ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζουν οι διαδικασίες για το ψήφισμα ΣΑ για ανανέωση της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Aναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου

ΚΥΠΕ

Αρχίζουν οι διαδικασίες για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι δεν μας ικανοποιούν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ γιατί τηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων και περιλαμβάνει υποκειμενικές και μη αντικειμενικές απόψεις των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα.

«Δεν αποδεχόμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούλογλου, του κ. Τατάρ», δήλωσε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι μια αντικειμενική και ακριβής έκθεση κανονικά θα έπρεπε να καλούσε όλες τις πλευρές να προσηλώνονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλο από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι η Λευκωσία ήδη έχει προβεί σε διαβήματα.

Σημειώνεται ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αριθμό S/2023/3 καταγράφει, μεταξύ άλλων, την έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε κοινά συμφωνημένη λύση. Προστίθεται ότι στην έκθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την παράταση της θητείας της αποστολής για έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι εκείνο που δεν μας άρεσε καθόλου από τις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, μία για καλές του υπηρεσίες και μια για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι η εισαγωγή υποκειμενικών απόψεων, πέραν των αντικειμενικών γεγονότων παραπέμποντας και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο για το θέμα. Συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης μίλησε για υποκειμενικές απόψεις «που επιτρέπουν όχι στον Γενικό Γραμματέα, αλλά αυτούς που συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα, να μας βάζουν στην ίδια μοίρα όσον αφορά τη ρητορική μεταξύ των ιθυνόντων του ψευδοκράτους και της Άγκυρας».

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως δεν έφτασε να στεγνώσει το μελάνι αυτής της έκθεσης και ήρθαν τα αποτελέσματα των τοπικών «εκλογών» στα κατεχόμενα και μίλησε ο κόσμος. Και ο κόσμος, πρόσθεσε, δεν έδειξε με το αποτέλεσμα ότι συμφωνεί με την πολιτική των δύο κρατών και της διχοτόμησης της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας, αλλά μάλλον επιθυμεί την προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με στόχο την ενοποίηση της Κύπρου και όχι τη διχοτόμησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση