ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιδού οι νέοι βουλευτές του ΔΗΚΟ (βιογραφικά)

Το ΔΗΚΟ κατάφερε να διατηρήσει τις 9 έδρες πάρα την μείωση των ποσοστών του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΔΗΚΟ κατάφερε να διατηρήσεις τις 9 έδρες πάρα την μείωση των ποσοστών του. Δείτε το who is who τους:

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 22 Απριλίου 1973. Είναι έγγαμος με τη Γιώτα Κυπριανίδου. Έχει τρεις κόρες και ένα γιο. Σπούδασε νομικά (LL.B., Barrister-at-Law) στο University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι πρόεδρος του ΔΗΚΟ από τον Δεκέμβριο του 2013.

Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗΚΟ από το 2006, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ από το Δεκέμβριο του 2013, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και μέλος της Επιτροπής Επιλογής. Διετέλεσε επίσης οργανωτικός γραμματέας της Νεολαίας του ΔΗΚΟ. (ΝΕ.ΔΗ.Κ.) Λευκωσίας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ από το 2009 μέχρι το 2013, υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών στο ΔΗΚΟ και επικεφαλής της Ομάδας Μελετών του κόμματος για την Οικονομία και συντονιστής, ως αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, του μηχανισμού παραγωγής πολιτικής.

Χρύσης Παντελίδης

Γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα τελευταία 20 χρόνια κατοικεί στη Λευκωσία. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας και μέλος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου.

Ασχολήθηκε με το φοιτητικό κίνημα ως Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Θεσσαλονίκης και ως Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕΔΗΚ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία του ΔΗΚΟ, το 2000, διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του Κόμματος και το 2002 ανέλαβε Συντονιστής του Εκλογικού Επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές 2003, ενώ, συμμετείχε και στη σύνταξη του προεκλογικού Προγράμματος Διακυβέρνησης.

Την πενταετία 2003-2008 υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με επιπρόσθετα καθήκοντα συντονισμού της υλοποίησης του προεκλογικού Προγράμματος και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Είναι εκλελεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας του ΔΗΚΟ. Εργάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και αρθρογραφεί στον «Φιλελεύθερο» και στην «Καθημερινή».Είναι παντρεμένος με την Πάνη Παντελίδη-Βασιλείου, Νεογνολογική-Παιδιατρική Φυσιοθεραπεύτρια και έχουν μία κόρη, την Ελένη, η οποία φοιτά στην Δ’ τάξη του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Λακατάμιας.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου γεννήθηκε τον Μάιο του 1973 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και στη συνέχεια σπούδασε στο University of Wolverhampton στην Αγγλία όπου απέκτησε πτυχίο Νομικής (LLB). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της βραβεύτηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές από τον Λόρδο Templeman, μέλος της Βουλής των Λόρδων σε νομικούς διαγωνισμούς. Στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο Barrister-at-Law από το Lincoln’s Inn στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος τον Σεπτέμβριο του 1996 και εργάστηκε ως μάχιμη δικηγόρος στο γραφείο Ανδρέας Π. Ερωτοκρίτου & Σια ΔΕΠΕ στο οποίο σήμερα είναι συνέταιρος.
Παράλληλα με την μάχιμη δικηγορία, η Χριστιάνα είχε έντονη ενασχόληση με τα κοινά: Εκλέγηκε μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), την περίοδο 2002-2004, Εκλέγηκε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, από το 2004 μέχρι σήμερα, Διατελεί μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, από τον Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016 Εκλέγηκε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και σήμερα Τον Ιούνιο του 2016 η Χριστιάνα εκλέχθηκε βουλευτής της Eκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ αναπτύσσοντας έντονη κοινοβουλευτική δράση: Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, από τον Αύγουστο του 2020 , Μέλος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής , Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2016, Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών-μελών της ΕΕ (COSAC) από τον Αύγουστο του 2020.Η Χριστιάνα μιλά ελληνικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Μάριο Αβραάμ και έχει ένα γιο, τον Πάνο και μία κόρη, την Άντρεα.

Λεμεσός

Πανίκος Λεωνδίου

Ο Πανίκος Λεωνίδου γεννήθηκε στην Πάχνα στις 15 Σεπτεμβρίου 1959. Είναι πτυχιούχος Νομικής, Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου στην Λεμεσό.

Το 2016 εκλέγηκε για πρώτη φορά Βουλευτής, στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το Δημοκρατικό Κόμμα και απο τον Οκτώβριο του 2018 είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Παπαϊωάννου από τον Καραβά και έχει τρία παιδιά, τον Αχιλλέα, τον Κώστα και την Φωτεινή. Εκλέγηκε δυο φορές Δημοτικός Σύμβουλος με το Δημοκρατικό Κόμμα στον Δήμο Λεμεσού το 1991 και το 1996. Κατά την δεκαετή θητεία του ως Δημοτικός Σύμβουλος, διετέλεσε επίσης Μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ).

Το 2003 διορίστηκε στο Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, την οποία υπηρέτησε για 8 χρόνια. Την περίοδο 2011-2016 ήταν αντιπρόεδρος και προεδρεύων του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Έχει πολύχρονη δράση, εμπειρία και προσφορά στα κοινά. Διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, Αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης «Αναγέννηση» στην Αθήνα, Πρόεδρος της ΕΦΕΚ, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Νεότητας Πάχνας, Πρόεδρος των Αποδήμων Πάχνας, ιδρυτής και πρόεδρος της ομοσπονδίας ΑΠΟΛ.

Είναι Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λεμεσού, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, της Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ως βουλευτής, είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Νομικών, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Είναι μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ (ΜΟΚΕ Ευρωπόλ), ενώ συμμετέχει στην ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Παύλος Μυλωνάς

Κατάγεται από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, ο οποίος είναι σήμερα κατεχόμενος από τα τουρκικά στρατεύματα. Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1967 και έχει τρεις γιους. Σπούδασε Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά δημοσιογραφικά σεμινάρια Μάλτα και Αθήνα , διεύθυνση και διοίκηση, μαθήματα ορθοφωνίας και τηλεοπτικής παρουσίασης.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος: Το 1993 στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το 1994 στην εφημερίδα Σημερινή και στο Ράδιο Πρώτο, το 1995 ως συντάκτης στον ΑΝΤ1 και το 1997 ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της πρώτης μεσημβρινής ζώνης στον ΑΝΤ1. Από το 2004 μέχρι το 2007 υπήρξε συνεργάτης στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Από το 2008 μέχρι το 2016 εργάστηκε στο κανάλι ΜΕΓΑ, το 2003-2004 στο ΡΙΚ ως παρουσιαστής ειδήσεων και το 2013-2014 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΟΓΟΥ.

Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού και από τον Μάιο του 2018 είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αμμόχωστος

Ζαχαρίας Κουλίας

Ο Ζαχαρίας Κουλίας είναι βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ) από το 1999 μέχρι σήμερα. Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου το 1950 και μεγάλωσε στο Ριζοκάρπασο Αμμοχώστου, κατεχόμενο σήμερα από τα τούρκικα στρατεύματα. Φοίτησε στα σχολεία Ριζοκαρπάσου Δημοτικό και Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Είναι έγγαμος με την Ανδριανή Παναγή και έχει δύο παιδιά, ένα υιό και μια κόρη. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί τη Δικηγορία από το 1984 και είναι άριστος γνώστης της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας.

Διετέλεσε ως μέλος και πρόεδρος των κάτωθι κοινοβουλευτικών επιτρόπων της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων: Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών από το 2016, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αντιπρόεδρος και έπειτα πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και έργων από το 2006 – 2011, μέλος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, μέλος Επιτροπής Εσωτερικών, μέλος Επιτροπής Υγείας, μέλος της επιτροπής Θεσμών Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, ένας εκ των τεσσάρων μελών της Επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου από το 2006 – 2011, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου (1994 – 1999), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Χρίστος Σενέκκης

Νομικός, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεθνολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διετέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» Αθήνας (2001). Διετέλεσε πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ (2006). Υπηρέτησε την Ε.Ε. ΝΕΔΗΚ Αμμοχώστου και την Ε.Ε. ΔΗΚΟ Αμμοχώστου. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Διετέλεσε μέλος της ομάδας Κυπριακού του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Διευθύνει το δικό του δικηγορικό γραφείο (www.senekislaw.com). Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα Αμμοχώστου. Είναι νυμφευμένος με τη Φωτεινή Χατζηττοφή από την κατεχόμενη Λύση Αμμοχώστου.

Λάρνακα

Χρίστος Ορφανίδης

Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Ιούνιο του 2016. Κοσμήτορας της Βουλής. Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού (9 Ιουνίου 2016 – 18 Οκτωβρίου 2018).

Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο. Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου. Πολιτική διαδρομή: Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λάρνακας (2005-2011). Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (2016-2020). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ (2005-2011, 2016). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) (Αύγουστος 2012-Μάιος 2016) . Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΚΟΑ από το 2014 μέχρι το Μάιο του 2016.

Ιδρυτικό Μέλος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ).Διετέλεσε Πρόεδρος σε Συνδέσμους και Οργανώσεις Κοινής Ωφελείας. Αρθρογραφία στον ημερήσιο Κυπριακό και Ελλαδικό Τύπο. Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πάφος 

Σαββίδης Χρύσανθος

Γεννήθηκε στην Πάφο το 1971. Είναι παντρεμένος με την Άντρη Κωνσταντίνου (οικονομολόγο), και έχει αποκτήσει δύο παιδιά τον Ηρόδοτο και τη Μαρκέλλα.

Απόφοιτος Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου 1986-1989. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πτυχίο στη Στατιστική 1991-1995. Μεταπτυχιακό (MSc Statistics with Maths) στο Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μ. Βρετανίας 1995-1996.Επαγγελματική πορεία: Λέκτορας στο Intercollege, από το 1996 μέχρι 1997. Διευθύνων σύμβουλος Εκπαιδευτικού Κέντρου Σαββίδη (Πάφο, Λεμεσό & Λευκωσία), από το 1997 μέχρι σήμερα. Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leicester, από το 2000 μέχρι σήμερα. Πρόεδρος των Στατιστικολόγων (ΚΙΣ), από το 2013 μέχρι και σήμερα. Ενασχόληση με την Πολιτική: Βοηθός οργανωτικός γραμματέας της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» στην Αθήνα (1992 – 1994). Μέλος της «Αναγέννησης» στη Μ. Βρετανία (1995 – 1996). Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου (2006-2016). Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (2014 μέχρι σήμερα). Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ (2014 μέχρι σήμερα). Μέλος επαρχιακής επιτροπής ΔΗΚΟ Πάφου (2018 μέχρι σήμερα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση