ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρία Βουλής - Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό

Τα δεδομένα για την προεδρία της Βουλής μέχρι στιγμής

Το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναβρασμό με φόντο την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Επίσημα, μέχρι στιγμής έχουν εξαγγελθεί τρεις υποψηφιότητες. Αυτή της Αννίτας Δημητρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου. Η αναζήτηση συμμάχων εκ μέρους κομμάτων και η καταγραφή των σεναρίων που θα κυριαρχήσουν στις 10 Ιουνίου εξελίσσεται ενώ η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως κίνηση ματ από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την πρώτη γυναίκα υποψήφια για την Προεδρία της Βουλής κάνοντας λόγο για μια επιλογή με ισχυρό συμβολισμό η οποία όπως τόνισε έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από την ευρεία πλειοψηφία της βουλής.

Μάλιστα, κάλεσε όλα τα κόμματα «να συμβάλουν θετικά στην ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Κυπριακής Βουλής δείχνοντας ότι το πολιτικό μας σύστημα ακούει τα μηνύματα των καιρών και αλλάζει με πράξεις».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει για τη θέση της Προεδρίας της Βουλής την κ. Αννίτα Δημητρίου. Δύο φορές πρώτη βουλευτή Λάρνακας και πρώτη Παγκύπρια σε ποσοστό ψήφων. Μια νέα γυναίκα, ικανή κοινοβουλευτικό, της οποίας η εργατικότητα, η συγκρότηση και το ήθος είναι αδιαμφισβήτητα.Η κ. Αννίτα Δημητρίου μπορεί επάξια να συμβολίσει τη νέα εποχή στη Βουλή και να αποτελέσει πρότυπο για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά της, η Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε την πρόταση που έγινε προς το πρόσωπό της από τον Πρόεδρο του κόμματος είναι ιδιαίτερα τιμητική.

«Η υποψηφιότητα αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα. Τη μοιράζομαι με τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες της Κύπρου μας που υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας μας εδώ και δεκαετίες παρά τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την έμπρακτη στήριξη της ισότητας στη χώρα μας. Ένα θετικό παράδειγμα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στην οποία κάθε γυναίκα μπορεί να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της. Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση», σημείωσε η ίδια.

Το Σάββατο  (5/6) το μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος, Ξένια Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει προτάξει μια πολύ καλή υποψηφιότητα και αναμένει και άλλες δυνάμεις να την στηρίξουν.

Ποια είναι η Αννίτα Δημητρίου

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Kent του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2016 είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας. Είναι Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεων και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και τον Αύγουστο του 2019 ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), ως Πρέσβειρα του Δικτύου εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εχει επιλεγεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση και συμμετείχε στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018 και έχει επιλεγεί από την Αμερικανική κυβέρνηση (International Visitor Leadership Program) να λάβει μέρος στην παρακολούθηση των προκριματικών εκλογών στην Αμερική τον Μάρτιο του 2020 για τις μετέπειτα προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι διεργασίες

Όπως δημοσίευσε ήδη η «Κ», ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να είναι το επικρατέστερο όνομα της υποψηφιότητας του κόμματος ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες και επαφές με τα άλλα κόμματα. Ήδη έκανε τις πρώτες του κρούσεις με το ΑΚΕΛ αλλά και με την ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ, θα διεκδικήσει με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αλλά δεδομένου του ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα τον στηρίξει δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου κατά την δεύτερη ψηφοφορία. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, όπως άλλωστε αποκάλυψε η «Κ» θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη Παπαδόπουλου εάν αυτή η υποψηφιότητα προχωρήσει και σε ένα δεύτερο σενάριο στήριξη υποψηφιότητας Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει το Σάββατο από τις 9:30 το πρωί, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη θα λάβουν τελικές αποφάσεις τα αρμόδια συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, ενώ  ο 14ος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί το απόγευμα της Πέμπτης (10/6) κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση