ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βλέπει» κοίτασμα-μαμούθ στο Ισραήλ η ExxonMobil

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 75 τρις κυβικά πόδια, ενώ επιβεβαιώνεται η ζώνη ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο που είχε καταγράψει η «Κ»

Μεγαλύτερες διαστάσεις αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα η παρουσία της Exxonmobil στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν και από το ενεργειακό συνέδριο «CERAWeek 2019» στο οποίο συμμετέχει και ο Υπ. Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αφορούν την επερχόμενη σύμπραξη της εταιρείας με τα κοιτάσματα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που μεταδίδει και το Reuters, αξιωματούχοι της Exxonmobil συζήτησαν επί του θέματος με τον Υπ. Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz και τέθηκε έτσι επί τάπητος η πιθανότητα συμμετοχής της εταιρείας σε γύρο αδειοδότησης που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Επιπρόσθετα ομάδα από την Exxonmobil φέρεται να έχει ήδη επισκεφθεί αρμόδιο κέντρο στην Ιερουσαλήμ και να έχει λάβει γνώση για τα υποθαλάσσια πετρώματα και τα γεωλογικά δεδομένα με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσότητες-μαμούθ που φτάνουν τα 75 τρις κυβικά πόδια ΦΑ και 6,6 δις βαρέλια πετρελαίου. 

Η επιπλέον ανάγνωση

Με το ζήτημα ασχολούνται όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και δεν είναι τυχαίο πως το Reuters για παράδειγμα στην ανάλυσή του, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο και τις ανακαλύψεις της αμερικανικής εταιρείας στην ΑΟΖ, κάνει λόγο για μια λεκάνη-θησαυρό της Αν. Μεσογείου που αναδεικνύεται σε μια από τις βασικές περιοχές ενδιαφέροντος για γεωτρήσεις ανά το παγκόσμιο.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως μόλις τον προηγούμενο μήνα η Exxonmobil ανακοίνωσε τα ευρήματά της στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναφορά γίνεται δίνοντας έτσι και το ενιαίο της εικόνας ως προς τα ενεργειακά, στις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Ζορ και Λεβιάθαν.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα τεμάχια που θα δώσει στο γύρο αδειοδότησης το Ισραήλ αλλά επιβεβαιώνεται από πηγές πως πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, γεγονός που θα προσελκύσει πολλές εταιρείες. Εφόσον όμως το ενεργειακό σαν θέμα εμπεριέχει πολλαπλές γεωπολιτικές και πολιτικές διαστάσεις, τονίζεται ότι ανταγωνιστές της Exxonmobil όπως η Royal Dutch Shell έχουν αποφύγει τις επενδύσεις στο Ισραήλ και άρα μένουν εκτός από τις τρέχουσες διαδικασίες εφόσον έχουν συνάψει συμφωνίες με εταιρείες που ανήκουν σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. 

Τι σημαίνει για την Κύπρο

Τα δεδομένα όπως ακτινογραφούνται εδώ, επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «Κ» την περασμένη Κυριακή το οποίο αφορούσε τη μεγάλη εικόνα. Στην Αν. Μεσόγειο μέσω και των συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί με σειρά από χώρες και εταιρείες αναπτύσσεται παράλληλα και ένα πλέγμα ασφαλείας, που πλέον ενδυναμώνεται από τη διαφαινόμενη παρουσία των Αμερικανών η οποία έχει ορίζοντα μονιμότητας. 

Αυτός ο ορίζοντας θα μπει στο χαρτί όπως όλα δείχνουν στην επόμενη τριμερή Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ (ειδικά αν ξεκινήσει εργασίες και στην ΑΟΖ του Ισραήλ η Exxonmobil) και με τη συνεργασία αυτή από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα να έχει προοπτικής διεύρυνσης στο μέλλον και στα εξοπλιστικά.

Υπενθυμίζεται πως πόλο ενδιαφέροντος για την Exxonmobil αποτελεί και η Ελλάδα όπου νοτίως της Κρήτης και σε συνεργασία με TOTAL και Ελληνικά Πετρέλαια, διεκδικούν οι Αμερικανοί δύο τεμάχια για έρευνες.  Στην εικόνα όπως είχε καταγράψει η «Κ» μπαίνουν και τα βήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Στην κορυφή βρίσκεται το ραντάρ Long Horizon, που θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.

Δεν είναι τυχαίο έτσι πως επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το δημοσιευμα της «Κ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε τονίσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο και πως αυτό δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η Κύπρος, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση