ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:48
 

Πιθανή κοινή συνάντηση Λουτ με τους δύο ηγέτες

Για μια παραγωγική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. των ΗΕ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά απο μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Η κα Λουτ, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Αναστασιάδη αποχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ θα αναχωρήσει από την Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Ήταν μία παραγωγική συνάντηση, ανέφερε με το πέρας της συνάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως είπε ο πρόεδρος παρουσίασε τη θέση του  και ήγειρε θέμα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις τουρκικές προκλήσεις και τις εξαγγελλίες και κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και αύριο οι διαβουλεύσεις. Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος είναι θετικός για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την κα Λουτ και τον κ. Ακιντζί. Όπως είπε, η κα Λουτ θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει λόγος για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον γ,γ. του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «έχει οδηγίες και εντολή από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τι θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του γ.γ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.

Συνάντηση και με τους δύο ηγέτες

Η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο για να συζητήσει με τους δύο ηγέτες κατά πόσο υπάρχει περιθώριο επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι όροι αναφοράς οι οποίοι θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου του 2014 στις συγκλίσεις μέχρι και το Κραν Μοντανά και το Πλαίσιο Γκουτιέρες. Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσει η ερμηνεία του Πλαισίου Γκουτιέρες του οποίου όροι τυγχάνουν διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές. Το απόγευμα η κα Λουτ θα συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη άφιξη της κ. Λουτ στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης

ΣΧΟΛΙΑ

H απουσία του πρώην ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη είναι εμφανής, τόσο ως προς τους διπλωματικούς χειρισμούς όσο και στην εικόνα που θέλει να δίνει ο Πρόεδρος όσον αφορά τη δέσμευσή για επίλυση του Κυπριακού. Ο Κασουλίδης ήθελε να λυθεί το Κυπριακό και οι ξένοι παράγοντες το γνώριζαν.

Ένας Πολίτης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X