ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Χρειαζόμαστε μια λειτουργική Βουλή

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Το «διακύβευμα» των εκλογών και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από προγραμματισμένη συνάντησή τους σε καφετέρια στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η Κύπρος έχει πάλι μια χρυσή ευκαιρία να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο για την νέα γενιά, μέσα από €4,5 δισεκατομμύρια από την ΕΕ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο».

«Το διακύβευμα όμως είναι εκεί, χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτό το πλάνο να έχουμε μια λειτουργική Βουλή, χωρίς κομματικά παιγνίδια, χωρίς πειράματα στην οικονομία, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε και κατέληξε: «Ας μην διακινδυνέψουμε €4,5 δις για να αλλάξουμε την Κύπρο μας μέσα από άγονα κομματικά παιγνίδια».

Στις δικές της δηλώσεις η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος του Υπουργείου στο πλαίσιο του σχεδίου η Κύπρος το αύριο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αρχίζουμε όλες τις ενέργειες για υλοποίησης όλων αυτών των θεμάτων που πραγματικά επηρεάζουν τον πολίτη. Είναι πολύ σημαντική η κοινωνική πολιτική, είναι πολύ σημαντικά τα θέματα τα οποία εμπεριέχονται μέσα σε αυτό το σχέδιο γιατί πραγματικά φαίνεται η πραγματική αλλαγή για τον πολίτη», είπε.

Συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά γιατί είναι το μέλλον μας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην Κύπρο του αύριο, όπως πιστεύουμε ότι μας αξίζει». Σε παρατήρηση ότι η αντιπολίτευση βλέπεις τις συγκεκριμένες εξαγγελίες ως παροχές με προεκλογικές σκοπιμότητες, η κ. Αιμλιανίδου ανέφερε ότι οι οποιεσδήποτε παροχές είναι κοστολογημένες και τροχοδρομούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Όπως είπε, δεν γίνεται καμία παροχή χωρίς να κοστολογηθεί, χωρίς να γίνει αναλογιστική μελέτη, είναι ένα έργο που συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια, δεν είναι ένα έργο το οποίο παρουσιάστηκε χθες ή είναι κάποιες παροχές οι οποίες εξαγγέλλονται για πρώτη φορά, είναι μία συνέχιση του έργου και αυτό έχει σημασία. «Η σημασία είναι τα έργα για τον πολίτη», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, «έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε υγειονομικά και οικονομικά με τον καλύτερο τρόπο με μια χαμηλότερη ύφεση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τα ποσοστά της ανεργίας να περιορίζονται στο 7,5% παρά το πρωτοφανές φαινόμενο αυτής της κρίσης».

«Τώρα όμως», πρόσθεσε, «περνούμε στην δεύτερη φάση και η δεύτερη φάση είναι η περίοδος της αντεπίθεσης, της οικονομικής αντεπίθεσης, η περίοδος της ανάκαμψης η περίοδος που θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της ανάπτυξης τα οποία μας δίνει ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κράτους».

Όπως είπε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο στοίχημα ως χώρα, ένα μεγάλο στοίχημα για να ολοκληρώσουμε και διαμορφώσουμε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και καιρό, να απορροφήσουμε πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την Κύπρο του αύριο, το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο προνοεί 76 μεγάλες επενδύσεις αξίας πέραν του €1 δισεκατομμυρίου αλλά και μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται ο τόπος, χρειάζεται η μελλοντική γενιά».

Εξάλλου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου είπε πως το Υπουργείο του οποίου προϊσταται έχει στη διάθεσή του περίπου €550 εκατομμύρια μέσω του κοινοτικού ταμείου συνοχής και του ταμείου ανάκαμψης, εκ των οποίων πέραν του ήμισυ κατανέμονται στην πράσινη ανάπτυξη.

Όπως είπε, από τα €550 εκατ. ήδη τα €121 έχουν εξαγγελθεί και αντιπροσωπεύουν σχέδια τα οποία τρέχουν, όπως το Σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην μεταποίηση και το Σχέδιο για την νεανική επιχειρηματικότητα, το οποίο χαρακτήρισε ως από πλέον δημοφιλή και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τα αγκαλιάσει ο κόσμος ούτως ώστε να βοηθηθεί και η βιομηχανία μας αλλά και ο νέος κόσμος και οι γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.

Πρόσθεσε ότι η πράσινη μετάβαση είναι πολύ σημαντική έχουμε, σημειώνοντας ότι στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση, για τις επιχειρήσεις αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας «που θα μας επιτρέψει πραγματικά να αυξήσουμε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα».

Περί τα τέλη του χρόνου οι γεωτρήσεις

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από τις κοινοπραξίες σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Πηλείδου είπε πως οι εξελίξεις είναι θετικές, προσθέτοντας ότι προχωρούμε πολύ καλά με τον σχεδιασμό μας σε συνεννόηση με τις εταιρείες. «Επομένως, εκείνα που είχαμε ανακοινώσει ότι προχωρούμε περί τα τέλη του χρόνου με γεωτρήσεις πλέον βλέπουμε ότι αρχίζουν να παίρνουν μια θετική πορεία και πιστεύω ότι θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει επομένως έπονται θετικές εξελίξεις», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση