ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλευτικές: Κόμματα και υποψήφιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο λόγω sms

Έστελναν παράνομα sms σε ψηφοφόρους - 63 παράπονα - Τι αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Συνολικά 63 παράπονα δέχθηκε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά υποψηφίων Βουλευτών αλλά και εκλογικών επιτελείων κομμάτων που αφορούσαν σε αποστολή μηνυμάτων ή πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων παραβίαζοντας τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων αλλά και της εκλογικής διαδικασίας. 

Όπως ανέφερε στην «Κ» η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου - Νικολαϊδου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούσαν αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή κλήσεις σε πολίτες που παροτρύνονταν να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο ή κόμμα. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το Γραφείο της Επιτρόπου είχε λάβει 27 παράπονα ενώ σε ότι αφορά στα παράπονα για sms και κλήσεις που αποστάληκαν μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οπότε και η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας είχε πέσει, η Επίτροπος σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί και αποσταλεί προς την υπηρεσία εκλογών για τον παράλληλο χειρισμό τους.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Ήδη έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε υποψήφιους από τα παράπονα που έχουν φθάσει στο Γραφείο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Η διαδικασία προβλέπει τη διερεύνηση του παραπόνου που αποστέλλεται στο κόμμα ή τον υποψήφιο για να δώσει τη δική του θέση και ακολούθως το Γραφείο της Επιτρόπου αφού λάβει την απάντηση, προβαίνει είτε σε προειδοποίηση ή σε επιβολή διοικητικού προστίμου.

Να σημειωθεί ότι η ίδια η Επίτροπος και λειτουργοί του Γραφείου της βρέθηκαν την ημέρα των Βουλευτικών εκλογών σε εκλογικά κέντρα όπου διεξήγαγαν επιτόπιους ελέγχους ενώ δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παραβίαση των οδηγιών που είχαν δοθεί. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση