ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίκης: Η Επ. Ελέγχου θα ετοιμάσει έκθεση για παραίτηση Νίκολσον

Η Κυβέρνηση θα ζητήσει από τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ να εξαιρεθεί η όποια συμφωνία με τις εταιρείες που έχει συνάφεια αυτός και η σύζυγός του

Σε νέο πλαίσιο μπαίνει το θέμα ασυμβίβαστου που φαίνεται να προκύπτει σε σχέση με τον διορισμό του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Το όλο ζήτημα τέθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, στη παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε συνοπτικά για τα σημεία που εντόπισε και απέστειλε προς το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιανουαρίου, μετά από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέας Κώστα Κληρίδη τα οποία καταδεικνύουν θέμα ασυμβίβαστου για το διορισμό του κ. Νίκολσον στη θέση του προέδρου του ΟΚΥπΥ, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης (2/5). Όπως ανέφερε ο Γεν. Ελεγκτής ο μεταγενέστερος διορισμός του Σερ Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Worcestershire ACUTE Hospitals NHS Trust δημιουργεί ασυμβίβαστο, δεδομένου ότι υπάρχει ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του ΟΚΥπΥ με το εν λόγω νοσηλευτήριο σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ιδιότητα ανωτέρου συμβούλου που έχει ο Σερ Νίκολσον στο Συμβουλευτικό Οίκο KPMG για θέματα Γενικών Σχεδίων Υγείας φαίνεται εκ πρώτης όψεως, να συνιστά δραστηριότητα συναφή με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ δημιουργώντας και σε αυτή τη περίπτωση ασυμβίβαστο. Σημείωσε δε, πως «προτού όμως ο Γενικός Εισαγγελέας καταλήξει οριστικά σε αυτό το θέμα, θεωρεί ορθότερο να εφοδιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της εργοδότησης του Σερ Νίκολσον από την KPMG αλλά και τις ακριβείς υπηρεσίες που ο οίκος αυτός παρέχει στο Υπουργείο Υγείας».

Όσον αφορά τη θέση της «Chief Executive of Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trus» που φέρεται να καταλαμβάνει η σύζυγος του προέδρου του ΟΚΥπΥ, τόνισε πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό προκύπτει εκ νέου ασυμβίβαστο για τον Σερ Νίκολσον.

Απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η θέση της Κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να ζητήσουμε από τον Σερ Νίκολοσον μέσω επιστολής να δηλώσει γραπτώς όπως όλες οι εταιρείες οι οποίες έχει συνάφεια είτε αυτός είτε η σύζυγος του να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε προοπτική σύναψης συμφωνίας ή συνεργασίας με τον ΟΚΥπΥ».

Η εν λόγω τοποθέτηση του κ. Ιωάννου έφερε αντιδράσεις στη συνεδρία με τον κ. Μιχαηλίδη να λέει πως το Υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά νομικά ζητήματα να ακούει τον νομικό του σύμβουλο που είναι ο Γενικό Εισαγγελέας. Πρόσθεσε δε, πως εκ πρώτης όψεως, αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι παράνομη, εξηγώντας, πως «δεν δικαιούται του Υπουργικό Συμβούλιο να στερήσει το νοσοκομείο του Birmingham να κάνει προσφορά σε διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΚΥπΥ», ενώ παράλληλα τόνισε, ότι σίγουρα αυτό το θέμα θα κριθεί στο δικαστήριο. «Η εισήγηση μου να αναλογιστεί η Κυβέρνηση τις πολύ μεγαλύτερες συνέπειες που θα έχει η τυχόν ακύρωση διορισμού του κ. Νίκολσον μετά από ένα χρόνο όταν θα συμπαρασυρθούν σε ακύρωση και όλες οι άλλες πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά να ληφθούν στο παρόν στάδιο», υπογράμμισε ο Γεν. Ελεγκτής.

Από εκεί και πέρα η Επιτροπή Ελέγχου εξετάζει το ενδεχόμενο να ετοιμάσει έκθεση με τα πρακτικά της συνεδρίας την οποία θα αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να βγάλει γνωμάτευση για το όλο ζήτημα.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να ετοιμάσει έκθεση την οποία θα προωθήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσω της οποίας θα ζητούν την παραίτηση του Σερ Νίκολσον από τη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε ότι το αρμόδιο Σώμα για να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Nίκολσον είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. «Στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ετέθησαν κάποια θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του κ. Νίκολσον, έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις και το Υπουργικό Συμβούλιο σε επόμενη του συνεδρία θα αποφασίσει, βάσει των επιπλέον διευκρινίσεων, εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι», είπε ο κ. Υπουργός. Αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη παρουσίας εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, «ούτως ώστε να δώσει και μια ερμηνεία της επιστολής που έχει στείλει προς τον Γενικό Ελεγκτή, αν και να τονίσω ότι με ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία αναφορικά με τη σχετική επιστολή, τονίζει ότι δεν πρόκειται για γνωμάτευση, αλλά ζητά περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Nίκολσον και των συγγενών του και εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει των στοιχείων και των δεδομένων, να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι. Και αυτό είναι η πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι ενδεχομένως να είναι παράνομος ο αποκλεισμός εκ προοιμίου οποιασδήποτε εταιρείας στην οποία δραστηριοποιείται ο κ. Nίκολσον, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «αυτή ήταν μια θέση που εκφράστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέση της Κυβέρνησης, ούτως ώστε σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές ή αμφιβολίες, να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ όπως οι εταιρείες στις οποίες έχει δραστηριότητες στην Αγγλία -διότι για αυτές μιλούμε που δεν είχε στη δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων του- δεν συμμετέχουν είτε τώρα είτε στο μέλλον σε οποιοδήποτε διαγωνισμό ή κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να μην υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό». Διευκρίνισε ότι «εάν είναι παράνομος ο αποκλεισμός των εταιρειών, τότε δεν θα ζητηθεί. Να προσθέσω ότι έχω μιλήσει με τον κ. Nίκολσον και έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, αν όμως δεν δύναται να γίνει, τότε δεν θα προχωρήσουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ