ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξάνουν τα μέτρα στην πράσινη γραμμή λόγω μεταναστευτικού

Απαράδεκτη η αναφορά Νασράλα, λέει ο ΠτΔ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Kυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Μάλιστα από πλευράς Αστυνομίας, έχει αναδιαμορφωθεί το πλάνο για ελέγχους της πράσινης ζώνης, όπως πληροφορούμαστε, καθώς πιθανόν να υπάρξουν αυξημένες ροές

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το μεταναστευτικό και την αύξηση μέτρων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε ότι, το μεταναστευτικό, «όπως έχουμε ήδη πει επανειλημμένως είναι ένα από τα τρία θέματα που απασχολεί σοβαρά και καθημερινά την Κυβέρνηση μαζί με αυτό της τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος». Μέσα στα πλαίσια της επικαιροποίησης σχετικών πληροφοριών που λαμβάνονται καθημερινά, αναπροσαρμόζονται ανάλογα και τα συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε, «όπως άλλωστε, έχει λεχθεί επανειλημμένως».

«Μέσα σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια έγινε μία αξιολόγηση σχετικής πληροφόρησης και έχουν, ναι, ενδυναμωθεί τα μέτρα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής», είπε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση για ροές από τον Λίβανο, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη και δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες ροές, «οι οποίες μέχρι στιγμής το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη κινητικότητα».

Παρά ταύτα, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται καθημερινά προληπτικά μέτρα, «αποτρεπτικά, στο να έχουμε τέτοιες ροές όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν».

Απαράδεκτη η αναφορά Νασράλα, λέει ο ΠτΔ

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τις αναφορές του Νασράλα, αυξήθηκε η επιτήρηση και στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όχι, ήταν από προηγουμένως, πριν τις δηλώσεις του κ. Νασράλα που μέσα στο πλαίσιο της ολιστικής μας προσέγγισης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουμε πράξει πάρα πολλά και θα συνεχίσουμε. Ναι, το είπα και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι».

Σε ερώτηση πόσο τον ανησυχεί το κάλεσμα του ηγέτη της Χεζμπολλάχ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι απαράδεκτη η αναφορά, δεν υπάρχει κανένας άλλος χαρακτηρισμός που μπορώ να προσδώσω στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και προηγουμένως, αλλά και μετά τις δηλώσεις, και ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση».

Στο μεταξύ χθες διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίστηκε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές του Λιβάνου για το όλο ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νασράλα κάλεσε να ληφθεί «εθνική απόφαση» και να «ανοίξει η θάλασσα» σε «οποιονδήποτε θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο», τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή. Έσπευσε να προσθέσει πως δεν προτείνει να «εξαναγκαστούν» οι Σύροι να «επιβιβαστούν σε πλεούμενα» και να «φύγουν».

Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της ΚΔ για μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο προϊστάμενος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης της Europol, European Migrant Smuggling Centre (EMSC), Seweryn Stopa.

Ο κ. Stopa είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κύπρο με επίκεντρο συζητήσεων το μεταναστευτικό και την πρόθεση της Europol για περαιτέρω συνδρομή των κυπριακών αρχών στη διαχείριση του.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί σειρά επαφών με αντιπροσωπείες του Υπουργείου Εσωτερικών, της Αστυνομίας Κύπρου και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας. Τον κ. Stopa, συνοδεύουν, η ειδικός του EMSC Μαρία Μαριά και ο υπεύθυνος του Τμήματος Απεσταλμένων Αξιωματούχων (Guest Officers) της Europol, Edward Mangion.

Η αντιπροσωπεία της Europol είχε ήδη συνάντηση, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τον Αναπληρωτή Αρχηγό Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου και άλλα μέλη της ηγεσίας της Δύναμης, με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό και τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με τη ραγδαία άφιξη μεταναστών και την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισής του.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των κυπριακών Αρχών προς την Europol για τη συνεχή βοήθεια που παρέχει στην αντιμετώπιση του θέματος καθώς και σε σειρά άλλων ζητημάτων, που άπτονται της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας στον τόπο μας.

Ο κ. Stopa επιβεβαίωσε τη βούληση της Europol να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις κυπριακές Αρχές, αναφέροντας πως η συνδρομή στις προσπάθειες των κυπριακών Αρχών είναι υποχρέωση του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Σημείωσε πως κύριος στόχος είναι η αναγνώριση των αναγκών που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι η Europol είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη, συνδράμοντας τις κυπριακές αρχές, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της Europol θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους υπηρεσιών αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης. Θα επισκεφθεί επίσης τις εγκαταστάσεις της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας, καθώς και το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετανάστευσης της Europol – European Migrant Smuggling Centre (EMSC), ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών της Europol, για καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σκοπός του είναι η υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, που εμπλέκονται στην οργανωμένη, παράνομη διακίνηση μεταναστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση