ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:01
 

Από Κυπριακό μέχρι ποδόσφαιρο συζήτησαν Πρόεδρος και Άντρος

Η συνάντηση είχε ως στόχο την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ επί όλων των θεμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από πρόσκληση του Προεδρικού, ανηφόρισε το πρωί της Πέμπτης ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον προεδρικό λόφο, όπου είχε συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στόχος της συνάντησης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση ήταν να υπάρξει μία καλύτερη συνεννόηση κυβέρνησης ΑΚΕΛ. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, διαμήνυσε στον Πρόεδρο ότι το κόμμα της Αριστεράς θα στηρίζει εκεί και όπου μπορεί κυβερνητικές πολιτικές αλλά εκεί όπου διαφωνεί θα εκφράζει την διαφωνία του. Ξεκαθάρισε πως υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία με την κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα ωστόσο εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος να συναντάται και να συζητά με τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι ακυρώσεις

Η ατζέντα περιλάμβανε πρώτα τα νομοσχέδια που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις όπως αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον κ. Κυπριανού να σημειώνει πως στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχουν ζητήματα τα οποία προσεγγίζει διαφορετικά το ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζεται πως προ μηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε εγκαινιάσει διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Η συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού είχε ακυρωθεί από τον ίδιο τον γ.γ του ΑΚΕΛ, μετά και την δήλωση του Προέδρου ότι το κόμμα θα πρέπει να συναισθανθεί ότι εκπροσωπεί και τους Τ/κ.

Δίνει οδηγίες για διερεύνηση καταγγελιών ο Πρόεδρος

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το πρόσφατο νομοσχέδιο των παρακολουθήσεων, όπου ο γ.γ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τις ανησυχίες του, αλλά και το θέμα του ποδοσφαίρου. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στη διερεύνηση των καταγγελιών που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Υπογράμμισε βεβαίως, ότι παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να γίνει οτιδήποτε προς την κατεύθυνση της επίλυσης. «Το θέμα δεν είναι σημερινό» δήλωσε ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του κόμματος να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες. Σημείωσε πως ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες να διερευνηθούν έστω και τώρα οι καταγγελίες.

Υποβάλλαμε προτάσεις που δεν εισακούγονταν

Σε ο,τι αφορά το κυπριακό ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το παρασκήνιο που διαμείφθηκε γύρω από το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ανέφερε πως αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο και επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ επιμένει πως δεν έχει διασφαλιστεί η κυπριακή ΑΟΖ. Κληθείς να σχολιάσει πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ΑΟΖ, σημείωσε πως το ΑΚΕΛ υπέβαλλε εδώ και καιρό προτάσεις που δεν λαμβάνονταν υπόψη, προτού τα πράγματα φτάσουν ως εδώ. Σε αυτό το σημείο όπως είπε δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε ένα νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων. Είχε συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα κα ι υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Λουτ, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο, όπως και θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο και άλλα.

Μεταρρυθμίσεις

Συζητήθηκαν τα θέματα της μεταρρύθμισης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε με πολύ θετικό τρόπο τη θέση του κ. Κυπριανού ότι πρέπει να τυγχάνουν προγενέστερης ενημέρωσης, ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις στη Βουλή.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος θα δώσει σχετικές οδηγίες και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει σχετική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και το κατά δυνατόν συναίνεση στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα θεμάτων που αφορούν τη μεταρρύθμιση και το σύνολο του λαού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επαφές του με τους αρχηγούς και των άλλων πολιτικών δυνάμεων».

Ψήφισμα ανανέωσης θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος είπε «να περιμένουμε να ψηφιστεί σήμερα το τελικό κείμενο και θα προβούμε σε δηλώσεις. Όπως είπαμε και χθες, ευελπιστούσαμε ότι δεν θα είχαμε αρνητικά στο κείμενο, αλλά να περιμένουμε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

 Απάντηση για ΑΟΖ 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε όπως έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θέσεων και της πολιτικής που υιοθετεί η Κυβέρνηση με το ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι είχαν γίνει όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος. Η θέση της Κυβέρνηση παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές».

Οι  εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει μια ευρεία σύσκεψη για τις 7 Φεβρουαρίου που ήταν προγραμματισμένη και θα αφορούσε μόνο τις κτηριακές εγκαταστάσεις σε συσχετισμό με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου η οποία, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έχει πετύχει και δεν είχαμε οποιοδήποτε επεισόδιο από την ημερομηνία εφαρμογής της.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με τη δήλωση του Προέδρου στην εκδήλωση της ΕΑΚ, αλλά και τα όσα επακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να τεθεί στην ημερησία διάταξη και το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
Να επαναλάβω την αποφασιστικότητα και τη βούληση του Προέδρου να προβούμε σε εκείνα τα αναγκαία μέτρα που η πολιτεία μπορεί να πάρει.

Παράλληλα να μεταφέρω παράκληση του Προέδρου: οποιοσδήποτε κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν το ποδόσφαιρο, να τα καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, και να επαναβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Προέδρου και τη βεβαίωση του να προστατεύσει η πολιτεία στον μέγιστο δυνατόν βαθμό οποιονδήποτε δώσει στοιχεία στις διωκτικές Αρχές.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, η πολιτεία δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης, δεν μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο Σώμα, όπως είναι η ΚΟΠ. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε και από την ΟΥΕΦΑ. Η πολιτεία μπορεί να συνδράμει με την αποφασιστικότητα που έχει δηλώσει ο Πρόεδρος ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα.

Θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς μέτρα και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν».  Ερωτηθείς για το θέμα των καταγγελιών του Προέδρου της Ομόνοιας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να αφήσουμε το θέμα του Προέδρου της Ομόνοιας σε ξεχωριστή σελίδα. Εκείνο που πρέπει να πω για το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης τον συνάντησε και τον βεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνήσει τις οποιεσδήποτε καταγγελίες και χαρακτηριστικά του είπε ότι ‘δεν θα κουκουλωθεί το οτιδήποτε’.
Επίσης, τον βεβαίωσε ότι θα του παράσχει την οποιαδήποτε προστασία θέλει.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα παράσχει τη μέγιστη δυνατή προστασία και κάλεσε οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ομόνοιας, να δώσουν τα στοιχεία που έχουν στις διωκτικές Αρχές.

Πρέπει, επίσης, να πω ότι αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Η πολιτεία θα συνδράμει στην έκταση που μπορεί για να μπορέσουμε επιτέλους να καταπολεμήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο».

Μια μεγάλη απώλεια

Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη είπε ότι «πληροφορηθήκαμε με μεγάλη θλίψη τον θάνατο του φίλου Ουράνιου Ιωαννίδη, μιας εμβληματικής, πολυσχιδούς προσωπικότητας, που έχει γράψει τη δική του ιστορία, όχι μόνο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά στα αθλητικά, στην παιδεία και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Είναι μια μεγάλη απώλεια.

Να δώσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους άλλους συγγενείς και να ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X