ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βίνσεντ Μορέλι: Απαισιόδοξος στις προσδοκίες για λύση του κυπριακού

«Η συνέχιση της αποστολής Λουτ χωρίς πιθανότητα επιτυχίας μπορεί να φανεί άκαρπη» δήλωσε ο Βίνσεντ Μορέλι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην αποτυχία της τελευταίας αποστολής της συμβούλου του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ να καταλήξει σε συμφωνία με τα μέρη πάνω στους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, εστιάζεται η νέα έκδοση της έκθεσης για την Κύπρο, της Ερευνητικής Υπηρεσίας  του Κογκρέσου (CRS) με ημερομηνία 15 Απριλίου. Και τώρα, σημειώνει, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
 
«Η συνέχιση της αποστολής Λουτ χωρίς πιθανότητα επιτυχίας μπορεί να φανεί άκαρπη. Ακόμη και αν ο Αναστασιάδης και ο Ακίντζί μπορούσαν να συμβιβαστούν σε κάποια μορφή συμφωνίας για τον ορισμό της πολιτικής ισότητας για τους Τουρκοκύπριους, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το είδος της τελικής κυβερνητικής δομής και συγκεκριμένα αν η μακροχρόνια επιδιωκόμενη διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση για το νησί εξακολουθεί να είναι εφικτή».
 
Η έκθεση – με συντάκτη τα τελευταία 12 χρόνια τον Βίνσεντ Μορέλι και τον ίδιο τίτλο «Κύπρος: Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή» - εκδόθηκε μία μέρα πριν την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ. Η προηγούμενη είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο οπότε οι διαφοροποιήσεις στη νέα έκθεση. Ενώ στην εισαγωγή, αναφέρει ότι μετά την αποτυχία της αποστολής της η κ. Λουτ «άφησε να εννοηθεί ότι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν επ `αόριστον σε αναστολή».
 
Σχετικά με τις διαφορές των που χωρίζουν τις πλευρές, αναφέρει ότι «εκτός από τις μακρόχρονες διαφωνίες μεταξύ των δύο κυπριακών πλευρών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και τα στρατεύματα, ένα μεγάλο εμπόδιο ήταν η επιμονή του Ακιντζί όπως οι Τουρκοκύπριοι έχουν πολιτική ισότητα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να κατέχουν καθεστώς μειονότητας. Ο Ακιντζί επανέλαβε το αίτημά του ότι αν μια λύση θα οδηγήσει σε δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν την ίδια εξουσία σε θέματα που έχουν ληφθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και θα αφορούν και τις δύο συνιστώσες πολιτείες. Πρότεινε ότι σε όλα τα θέματα πρέπει να υπάρξει θετική τουρκοκυπριακή ψήφος. Ο Αναστασιάδης απέρριψε και πάλι αυτή την προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έδιδε στους Τουρκοκύπριους το απόλυτο δικαίωμα αρνησικυρίας σε όλα τα θέματα πολιτικής και θα υποτάξει την Κύπρο στις απαιτήσεις της Άγκυρας, ενδεχομένως οδηγώντας σε αδιέξοδο. Ο Αναστασιάδης, ωστόσο, δήλωσε προφανώς ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ακιντζί, αλλά μόνο για ορισμένα θέματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X