ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανανέωση και στο βάθος προεδρικές

Μέχρι και τον Αύγουστο δρομολογούνται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ίσως και στην Πινδάρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, εκτός από χαμόγελα ανακούφισης σε Λόφο και Πινδάρου δρομολογεί αλλαγές. Η «Κ» είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι μετά τις εκλογές αναμένεται ανανέωση με τους Ιωάννου Πετρίδη και Κούσιο να συζητούνται προς αποχώρηση, ο καθένας για διαφορετικό λόγο και μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν ονόματα και αλλαγές.

Ο Αδάμου, ο Πετρίδης που μένει και η θέση Κούσιου

Το κύριο πρόσωπο που φημολογείται εδώ και καιρό πως θέλει να αποχωρήσει, είναι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο ίδιος όπως λέγεται ήθελε να διαφύγει του κινδύνου η πανδημία και να αποχωρήσει από την πολιτική. Η τελική απόφαση φέρεται πως θα ληφθεί μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθεί. Ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση και το είχε καταγράψει στο παρελθόν η «Κ», όμως αναμένεται και η τελική απόφαση. Μάλιστα για την θέση του έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, χωρίς να είναι γνωστό τι θα κάνει τελικώς. Όνομα το οποίο ακουγόταν εντόνως πως θέλει να αποχωρήσει ήταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης το οποίο φρόντισε να πάρει πίσω πρόσφατα, ίσως μετά από προτροπή του Νίκου Αναστασιάδη.

Το όνομα του κ. Πετρίδη άρχισε να ψιθυρολογείται για την δημαρχία Λευκωσίας ωστόσο, μετά και από διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι τέτοιο απομακρύνεται. Πρόσωπο που συζητείται κατά πόσο θα μείνει ή όχι στη θέση του είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και δεν αποκλείεται κάποια άλλη μετακίνηση προσώπων με στόχο την ανανέωση. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως υπάρχουν τρεις θέσεις να πληρωθούν, όπως το υφυπουργείο πολιτισμού, το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας και η επιτροπή εθελοντισμού από την οποία έχει αποχωρήσει προσφάτως ο Γιάννης Γιαννάκη και εκεί αναμένονται αρκετές εξελίξεις. Πινδάρου και Προεδρικό θέλουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν κοντά και πρόσωπα τα οποία έδωσαν τη μάχη τους στις εκλογές, αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν, όπως οι Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους που έχουν ένα ευρύτερο ακροατήριο το οποίο φοβάται πως χάνει η κυβερνώσα παράταξη. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα.

Το σίγουρο ωστόσο είναι, πως η ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών, ανοίγει το κεφάλαιο των προεδρικών, όπου πολλά πρόσωπα παίζουν για το χρίσμα και πολλοί συγκρούονται. Καθόλου τυχαίο ότι ο προεκλογικός άφησε το στίγμα του για την συνέχεια. Πολλοί ήταν εκείνοι που οικειοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής τη νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Από το κόμμα σημείωναν πως η νίκη ανήκει αναμφισβήτητα στον Αβέρωφ Νεοφύτου που παρά την κυβερνητική φθορά κουμάνταρε το πλοίο στη φουρτούνα ενώ τα μέλη της κυβέρνησης, έδειχναν προς τον Λόφο υπογραμμίζοντας πως ο Πρόεδρος εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι. Ποιος είναι ο νικητής και πόση σημασία έχει όμως μετά το αποτέλεσμα; Έχει, καθώς από την επόμενη μέρα των εκλογών άρχισαν οι συζητήσεις για την υποψηφιότητα του 2023, χωρίς να θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο όπως λέει ο στενός περίγυρος του Νίκου Αναστασιάδη να διεκδικήσει και το 2023. Ήδη δρομολογούνται εξελίξεις τόσο στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και στην Πινδάρου με τα δύο στρατόπεδα να χαράζουν τον δρόμο τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν μία εξέλιξη που δεν περίμεναν με τίποτα ούτε στην Πινδάρου ούτε στον Λόφο, δεδομένου ότι μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου οι μισές εκτιμήσεις ερευνών ήθελαν το κυβερνών κόμμα να χάνει με μισή μονάδα από το ΑΚΕΛ και οι άλλες μισές, να εκτυλίσσεται ένα ντέρμπι για γερά νεύρα μέχρι την υστάτη για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Και ακριβώς επειδή οι εκτιμήσεις έδειχναν τον ΔΗΣΥ να πλησιάζει επικίνδυνα το ΑΚΕΛ σε ποσοστά, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε τους στενούς συνεργάτες του την Δευτέρα πριν τις εκλογές και φρόντισε να διαμηνύσει σε υψηλούς τόνους, πως το σενάριο της ήττας θα πρέπει με κάθε τρόπο να ανακοπεί. Ζήτησε μάλιστα να του πουν τι θέλει να κάνει ο ίδιος για να ανατρέψει ένα τέτοιο σενάριο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να βρίσκει την επόμενη μέρα στο γραφείο του, μία λίστα ονομάτων από απογοητευμένους Συναγερμικούς που θα έπρεπε να καλέσει ο ίδιος για να τους πείσει να προσέλθουν στην κάλπη. Παράλληλα όμως, είχε ξεκινήσει η παρέλαση δημοφιλών μελών του υπουργικού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μοιράζοντας δώρα και υποσχέσεις για το σχέδιο ανάκαμψης και προχωρώντας σε ευθεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Αλησμόνητα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι είναι ο πρίγκηπας του λαϊκισμού, ενδεικτική όμως παράλληλα και η απάντηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Αναστασία Παπαδοπούλου περί μηδενισμού για το επίδομα του τρίτου τέκνου. Στην προσπάθεια μάλιστα μπήκαν και άλλα πρόσωπα που ανήκουν στην κυβερνητική ομάδα, όπως ο Ιωνάς Νικολάου ο οποίος προσπαθούσε να επαναπατρίσει τους παλιούς Συναγερμικούς. Στο κυβερνητικό σχήμα πάντως ξεκαθαρίζουν πως αν δεν έβγαινε μπροστά η κυβέρνηση και αν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκανε μία περιοδεία όπως έκανε παλιά στη βάση, οι εκλογές θα ήταν χαμένες.

Η θέση Χριστοδουλίδη

Σε αυτό το κάδρο, αίσθηση πάντως έκανε η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο κομματικό παρασκήνιο, είναι ευρέως γνωστό, ότι ο ίδιος κλήθηκε να παραστεί σε συγκεντρώσεις υποψηφίων. Όταν όμως το συζήτησε με την Πινδάρου, του είπαν να μείνει εκτός και αυτό έγινε, έστω κι αν από νωρίς δήλωσε προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου πως είναι έτοιμος να συνεισφέρει στον προεκλογικό. Το κατά πόσο αυτή η κίνηση είχε να κάνει με το ότι ο ίδιος θεωρείται φαβορί για το 23, είναι ένα ζήτημα που συζητείται. Από την άλλη, στον ΔΗΣΥ είδαν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Η δημοσίευση φωτογραφίας του στο Instagram, όπου την παραμονή των εκλογών έπαιζε με την κόρη του έγινε viral, γιατί ήταν πολλοί οι καλοθελητές που έστειλαν διακινώντας τη φωτογραφία ήθελαν να στείλουν το μήνυμα πως ο ίδιος θέλει να απέχει από τον προεκλογικό και κατ’ επέκταση από την διαγεγραμμένη ήττα, ασχέτως αν την ίδια μέρα της φωτογραφίας είχε παρευρεθεί στην κηδεία Ρολάνδη και σε γεύμα που παρέθεσε υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Ήττα πάντως έβλεπαν από νωρίς και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με στελέχη να θεωρούν πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί -από τα χρυσά διαβατήρια, την πανδημία, μέχρι και το κεφάλαιο Γιαννάκη- θα στοίχιζε τις εκλογές. Δεν ήταν τυχαίο ότι μετά την δημοσιοποίηση του τρίτου lockdown η ηγεσία του ΔΗΣΥ είχε εκφράσει την ανησυχία πως αυτή η απόφαση θα αποτυπωθεί αρνητικά στην κάλπη. Βεβαίως γι’ αυτό αναθεώρησαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα καθώς η μετεκλογική εκτίμηση που επικράτησε ήταν ότι ακριβώς οι χειρισμοί της πανδημίας έσωσαν την παρτίδα. Μάλιστα όπως σημειώνουν στελέχη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε δυσφορήσει από την εν λόγω υπόθεση φρόντισε να διαμηνύσει προς τον υπουργό Υγείας την εκτίμησή του. Την πλάστιγγα ωστόσο από πλευράς ΔΗΣΥ θεωρούν πως έγειρε για την νίκη, η επικοινωνιακή πολιτική περί βουλής βαβέλ αν χάσει ο ΔΗΣΥ, καθώς αυτό –παρά την γκρίνια στην κοινωνία- επικράτησε στο υποσυνείδητο του κόσμου και στήριξε το κόμμα ακόμα μία φορά.

Η προώθηση Χάρη

Το μόνο ίσως σημείο κοινής πλεύσης χωρίς διαφωνίες ήταν η προσπάθεια εκλογής του Χάρη Γεωργιάδη. Ο Πρόεδρος ανησυχούσε μόνο για την εκλογή Χάρη και είχε βάλει ως στόχο να πάει καλά για διάφορους λόγους. Δεν ήταν μόνο ότι είναι ένα από τα αγαπημένα του παιδιά που θέλει ισχυρά εντός του κόμματος, αλλά και γιατί τυχόν μη εκλογή του θα έστελνε το μήνυμα πως ο κόσμος τον τιμώρησε για τους χειρισμούς στον Συνεργατισμό. Με την ίδια θέρμη εκλογής Χάρη, κινήθηκε και η Πινδάρου, κάνοντας τηλέφωνα ακόμα και συγκεντρώσεις υπέρ της υποψηφιότητάς του στην παρουσία Αβέρωφ. Και εδώ οι λόγοι ποικίλουν. Δεν είναι μόνο το να μην αποδομηθεί το success story αλλά και ότι με τη βοήθεια Αβέρωφ, αφοπλίζονται οι όποιες φιλοδοξίες Χάρη για το επόμενο σκαλοπάτι. Αυτή βεβαίως η απροκάλυπτη προώθηση προκάλεσε την ενόχληση άλλων υποψηφίων που είδαν να κτυπούν την δική τους υποψηφιότητα για να αντεπεξέλθει ο Χάρης Γεωργιάδης. Το τι συνεπάγεται με την εκλογή του, αν θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο στον ΔΗΣΥ ή αν φυλάξει δυνάμεις για το μέλλον είναι ένα ζήτημα που θα διαφανεί βεβαίως το επόμενο διάστημα.

Το μέλλει γενέσθαι της Βουλής

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο καθένας θέλει να υπογραμμίσει το δικό του μερίδιο στην νίκη αυτή. Είναι γνωστό πως το αποτέλεσμα θα έκρινε εν πολλοίς την επόμενη μέρα στην κυβερνώσα παράταξη και ιδιαίτερα τη σεναριολογία για τις προεδρικές εκλογές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφέρνοντας να διατηρήσει το κόμμα στην πρωτιά και βλέποντας τα άλλα κόμματα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση κατέδειξε πως είναι μαχητής στα δύσκολα. Μπορεί πλέον με αυτοπεποίθηση και χωρίς προεδρικά δεκανίκια όπως λένε να διεκδικήσει την προεδρία για το 23. Η ομιλία του έστειλε το μήνυμα πως ο ΔΗΣΥ δεν πανηγυρίζει και αντιλήφθηκε πως η ψήφος του κόσμου ήταν μία τελευταία ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Στηρίζοντας αναφανδόν τον Χάρη Γεωργιάδη, έδωσε την ανάγνωση πως αφόπλισε τον κύριο διεκδικητή της θέσης του στην Προεδρία του ΔΗΣΥ. Όπως λέγεται αναμένεται να γίνουν αλλαγές εντός του ΔΗΣΥ αλλά και σε θέμα νοοτροπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η «καθαρή επιλογή» της Αννίτας Δημητρίου για την Προεδρία της Βουλής. Δεν πέρασε απαρατήρητο το βέτο που έθεσε στο να στηρίξει τον Μάριο Καρογιάν για την προεδρία της βουλής, αποδυναμώνοντας το χαρτί Καρογιάν λίγο μετά την μεγάλη νίκη. Ήθελε να στείλει το μήνυμα πως οι παλαιοκομματισμοί αλλοτινών εποχών, όπως στην περίπτωση Συλλούρη έχουν παρέλθει. Υπάρχει ωστόσο και η ενημέρωση πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο πως δεν πρέπει να πάνε με Καρογιάν καθώς ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν πρόκειται να τον στηρίξει και κατ΄επέκταση πως η Αννίτα Δημητρίου είναι η πιο έξυπνη επιλογή. Το πόσο ωφέλιμο βεβαίως είναι για το μέλλον θα φανεί στην πορεία καθώς στέλνει παράλληλα το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένο να τείνει χείρα συνεννόησης. Όπως σημειώνεται πέραν του ότι ήθελε να καταδείξει πως δεν θα μπει σε παρασκηνιακό παζάρι, ήθελε να στείλει και το μήνυμα πως ο ίδιος κάνει κουμάντο στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Η επιλογή Καρογιάν θα τον παραγώνιζε στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι καθώς ο Καρογιάν έχει στενή σχέση με τον Αναστασιάδη και σε αυτόν θα λογοδοτούσε και θα χρωστούσε την όποια σχέση.

«Η νίκη αυτή καταδεικνύει πως ο Πρόεδρος θα διεκδικήσει και το 23» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά το αποτέλεσμα. Και όχι τυχαία καθώς κάποιοι το βράδυ των εκλογών είπαν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν πολύ πιο χαρούμενος με το αποτέλεσμα από ότι στις Προεδρικές του 2018 όταν επανεξελέγη την δεύτερη Κυριακή. Σε αυτό το πλαίσιο λένε πως εντάσσεται και η επιμονή του να στηρίξει ο ΔΗΣΥ τον Μάριο Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής. Όχι μόνο γιατί νιώθει πως του χρωστά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποδυναμώσει πλήρως τον Νικόλα Παπαδόπουλο, κάνοντας ρυθμιστή της κομματικής σκακιέρας, ένα κόμμα με το οποίο συνεννοείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση