ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αξιολόγησαν τα υφιστάμενα σχέδια ΚΟΑΓ και Υπουργός Εσωτερικών

Με στόχο αυτά να βελτιωθούν προς όφελος των πολιτών

ΚΥΠΕ

Σε αξιολόγηση των υφιστάμενων σχεδίων του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), προέβησαν την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού με στόχο να βελτιωθούν τα συγκεκριμένα σχέδια προς όφελος των πολιτών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής είπε ότι η αξιολόγηση των σχεδίων του ΚΟΑΓ, ενός από τους βασικούς, όπως είπε, εταίρους του Υπουργείου Εσωτερικών στην προσπάθεια της ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής, είχε στόχο «με την προκήρυξη τους στις αρχές του χρόνου να μπορέσουμε, αφουγκραζόμενοι τα όσα οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα μας έχουν διαμηνύσει ως παρατηρήσεις ή ως εισηγήσεις, προς όφελος των πολιτών, να βελτιώσουμε τα συγκεκριμένα σχέδια».

Αναφέροντας ότι ο ΚΟΑΓ τρέχει μια άλλη πτυχή της στεγαστικής πολιτικής, αυτή της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου, ο κ. Νουρής είπε ότι άκουσε «το πού βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχέδια, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν», στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω αναβάθμιση της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, αποδίδει «πολύ μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα που ονομάζεται στεγαστική πολιτική», προσθέτοντας ότι «για το 2022 έχουμε τριπλασιάσει τη δαπάνη που αφορά στη στεγαστική πολιτική».

«Αυτό από μόνο του καταμαρτυρεί πόση σημασία δίνουμε στον τομέα στέγασης και κυρίως και στον τομέα της παραχώρησης δικαιώματος απόκτησης στέγης από ανθρώπους που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα με το έργο του προσιτού ενοικίου, κάτι το οποίο προωθείται από τον ΚΟΑΓ», υπογράμμισε.

Από πλευράς της, η Προέδρος του ΚΟΑΓ Έλενα Κούσιου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση, είπε ότι «είναι αξιοσημείωτο το πόσο έχει αγκαλιαστεί αυτή η πολιτική και γενικά αυτό το θέμα από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ότι έχουν τριπλασιαστεί οι δαπάνες».

Ανέφερε ότι το θέμα της στέγασης «είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους» και το οποίο «είναι ευαίσθητο και έντονο μετά από διάφορα γεγονότα».

Η κ. Κούσιου είπε ότι «ο Οργανισμός όντως είναι πρωταγωνιστής» και «ένα στήριγμα και θα συνεχίσει να είναι σε αυτούς που το χρειάζονται», με διάφορα έργα, σε Λευκωσία, Λάρνακα και σε Λεμεσό.

«Παρόλο που σίγουρα υπέστη κάποιο πλήγμα με τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο, σίγουρα συνεχίζουμε δυναμικά, σίγουρα έχουμε τη στήριξη και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας για να στηρίξουμε αυτή την πολιτική που έχει ξεκινήσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο Υπουργός για τα κίνητρα που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και το ενδιαφέρον που υπήρξε, απάντησε ότι τα σχέδια κινήτρων είναι πάρα πολλά και «αποδίδουν τα μέγιστα».

«Τα πλείστα των σχεδίων κινήτρων, τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέχρι το 2022, είναι σχέδια τα οποία είτε είναι πολεοδομικά, είτε είναι θέματα συντελεστών δόμησης, είτε είναι ακόμη της άρσης μικρών παρατυπιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε σε σχέδιο, το οποίο ήδη έχει εξυπηρετήσει περίπου γύρω στις 2.000 μονάδες, όπως είπε, «και αφορά αυτές τις μικρές παράνομες αναπτύξεις, οι οποίες έγιναν σε ένα οικόπεδο, σε μια κατοικία είτε για το κτίσιμο μιας μικρής οικοδομής για τη φιλοξενία υπέργηρων γονέων ή των οικιακών βοηθών».

Ανέφερε ότι σε όλα αυτά «δώσαμε τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, νοουμένου ότι εμπίπτουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό κριτηρίων» και «έχουν ήδη επωφεληθεί σχεδόν 2.000 οικογένειες από αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο».

«Πέρα από το γεγονός του ότι τους έδωσε τη δυνατότητα να άρουν τις παρανομίες τους, έχει δώσει και σημαντικά ωφελήματα στην Δημοκρατία με την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας, το οποίο είναι και οικονομικά και άλλως πως επωφελές για τη χώρα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακολούθως και σε ένα άλλο σχέδιο το οποίο, όπως είπε, δεν άπτεται άμεσα του Υπουργείου αλλά έμμεσα, και αφορά το σχέδιο της επιδότησης επιτοκίου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την πρώτη κατοικία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το σχέδιο «το έχουν καρπωθεί πάρα πολλοί μέχρι σήμερα εξ ου και, παρά το γεγονός ότι περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία, εντούτοις οι τράπεζες δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένες όσον αφορά στην παραχώρηση δανείων» γιατί όπως εξήγησε επιδοτείται το συγκεκριμένο ενοίκιο από το κράτος.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο βοήθησε πάρα πολύ την ανάπτυξη για το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Σε άλλη σχετική ερώτηση για τις τράπεζες, ο κ. Νουρής είπε ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το Υπουργείο σε ό,τι αφορά στη στεγαστική πολιτική γιατί, όπως διευκρίνισε, «πέραν από την εξαιρετικά γενναιόδωρη βοήθεια που παραχωρούμε ως κράτος για την ανέγερση μιας κατοικίας, ιδιαίτερα στο ορεινά, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 80.000 ευρώ πολλές φορές, χρειάζεται και ένα δεύτερο συμπληρωματικό ποσό, που συνήθως είναι ποσό δανεισμού».

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία, είπε, με τις τράπεζες, που εκπηγάζει από τις υποχρεώσεις τους προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

«Χωρίς να προσπερνούμε την υποχρέωση των τραπεζών θα προσπαθήσουμε και αν μπορέσουμε θα δώσουμε λύσεις ως Υπουργείο, κατά την παραχώρηση των νέων στεγαστικών πολιτικών μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση