ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απογοητευμένοι οι Βουλευτές από απαντήσεις τραπεζών για έλλειψη ATM

Πού πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που βγάζουν κάθε χρόνο οι τράπεζες; Δεν μπορούν να επενδύσουν στον κόσμο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών; διερωτήθηκε ο Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα

ΚΥΠΕ

Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου από τις απαντήσεις που έδωσαν εκπρόσωποι των τραπεζών για το ζήτημα της εγκατάστασης περισσότερων αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε "δυστυχώς, αυτό το οποίο λάβαμε ως απάντηση από πλευράς των τραπεζών είναι ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον". Αντιθέτως, είπε, προσανατολίζονται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως το cash back, το οποίο, είπε, λειτουργεί με τρόπο "ημιτελή, άγνωστο προς την αγορά και τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες".

Σημείωσε ότι φαίνεται ότι η κοινωνική ευθύνη των τραπεζών είναι ανύπαρκτη. "Με μεγάλη απογοήτευση βιώσαμε την αρνητική τους απάντηση. Είναι επιβεβλημένο να έρθουν να εξυπηρετούν όλους τους ηλικιωμένους. Είναι ανθρώπινο τους δικαίωμα να μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους από λογική απόσταση", είπε, προσθέτοντας ότι "είναι μια ντροπή αυτό που συμβαίνει και λυπάμαι, γιατί στο τέλος της ημέρας οι τράπεζές μας έχουν μόνο όφελος, απορροφούν από τους πολίτες κέρδος, χωρίς να επιστρέφουν τίποτε απολύτως μέσα από την καθημερινή λειτουργία των συναλλαγών".

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι "είναι με τεράστια απογοήτευση που ακούσαμε τους εκπροσώπους των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα", σημειώνοντας ότι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποιες εναλλακτικές μεθόδους που οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

"Είναι σαν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε ένα δικό τους σύννεφο, δεν ζουν στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στην ύπαιθρο και στα χωριά που συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται", είπε, ειδικά μετά "το σκανδαλώδες κλείσιμο του Συνεργατισμού".

Σημείωσε ότι στην επαρχία Λεμεσού έχει μόνο ένα υποκατάστημα Τράπεζας. "Μας ανέφεραν σήμερα ότι θα είναι πρόβλημα να βάλουν ΑΤΜ γιατί έχει μεγάλο κόστος συντήρησης. Πού πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που βγάζουν κάθε χρόνο οι τράπεζες; Δεν μπορούν να επενδύσουν στον κόσμο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών;", διερωτήθηκε.

"Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό, είναι προκλητικό, οι τράπεζες επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο", είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να περάσει στην ψηφιοποίηση και πρέπει να τηρηθεί μια μεταβατική περίοδος για να βοηθηθεί. Σημείωσε ότι προτάθηκε από τις τράπεζες η λύση του cashback, για την οποία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει ενημέρωση εκ μέρους των τραπεζών.

Ο ίδιος εισηγήθηκε να μπουν ΑΤΜ έξω από τους αστυνομικούς σταθμούς, οι οποίοι υπάρχουν ανά 4-5 κοινότητες, κάτι που θα λύσει και το ζήτημα ασφάλειας και της κάλυψης των κοινοτήτων.

Ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τις τράπεζες, ωστόσο τους δόθηκε μία βδομάδα περιθώριο αν είναι διατεθειμένοι να αποδεκτούν κάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση