ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΟΖ: Προβληματίζουν οι κινήσεις της Τρίπολης

Πλήρης η σύμπλευση με την Αγκυρα στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Του Βασίλη Νέδου

Προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενον είναι η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης εξαπολύει απειλές περιγράφοντας τις έρευνες του «Sanco Swift» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil / Helleniq Energy στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως παράβαση των δικαιωμάτων της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις αυτές προήλθαν από την υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα ελ Μανγκούς, στην Αθήνα είναι πια απολύτως σαφές ότι τουλάχιστον στο εσωτερικό της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης –υπό τον ανοιχτά τουρκόφιλο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα– έχει υιοθετηθεί πλήρως η αντίληψη της Αγκυρας σχετικά με το ποια είναι τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν ολίγοις η κυβέρνηση Ντμπέιμπα λειτουργεί ως εταίρος της Αγκυρας. Το γεγονός, βέβαια, ότι πρόκειται για την κυβέρνηση που αναγνωρίζουν άπαντες (ακόμη και όσοι ανοιχτά επικρίνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταγγέλλουν τον Ντμπέιμπα για καθυστέρηση στην προκήρυξη και διοργάνωση εκλογών), δημιουργεί ορισμένα διπλωματικά κωλύματα για την Αθήνα τα οποία επιχειρεί να υπερκεράσει μέσω των συμμάχων της.

Η Αθήνα εκτιμά πως η κυβέρνηση Ντμπέιμπα θα προσφύγει στον ΟΗΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ελληνικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Ο βασικός υπολογισμός της Αθήνας είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις έρευνες στα νότια της Κρήτης. Η κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ θα ήταν το προηγούμενο βήμα πριν από την πιθανότητα να αδειοδοτηθούν οικόπεδα της αποκαλούμενης λιβυκής ΑΟΖ εντός του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει στα νότια της Κρήτης την παρουσία ερευνητικού πλοίου της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ), το οποίο με κάθε βεβαιότητα θα συνοδεύεται από πολεμικά.

Την Τουρκία εκνευρίζει το γεγονός ότι υφίσταται παρουσία δυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που δεν ενστερνίζονται τις αντιλήψεις της. Την ενόχληση των Τούρκων έχει προκαλέσει, επίσης, το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», το οποίο αυτή την εποχή βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιεί ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις χωρών της ευρύτερης περιοχής. Τελευταίο παράδειγμα η μεγάλη άσκηση που πραγματοποίησαν αεροσκάφη «Rafale M» από το αεροπλανοφόρο με μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας στα ανοιχτά του Ισραήλ.

«Δεν θα αποδεχθούμε όσους στηρίζουν την Ελλάδα δίχως κανένα όριο για να κάνει τις προβοκατόρικες ενέργειές της που μας παρενοχλούν, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», είπε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ακόμη ρητορικό κρεσέντο. Και πρόσθεσε: «Το είπα πριν από λίγο, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ – ωραία ναι, όμως ενώ είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και εξοπλίζεις τα νησιά της Ελλάδας με όπλα και αεροσκάφη, εμείς ακόμη μέχρι και τώρα δεν καταφέραμε να επιλύσουμε το θέμα των F-16! Δεν μπορέσαμε να το λύσουμε, ενώ έχουμε δώσει και χρήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση