ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογές, η επόμενη μέρα

Οι εκλογές της 30ής Μαΐου ανήκουν πια στο παρελθόν. «Αλλαγή», με τον τρόπο που κά ποιοι ανέμεναν, δεν ήρθε. Αλλαγή, βέβαια, ήρθε με άλλο τρόπο, και από το βράδυ της Κυριακής, τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ψάχνουν να βρουν τι ακριβώς έφταιξε. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πλήρωσαν τη σκληρή, στείρα και, πολλές φορές, αναίτια κριτική τους προς την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Παρά τη σφοδρή επίθεση που δεχόταν το τελευταίο διάστημα από όλα, σχεδόν, τα κόμματα, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά, με σημαντική μάλιστα διαφορά από το δεύτερο σε ποσοστά κόμμα, κάτι που ασφαλώς και θεωρείται ως στήριξη των πολιτικών της κυβέρνησης. Η ήττα ήταν οδυνηρή για το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει τις απανωτές δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, από το 2013 που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μέχρι και σήμερα. Σχεδόν ίση με το ΑΚΕΛ ποσοστιαία απώλεια είχε και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΔΗΚΟ, η συνεισφορά του οποίου σε εποικοδομητικές εισηγήσεις πολιτικής ήταν πενιχρή και η αντιπολιτευτική του τακτική εμφανώς λανθασμένη. Η στήριξη της προ εκλογικής εκστρατείας των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη μηδενιστική κριτική, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών προτάσεων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας, έφεραν τα αποτελέσματα αυτά. Η τακτική της επαναλαμβανόμενης επίκλησης των «λανθασμένων» αποφάσεων της κυβέρνησης, το «ποίημα» για πάταξη της διαφθοράς στον τόπο, η εμμονική πολεμική με, εκτός ορίων, προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των συνεργατών του, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έπεισαν.

Τα ίδια συστατικά, ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός και οι ατεκμηρίωτες επικρίσεις, λίγους μήνες πριν, είχαν οδηγήσει το κράτος σε επικίνδυνα μονοπάτια, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και νομοσχεδίων στήριξης επιχειρήσεων. Με αυτές τις ξεπερασμένες πρακτικές, που κρατούν τον λαό δέσμιο στο χθες και υπονομεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, η αντιπολίτευση προσπάθησε να καταποντίσει την κυβέρνηση, στοχεύοντας, αντί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, στη δημιουργία συμμαχιών, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές. Βέβαια, η προσπάθεια να πείσουν, μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και των ποικιλόμορφων αρνητικών επιπτώσεών της, κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη και στην οικονομία της χώρας, όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ. Οι πολίτες αυτής της χώρας, αποδεδειγμένα, έχουν το αισθητήριο να κρίνουν σωστά. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 30ής Μαΐου αποτελεί απόδειξη της επιδοκιμασίας των πολιτικών και έργων της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελευταία οκταετία και μαρτυρά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή, ακόμα και μέσα από τέτοιες δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Λάθη και παραλείψεις έγιναν, όταν όμως προέκυψαν κορυφαία για το κράτος ζητήματα, ζητήματα που απειλούσαν ακόμα και την επιβίωση αυτής της χώρας, η κυβέρνηση κατάφερε να ανταποκριθεί με σύνεση και αποτελεσματικότητα και να αντεπεξέλθει, επιτυχώς, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα απέδειξε ότι οι πολίτες κατανοούν πως η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2013, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, που είναι οι μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε η Κύπρος, μετά την τουρκική εισβολή. Αντιλήφθηκαν ότι η διαχείριση των εν λόγω κρίσεων υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει δύσκολες αποφάσεις, με βαρύ πολιτικό κόστος, υιοθετώντας πολιτικές που αν και αρχικά φαίνονταν σκληρές, στο τέλος έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι πολίτες απέδειξαν ότι αναγνώρισαν πως αυτή η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα από το οικονομικό χάος του 2013, οδηγώντας την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, από τη βαθμίδα «σκουπίδια» που βρισκόταν τότε. Αναγνώρισαν, ακόμα, ότι οι αριθμοί, οι στατιστικές και τα αποτελέσματα απαντούν με τεκμηρίωση στη μηδενιστική πολιτική της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όσον αφορά στην ορθή διαχείρισή της. Και αυτά δεν είναι λόγια, είναι πράξεις. Σε όλη αυτή την περίοδο η Πολιτεία ενίσχυσε οικονομικά πέραν των 210.000 φυσικών προσώπων, ευάλωτων ομάδων και επιχειρήσεων με ποσό που ξεπερνά το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Οι πολίτες της Κύπρου, με το αποτέλεσμα των εκλογών, χαιρέτισαν, επίσης, το όραμα της κυβέρνησης για την «Κύπρο του Αύριο», μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας σε όλους τους τομείς. Ένα Σχέδιο για το οποίο ασκήθηκε δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση, ως προς τη χρονική στιγμή εκπόνησης και ανακοίνωσής του, διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα. Κι όμως οι πολίτες πείσθηκαν ότι για αυτή την κυβέρνηση προ έχει το «Αύριο της Κύπρου» και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έλαβε την εντολή-προειδοποίηση του λαού, μια φωνή που εκφράστηκε τόσο μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή, όσο και μέσω της μεγάλης αποχής από την κάλπη. Οι βουλευτικές εκλογές τελείωσαν και ο κυπριακός λαός μίλησε ξεκάθαρα. Μας καλεί να πορευτούμε με σοβαρότητα, με σύνεση και αποφασιστικότητα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί –κυβέρνηση και κόμματα– για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προ βλήματος, για μία ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου μας. Οφείλουμε όλοι να υπακούσουμε στην εντολή του λαού. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη. Να συνεχίσουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται αυτός ο τόπος στην υγεία, στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία και σε άλλους τομείς. Να συνεχίσουμε την υλοποίηση του μεγαλύτερου οράματος για μια σύγχρονη Κύπρο, αξιοποιώντας ορθά τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε όλοι από κοινού την υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για τη θέσπιση των νομοθεσιών που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προ οπτικές για ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

*Ο κ. Βασίλης Πάλμας είναι υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση