ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο: Αχρείαστη η διαμαρτυρία των δικηγόρων

«Προκαλεί έκπληξη η εκ των υστέρων αντίδραση και η απειλή λήψης ακραίων και αχρείαστων, υπό τις περιστάσεις, μέτρων»

ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει την λύπη του για το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ιδίως για το κάλεσμα των μελών του, που αφορά σε προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους και για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επικαλούμενος διαφωνία του με τους περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικούς) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 2022.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει πως αποτελεί «σταθερή θέση» του ότι είναι πάντα στη διάθεση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην δικαιοσύνη και την ομαλή λειτουργία της.

Ωστόσο, σημειώνει ότι όπως έχει λεχθεί κατ΄ επανάληψη ο μεταξύ τους διάλογος «προϋποθέτει αλληλοεκτίμηση και πρωτίστως απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στις ευθύνες που ανέλαβε προς μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων, στόχος άμεσα συνυφασμένος με την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και για την υποστύλωση του ιδίου του κράτους δικαίου».

Σημειώνει, επίσης, ότι «απαρέγκλιτα αναγκαία είναι η συμβολή των δικηγόρων και η αλλαγή νοοτροπίας όλων των εμπλεκομένων», στην επίτευξη των στόχων του.

Όπως εξηγεί το Ανώτατο Δικαστήριο «προς αποκατάσταση των πραγμάτων καταγράφεται ότι η εισήγηση του Διαχειριστή Έργου Εκκαθάρισης Καθυστερημένων Υποθέσεων Στ. Ναθαναήλ, την οποία ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, για θέσπιση Ειδικών Κανονισμών, προς αντιμετώπιση των καθυστερημένων υποθέσεων των ετών 2014-2018, γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στο πλαίσιο ενημέρωσής του, στις 14 Ιουνίου του 2022 και σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΠΔΣ αμέσως μετά, στις 17 Ιουνίου του 2022.

Όπως σημειώνει «ο Κανονισμός ετοιμάστηκε στη συνέχεια και μετά από σχετική εξουσιοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο κ. Ναθαναήλ συνάντησε και πάλι, στις 9 Νοεμβρίου του 2022, στα γραφεία του ΠΔΣ αντιπροσωπεία του συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, όπου τους επεξηγήθηκε ότι η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον δικηγορικό κόσμο, με σκοπό την πληροφόρηση ως προς την πορεία θέσπισης του Κανονισμού, θέση που αντιμετωπίσθηκε πολύ θετικά από τους παριστάμενους.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο «ο κ. Ναθαναήλ επεξήγησε τις βασικές παραμέτρους του Κανονισμού και τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΠΔΣ, συμφώνησαν με την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων αυτών, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε εισηγήσεις όσον αφορά ορισμένα επιμέρους θέματα».

Επιπροσθέτως, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι αυθημερόν ο Πρόεδρος του ΠΔΣ απέστειλε επιστολή στον κ. Ναθαναήλ, με την οποία εξέφραζε τις ευχαριστίες του για την ενημέρωση που έλαβαν σχετικά με τις ενέργειες για την ειδική διαδικασία διαχείρισης των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog) και της δυνατότητας που τους δόθηκε για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και αποστολή σχολίων επί του προσχεδίου κειμένου των κανονισμών, που θα θεσπιστούν το επόμενο διάστημα.

Περαιτέρω, προσθέτει το Ανώτατο «ήταν παράκλησή του όπως, προτού εγκριθούν οι κανονισμοί, λάβει το προσχέδιο για ενδεχόμενες περαιτέρω παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν προς τον επιδιωκόμενο στόχο».

«Στη βάση των πιο πάνω», συνεχίζει, «έλαβαν χώραν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο προσχέδιο του Κανονισμού, που τέθηκε εκ νέου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, το ενέκρινε. Σχετικά ενημερώθηκε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με την σημείωση ότι όλες οι παρατηρήσεις/εισηγήσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου, έχουν ενσωματωθεί».

Συνεπώς, σημειώνει το Ανώτατο «με δεδομένη ήδη την προηγηθείσα συμφωνία του ΠΔΣ με τη φιλοσοφία και την ανάγκη της θέσπισης του Κανονισμού, προκαλεί έκπληξη η εκ των υστέρων αντίδραση και η απειλή λήψης ακραίων και αχρείαστων, υπό τις περιστάσεις, μέτρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση