ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ σε Δαμιανού για επικίνδυνες οικοδομές: Το νομοσχέδιο έχει προχωρήσει τάχιστα

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει περιλάβει σημαντικές παραμέτρους για άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«H ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», έχει προχωρήσει τάχιστα, εντός των πολύ στενών χρονοδιαγραμμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών ως απάντηση των δηλώσεων στις οποίες προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού για το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, διευκρινίζοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε συνέχεια των δηλώσεων στις οποίες προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εσωτερικών μετά το πέρας της συνεδρίας της αρμόδιας Επιτροπής για το θέμα των Επικίνδυνων Οικοδομών, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει πως συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και, ως εκ τούτου, η ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», έχει προχωρήσει τάχιστα, εντός των πολύ στενών χρονοδιαγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ήδη ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία με τη σειρά της έχει ολοκληρωθεί στις 08/03/2023. Συνεπώς, στο παρόν στάδιο, διεξάγεται η αξιολόγηση των σχολίων που έχουν ληφθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και περί τα τέλη του μήνα, θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Μετά τον σχετικό νομοτεχνικό έλεγχο και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υποβληθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση και ψήφισή του σε νόμο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει περιλάβει σημαντικές παραμέτρους για άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων που απασχολεί επί σειρά ετών και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα εργαλεία που διαθέτουν οι αρμόδιες Αρχές σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών, μέσω και της καθιέρωσης της Περιοδικής Επιθεώρησης των κτιρίων.

Ν. Κέττηρος - Προτεραιότητα η ενημέρωση κατοίκων των πολυκατοικιών και σχέδιο δράσης

Προέχει η ενημέρωση των κατοίκων και η παρουσίαση σχεδίου δράσης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Νίκος Κέττηρος ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι «έχουμε προσκληθεί ως Επιτροπή Προσφύγων στη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα για τις 43 πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες μετά από έλεγχο στατικής επάρκειας».

Πρόσθεσε ότι εκείνο που θα τεθεί στον Υπουργό είναι η ανάγκη να  κατατεθούν τα στοιχεία της μελέτης στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και άμεσα να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των πολυκατοικιών για την κατάσταση του κτιρίου τους.

Δήλωσε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει επίσης ενημέρωση για το σχέδιο δράσης, το οποίο βρίσκεται, όπως είπε, στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και χρόνια.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να συζητούμε ξανά από την αρχή, τη στιγμή που φαίνεται να είχε καταρτιστεί σχέδιο δράσης, αλλά να κρατήθηκε στα συρτάρια του Υπουργείου», ανέφερε.

Σε σχέση με τις 43 πολυκατοικίες υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, είπε, τα οποία είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Προσφύγων.

Ανέφερε ότι για τις 43 αυτές πολυκατοικίες, η μελέτη που έκανε η πολεοδομία έδειξε δείκτες θλαστικής αντοχής κάτω από 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι τα αποδεκτά όρια είναι στα 25-30 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο. Άλλες 152 πολυκατοικίες, έχουν κριθεί ως μέτριες από πλευράς στατικότητας, επισήμανε.

Εξήγησε ακόμη ότι επειδή από πλευράς του Τμήματος Πολεοδομίας γίνεται συνεχώς επίκληση στο ότι κάποια διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί, «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατοικούνται από εκτοπισμένους πρώτης και δεύτερης γενιάς».

Ο έλεγχος, συνέχισε, αφορούσε 350 εκ των 375 διαμερισμάτων που αφορούν τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, στο 57% των διαμερισμάτων κατοικούν πρόσφυγες πρώτης γενιάς, ενώ σε άλλο 10% κατοικούν επίσης δικαιούχοι εκτοπισμένοι δεύτερης γενιάς. Τα κενά διαμερίσματα, σημείωσε, περιορίζονται στο 6%, ενώ άλλο 13% ενοικιάζονται σε άλλα πρόσωπα. Μόνο το 2% έχει πωληθεί σε τρίτους και άλλο 12% είναι εγκαταλειμμένα.

«Αν γίνεται τόση φασαρία για το 2% των διαμερισμάτων που έχουν πωληθεί σε τρίτους τότε πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι όλα και όλα 7 διαμερίσματα  περίπου. Επομένως γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να δοθούν λύσεις σήμερα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ