ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στο ΑΚΕΛ για την ακρίβεια ο ΚΕ: Αγνοεί και επιδιώκει κομματικά οφέλη

Νέα κόντρα ΑΚΕΛ - Κυβέρνησης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Γραπτή απάντηση στο ΑΚΕΛ για την ακρίβεια εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. Νωρίτερα, το κόμμα σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «ζει στο κόσμο της», εξακολουθώντας να «υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται μέτρα, την ώρα που η κοινωνία βλέπει το βιοτικό επίπεδο της να καταρρέει».

Στην απάντησή του ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι «το AKEΛ με αφορισμούς μηδενίζει τις πολυεπίπεδες προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων» και αναφέρει τα αντισταθμιστικά μέτρα που λήφθηκαν για αναχαίτιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Η ανακοίνωση του ΚΕ

To AKEΛ με αφορισμούς μηδενίζει τις πολυεπίπεδες προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αγνοεί - ή επιλέγει να αγνοεί - ότι οι αυξήσεις προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την παγκόσμια αναταραχή, και επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες ανά το παγκόσμιο. Επιδιώκει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στις εξελίξεις και έλαβε μέτρα που περιόρισαν σημαντικά τις επιπτώσεις στους πολίτες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα που λήφθηκαν για αναχαίτιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, επίσης, και άλλα μέτρα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

  • Ανακοινώθηκε οριζόντια μείωση 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού όλων των καταναλωτών για τα δίμηνα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.
  • Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού στο 5%, για οκτώ μήνες, για τα ευάλωτα νοικοκυριά και στο 9%, για πέντε μήνες, για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά.
  • Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις στα καύσιμα, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις ορεινές περιοχές, αποφάσισε την παραχώρηση εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος για τη φετινή χρονιά, σε όλους τους κατοίκους των κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ. οι οποίοι ήταν λήπτες του εν λόγω επιδόματος κατά το έτος 2021.
  • Κατά το 2021 προχωρήσαμε στην προκήρυξη σχεδίων χορηγιών πέραν των €40 εκ. για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και το 2022 θα προκηρυχθούν σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας και εγκατάσταση ΑΠΕ ύψους €90 εκ.
  • Μεταξύ άλλων προκηρύχθηκε το σχέδιο χορηγιών για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά. Με προϋπολογισμό €5 εκ. εκτιμάται ότι το εν λόγω σχέδιο θα βοηθήσει 5000 ευάλωτα νοικοκυριά να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν.
  • Μετά από ενέργειες που έγιναν έχει συμπεριληφθεί και το virtual net metering στα σχέδια χορηγιών που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση ΑΠΕ.

Όταν λοιπόν το ΑΚΕΛ ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, απλούστατα κρούει ανοιχτές θύρες και το μόνο που επιδιώκει είναι κομματικά οφέλη με ανακοινώσεις που έχουν δεκάδες φορές απαντηθεί από την Κυβέρνηση.

Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους, να εφαρμόζουμε βιώσιμες πολιτικές εις όφελος των σημερινών και των μελλοντικών πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

H ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η ακρίβεια σαρώνει την οικονομία. Όλοι εκτός από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού που ζει στο κόσμο της. Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται μέτρα, την ώρα που η κοινωνία βλέπει το βιοτικό επίπεδο της να καταρρέει.

Η λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας επείγει. Μέτρων που να περιορίζουν το αυξημένο κόστος των αγαθών και ν’ αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια που γιγαντώνεται στην αγορά.

Αυτό το στόχο εξυπηρετούν οι προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Πρώτο, με την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα για να υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή των καυσίμων.

Δεύτερο, με τη μείωση του Φ.Π.Α στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% για όση περίοδο επικρατούν οι έκτακτες συνθήκες στην αγορά, με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τρίτο, με την επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης για ν’ αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.  

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες προφάσεις και δικαιολογίες. Χρειάζονται μέτρα, τώρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση