ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτό είναι το προεδρικό αεροσκάφος που θέλει να αποκτήσει η Κύπρος

Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα του ελληνικού στόλου κυβερνητικών αεροσκαφών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το αεροσκάφος το οποίο είναι υποψήφιο να αποκτηθεί για τις προεδρικές ανάγκες και για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζήτηση με την Αθήνα είναι το τελευταίο απόκτημα του ελληνικού στόλου των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για το G-V Gulfstream-V το οποίο αποκτήθηκε από την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2003. Τρείς μήνες αργότερα στις 26 Μαρτίου 2003 εκτελέσθηκε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή μεταφοράς VIP με αεροπλάνο G-V Gulfstream-V, για τη μετακίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την «Κ» Αθηνών ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει εκφράσει ο Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας πιθανό το σενάριο να περάσει τελικά το αεροσκάφος από ελληνικά σε κυπριακά χέρια, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Το πράσινο φως για την απόκτηση του αεροσκάφους θα δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας μετά από την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί.

Το G-V Gulfstream-V

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους είναι χαρακτηρισμένο ως επιχειρηματικό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και ως στρατιωτικό. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικάνικη Gulfstream Aerospace. Το Gulfstream Aerospace πέταξε για πρώτη φορά το 1995 και δυο χρόνια αργότερα εξασφάλισε τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Θεωρείται ως αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων (VIP) και έχει την ικανότητα μεταφοράς 12 ατόμων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

-Πλήρωμα: 4 (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – μηχανικός – φροντιστής)

-Κατασκευάστρια εταιρεία: Gulfstream

-Κινητήρες: 2 turbofan Rolls Royce

-Τύπος: BR700-710A1-10

-Ώση: 2×14700 lb

-Εκπέτασμα πτερύγων: 28.5μ

-Μήκος: 29.4μ

-Οροφή: 51.000 ft

-Μέγιστη Ταχύτητα: 0.88 Mach

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ