ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Β. Πάλμας: Ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης για τη μεταρρύθμιση ασφαλώς μας απασχολεί

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω εξηγεί στην «Κ» γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την παραπομπή του όλου θέματος σε δημοψήφισμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κατά πλειοψηφία τροποποίηση της μεταρρυθμιστικής προτάσεως για την τοπική αυτοδιοίκηση από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ήταν ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τις προτεινόμενες αλλαγές στην κρίση των πολιτών πριν αυτές τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Αυτό υποστηρίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Βασίλης Πάλμας.

Όπως εξήγησε ο Βασίλης Πάλμας «η απόφαση για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τις τροποποιήσεις που είχαν επισυμβεί στην πρόταση της Κυβέρνησης από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζω ότι η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τροποποίησε, με κατά πλειοψηφία αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, υιοθετώντας τη θέση για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων μεταγενέστερα της ψήφισης των νομοσχεδίων». Όπως ανάφερε ο κ. Πάλμας ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Δεν γίνεται να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος. Η Κυβέρνηση, έχοντας κατά νου και τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που κατά πλειοψηφία προέκριναν τη δημιουργία ενός δημοψηφίσματος, αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, τη διενέργεια δημοψηφίσματος». Η κυβέρνηση όπως τόνισε ο κ. Πάλμας υιοθετώντας ακριβώς τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισηγήθηκε στη Βουλή να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα την ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών, στο οποίο θα τεθεί ενώπιον του λαού το ερώτημα εάν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το σενάριο της απόρριψης

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω κλήθηκε να απαντήσει αν τη κυβέρνηση την απασχολεί το σενάριο της απόρριψής της και αν συνεπάγεται ματαίωση της. «Ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης για τη μεταρρύθμιση ασφαλώς μας απασχολεί, όχι γιατί θα απορριφθεί απλά μια κυβερνητική πρόταση, αλλά γιατί η κατά κοινή ομολογία αναγκαιότητα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία συζητάμε εδώ και μια δεκαετία δεν θα υλοποιηθεί. Θέλω να θυμίσω αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας πολύ εύστοχα επεσήμανε πρόσφατα. Ότι σήμερα αυτό που έχουμε δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς δεν θέλουμε να χάσουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να προσφέρουμε στους πολίτες ένα μοντέλο τοπικών αρχών πραγματικά αυτοδιοίκητων και ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη, με μια πρόταση στην οποία καταλήξαμε μέσα από κοινή συνδιαμόρφωση και μακροχρόνια διαβούλευση και που τυγχάνει της αποδοχής των ιδίων των τοπικών κοινωνιών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση