ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε ο Ντίνος Μιχαηλίδη στο διαμέρισμα του στην Αθήνα

Το 1976 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΟ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απεβίωσε χθες το βράδυ στο διαμέρισμα του στην Αθήνα ο πολιτικός Ντίνος Μιχαηλίδης σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 26 Δεκεμβρίου 1937 και μεγάλωσε στο Κοιλάνι. Την περίοδο 1961-1982 εργαζόταν στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως πρέσβης σε διάφορες πρεσβείες και θέσεις.

Το 1976 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΟ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, της Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Επιπλέον, την περίοδο 1996-1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1982 διορίστηκε Υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1978. Παρέμεινε στη θέση αυτή και στην Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1983, έως τον Αύγουστο του 1985, όταν και διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών. Η θητεία του ολοκληρώθηκε με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το ΔΗΚΟ. Το 1993 αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1993. Το 1997, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, το ΔΗΚΟ αποχωρεί από αυτήν. Ωστόσο, ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος προερχόταν από το ΔΗΚΟ, δεν παραιτήθηκε. Μετά από αντίδραση της αντιπολίτευσης λόγω εκλογών, διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν το αρμόδιο υπουργείο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στις προεδρικές εκλογές του 1998 ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέγεται και διορίζει τον Ντίνο Μιχαηλίδη ξανά στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1999.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης είχε διαφωνήσει με την απόφαση του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη και να στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 1998 τον Γιώργο Ιακώβου, συνεργαζόμενο με το ΑΚΕΛ. Για τον λόγο αυτό αποχώρησε από το ΔΗΚΟ το 1997.

Στις 28 Μαρτίου 1999 ίδρυσε το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ), του οποίου ανέλαβε την προεδρία. Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το ΑΔΗΚ.

Στις δύο θητείες του ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, μέλος της Κοινοβουλευτικές Επιτροπής Εξωτερικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικές Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας. Επιπλέον, ήταν αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2003 στήριξε τον Γλαύκο Κληρίδη. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ στον β΄ γύρο δεν υποστήριξε κανένα υποψήφιο. Στο δημοψήφισμα του 2004 σχετικά με την αποδοχή ή όχι του Σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο Ντίνος Μιχαηλίδης υποστήριξε την απόρριψη του.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 διεκδίκησε επανεκλογή, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΕΥΡΩΚΟ, αλλά δεν εξελέγη. Στις ευρωεκλογές του 2009 το κόμμα του στήριξε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Ντίνος Μιχαηλίδης επέστρεψε στο ΔΗΚΟ μετά την απόφαση του ΑΔΗΚ για ένταξη του στο ΔΗΚΟ, η οποία έγινε αποδεχτή από το ΔΗΚΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Έκτακτο  |  ΔΗΚΟ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση