ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε ο βετεράνος πολιτικός Χρίστος Κουρτελλάρης

Ο Κουρτελλάρης ήταν βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ από το 1970 μέχρι το 1991

ΚΥΠΕ

Έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 99 χρόνων ο Χρίστος Κουρτελλάρης, βετεράνος πολιτικός και αγροτικός ηγέτης και εθελοντής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κουρτελλάρης ήταν βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ από το 1970 μέχρι το 1991, για τέσσερις διαδοχικές θητείες. Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία υπηρέτησε ως Πρόεδρος διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Γεννημένος το 1919 σε φτωχή αγροτική οικογένεια, στο χωριό Εργάτες, ο Χρίστος Κουρτελλάρης υπήρξε ενεργό μέλος του εργατικού κινήματος. Πολύ γρήγορα εντάσσεται στη συντεχνία των υποδηματεργατών και λίγο αργότερα, το 1938, γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Από τότε ξεκίνησε η πορεία του στο οργανωμένο εργατικό κίνημα του τόπου, στο οποίο έμεινε πιστός και ανιδιοτελής εργάτης και υπηρέτης, ίσαμε το τέλος της ζωής του.

Με την ίδρυση του ΑΚΕΛ, που στην πορεία διαδέχτηκε το ΚΚΚ, γίνεται παράλληλα και μέλος του κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων, στο οποίο με την δράση του ανεδείχθη σε ηγετική μορφή, αφού στην πορεία του χρόνου το υπηρέτησε για δεκαετίες ως μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου τη Κ.Ε. και για δέκα χρόνια ως πρόεδρος τη Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος.

Το 1943, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΚΕ του ΑΚΕΛ για εθελοντική  κατάταξη στις συμμαχικές δυνάμεις για να πολεμήσουν το χιτλεροφασιστικό ναζιστικό τέρας, κατατάσσεται στο Κυπριακό Σύνταγμα και μετά την εκπαίδευση στα Πολεμίδια στάλθηκε και υπηρέτησε στην Μέση Ανατολή και Ιταλία. έλαβε μέρος στις μεγάλες μάχες του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο την άνοιξη του 1946 -κι αφού προηγούμενα, λόγω της δράσης του για την αποστράτευση μετά λήξη του πολέμου, εκτοπίστηκε από τους Άγγλους σε φυλακές και στρατόπεδα εξορίας στην Αίγυπτο- ιδρύουν με άλλους τριάντα περίπου απόστρατους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την γνωστή Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας, παρά το Δίκωμο, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για 55 συναπτά χρόνια μέσα από την οποία αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος του Συνεργατισμού στην Κύπρο.

Παράλληλα επαναδραστηριοποιείται στο ΑΚΕΛ και το αγροτικό κίνημα της Αριστεράς -στην Ένωση Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ) και μετέπειτα Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ)- της οποίας ανεδείχθη κορυφαίο στέλεχος, υπηρετώντας την από τις θέσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και μετέπειτα του Γενικού Γραμματέα. Μέσα από την δράση του στην συνεργατική έπαυλη Ονίσιας και το αγροτικό κίνημα της Κύπρου, ο Χρίστος Κουρτελλάρης αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος του Συνεργατισμού στο νησί.

Τον Δεκέμβρη του 1955, μετά που οι Βρετανοί έθεσαν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου, ήταν μεταξύ των στελεχών του κόμματος που οι αποικιοκράτες συνέλαβαν και έστειλαν στα κρατητήρια.

Τέλος, ήταν ιδρυτικό μέλος και μέχρι τέλος της ζωής του στέλεχος,μέλος της Γραμματείας, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο τις τελευταίες δεκαετίες υπηρέτησε από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Το 1948 παντρεύτηκε την Μελανή, το γένος Σκουρουπάθη, από τον Άγιο Δομέτιο, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, οκτώ εγγόνια και 7 δισέγγονα.

Η κηδεία του πρώην βουλευτή και βετεράνου του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος Χρίστου Κουρτελλάρη, που πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 99 χρόνων, θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στις 4:30 το απόγευμα, από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο.

Η οικογένεια του εκλιπόντος θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 3:30 μ.μ, ενώ έκανε παράκληση όπως, αντί στεφάνων γίνονται εισφορές για τον Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”.

Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Αγίου Δομετίου.

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Χρίστου Κουρτελλάρη εξέφρασε και το ΑΚΕΛ μέσω ανακοίνωσης, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ: 

Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν εγκατέλειψε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Δε δίστασε όταν το ΑΚΕΛ κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του σε εθελοντική κατάταξη, να καταταχθεί και να πολεμήσει τον χιτλεροφασισμό, ενώ είχε ηγετικό ρόλο και στο κίνημα της αποστράτευσης αλλά και στην ίδρυση της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας.

Υπηρέτησε το ΑΚΕΛ για δεκαετίες ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος. Υπηρέτησε το αγροτικό Κίνημα μέσα από τις γραμμές της Ένωσης Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), από τις θέσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και του Γενικού Γραμματέα. Υπηρέτησε τον κυπριακό λαό και από το αξίωμα του Βουλευτή Κερύνειας για τέσσερις θητείες.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με τους αγώνες του αγροτικού και εργατικού κινήματος ενώ συμμετείχε σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και στον αγώνα της Κύπρου για απαλλαγή από την κατοχή, απελευθέρωση και επανένωση. Το ΑΚΕΛ, το Λαϊκό Κίνημα ευρύτερα και ο κυπριακός λαός χάνουν ένα ανιδιοτελή αγωνιστή, ένα ακούραστο εργάτη της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πιστό μέχρι τέλους στα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χρίστου Κουρτελλάρη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση