στην ειδική εκπαίδευση

Αναφορά έκανε και στην Ειδική Εκπαίδευση ο Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι ότι έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε απολύτως για την Ειδική Εκπαίδευση. «Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε στην Κυβέρνηση πριν τέσσερα χρόνια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει να αλλάξει. Οι Κυβερνώντες επέλεξαν να μας αγνοήσουν και να μην κάνουν κανένα βήμα» σημείωσε καταλήγοντας πως όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αδιαφορεί πλήρως για τα ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της παιδείας. «Ότι η πρόσφατη κρίση προκλήθηκε λόγω των εμμονών της Κυβέρνησης να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και όχι για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης» πρόσθεσε καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X