ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαντά στον Άντρο η κυβέρνηση: Αυτή την ώρα χρειάζεται ενότητα

Η απάντηση διά στόματος Κ. Κούσιου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία. Aυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε απαισιόδοξο το σκηνικό λίγο πριν την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που θα εξασφαλίζουν την ε/κ πλευρά και θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τ/κ και της Τουρκίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα είναι και οι επισημάνσεις μας αναφορικά με τα όσα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού αναφέρει για άλλη μια φορά σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο Κραν Μοντανά οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο:
1. Επειδή η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, με ρήτρα επανεξέτασης στα 15 χρόνια και όχι τερματισμού τους.
2. Επέμενε στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων.
3. Επέμενε στη μία θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων επί όλων των αποφάσεων σε όλους τους θεσμούς, Επιτροπές και όλα τα Σώματα της ομόσπονδης Κύπρου.
4. Επειδή η τουρκική πλευρά, για τα υπόλοιπα θέματα του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ουδεμία πρόταση κατέθεσε, κάτι που είναι καλά γνωστό στον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε αντίθεση με όσα η τουρκική πλευρά έπραξε στο τραπέζι των συνομιλιών αναφορικά με το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προτάσεις επί όλων των σημείων οι οποίες χαιρετίστηκαν τότε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, χωρίς ποτέ, ωστόσο, η τουρκική πλευρά είτε να τις συζητήσει είτε να απαντήσει επ’ αυτών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη.

Θα εργαστεί με αποφασιστικότητα και πραγματική πολιτική βούληση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αναχαιτιστεί η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της κοινής δήλωσης της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο.
Επιδίωξη μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα με λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, ώστε το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αισθάνονται πως μπορούν με ασφάλεια να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση