ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τελική προεκλογική ΔΗΣΥ: Μηνύματα από Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Βέμπερ και Τουσκ

Αναλυτικά τα μηνύματα που στάληκαν στην τελική προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (22/5) η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του, εξήρε τους αγώνες των πολιτών για να αφήσει η χώρα στην πανδημία πίσω της και στάθηκε στη σωστή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε επιπρόσθετα το διακύβευμα των εκλογών στις 30 Μαΐου.

«Στην εποχή μετά την πανδημία, το επόμενο μεγάλο και έμπρακτο βήμα στην αναπτυξιακή μας προοπτική περνά μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως το παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για να μετασχηματιστεί η οικονομία της χώρας, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να γίνει πράξη η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος για τη νέα γενιά. Για να μπορέσουμε όμως να αξιοποιήσουμε τα 4,5 δις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι μια Βουλή-Βαβέλ που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη, με ευκαιριακές συμμαχίες και λαϊκίστικές αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες που έχει δώσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε κρίσιμες για την πορεία του τόπου στιγμές, υπό τον ιστορικό ηγέτη της παράταξης κ. Γλαύκο Κληρίδη αλλά και τα όσα έργα και πολιτικές έχουν γίνει πράξη από το 2013 σε ολόκληρη την Κύπρο ενώ έδωσε το στίγμα για το πως θα προχωρήσει η χώρα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διακρίνεται για τη σοβαρότητα, για τη σύγχρονη αντίληψη και τον πατριωτισμό του. Και έχουμε όραμα με συγκροτημένες και στοχευμένες πολιτικές για να χτίσουμε την Κύπρο του αύριο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Έγνοια μας είναι μια και μόνη: Πώς, επιτέλους, θα κάνουμε τούτο το κράτος ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημιουργικό κράτος που να νοιάζεται πραγματικά για τους νέους και τους πολίτες του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την προεκλογική συγκέντρωση άνοιξε με ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρης Γεωργιάδης ενώ το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ κ. Αντρέας Ελευθερίου.

Τα δικά τους επίσης μηνύματα απέστειλαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ κ. Ντόναλτ Τουσκ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή κ. Μανφρεντ Βέμπερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ κ. Αντόνιο Ιστουρίζ.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη, αγαπητέ Πρόεδρε Αβέρωφ Νεοφύτου, αγαπητοί αξιωματούχοι, αγαπητοί φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πρωτίστως, θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνησή σας, αγαπητέ Νίκο, και το κόμμα σας, αγαπητέ Αβέρωφ, για την πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας, παρέχοντας στους πολίτες σας ένα από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης στην Ευρώπη. Τώρα ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, μετά τους τελευταίους δύσκολους μήνες που ήταν μια τεράστια πρόκληση για όλους μας. Αγαπητοί φίλοι, ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα της πολιτικής μας οικογένειας για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι. Το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου! Εντάξατε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαχειριστήκατε την οικονομική κρίση με εξαιρετικό τρόπο. Πριν την πανδημία, καταφέρατε να μειώσετε σημαντικά την ανεργία, διαχειριστήκατε τα δημόσια οικονομικά με πολύ συνετό τρόπο, απολαμβάνοντας πλεονάσματα και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την πανδημία και με ένα ισχυρό αποτέλεσμα του ΔΗΣΥ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν θα συνεχίσετε μόνο την εξαίρετη δουλεία που επιτελείτε αλλά θα συνεχίσετε επίσης να μεταμορφώνετε περαιτέρω την Κύπρο. Θέλω επίσης να σημειώσω το σημαντικό έργο που επιτελεί η κυβέρνηση και το κόμμα σας σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, παίρνοντας το προβάδισμα στην εξωτερική πολιτική και δημιουργώντας ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με τριμερείς συνεργασίες. Μ’ αυτές τις κινήσεις, η Κύπρος καθιερώνει σταδιακά το ρόλο της, αυξάνοντας παράλληλα τη γεωπολιτική αξία της χώρας σας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΕΛΚ καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματεία του ΟΗΕ να καλέσει μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Το μοντέλο λύσης θα πρέπει να βασίζεται στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις παραμέτρους που καθορίστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Antonio Guterres στο Crans-Montana.

Αγαπητέ Νίκο, αγαπητέ Αβέρωφ, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην παράταξή σας και στους υποψήφιους στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές».

Ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε τα εξής:

«Αγαπητοί φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού, αγαπητέ Πρόεδρε Νεοφύτου, αγαπητέ Αβέρωφ. Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο για το συνέδριο του κόμματός σας στις 22 Μαΐου και επίσης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο τέλος του μήνα. Είχα τη χαρά να συναντηθώ ξανά με τον Πρόεδρο Νεοφύτου, όταν ήρθε στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα. Ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στη στήριξη της πολιτικής σας οικογένειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τις ζωές μας. Σε περιόδους κρίσης, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή ηγεσία και μπορείτε να είστε περήφανοι για τα όσα η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πετύχει με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Καταρχήν, η διάθεση εμβολίων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή επιτυχία. Η Κύπρος μπορεί τώρα να προσβλέπει σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προτεραιότητα μας τώρα είναι η επένδυση σε θέσεις εργασίας για το μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα 750 δις ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος κατέθεσε πρόσφατα το σχέδιό της για την αξιοποίηση των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποδεικνύοντας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επενδύσει στο μέλλον, προς όφελος των πολιτών της.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι για το ΕΛΚ ήταν πάντοτε ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά προβλήματα. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, είμαστε στο πλευρό σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Η λύση των δύο κρατών, στην οποία επιμένει η τουρκική πλευρά, είναι απαράδεκτη για εμάς ως ΕΛΚ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μια λύση που βασίζεται στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε αποφασισμένοι για την εξεύρεση λύσης, στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, καθώς η Τουρκία κινείται σαφώς προς την λάθος κατεύθυνση, πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε και στον Ερντογάν, ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτές τις προκλήσεις.

Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο, καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές και κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας».

Ο κ. Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ σημείωσε τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη, αγαπητέ Πρόεδρε Αβέρωφ Νεοφύτου, αγαπητοί Υπουργοί, βουλευτές, αξιωματούχοι του κόμματος και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαι καλεσμένος σ’ αυτή την εκδήλωση του κόμματος υπό την ιδιότητα μου ως Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, είναι όμως επίσης με μεγάλη χαρά που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς ως φίλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κύπρου.

Το ιστορικό σας κόμμα, έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση καταφέρατε ν’ αποκαταστήσετε την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας και να εξέλθετε από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Μέχρι την πανδημία, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ήταν ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Καταφέρατε να χειριστείτε την πανδημία με εξαιρετικό τρόπο και καταφέρατε να είστε μία από τις χώρες της Ευρώπης με τους λιγότερους θανάτους ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείτε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρετε και πάλι να πάρετε τη χώρα μπροστά -όπως κάνετε πάντα- όταν αυτή η έκτακτη κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία αποτελέσει παρελθόν. Η λίστα με τα επιτεύγματα σας στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη είναι μεγάλη και αυτό αναγνωρίζεται από όλους εμάς στις Βρυξέλλες. Αυτό που αναγνωρίζουμε επίσης είναι την ισχυρή θέληση που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το κόμμα σας -αγαπητέ Νίκο, αγαπητέ Αβέρωφ - στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα σας, που αποτελεί και ευρωπαϊκό ζήτημα: Να τερματιστούν τα 46 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της χώρας σας από την Τουρκία. Η ηγεσία του ΕΛΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως κάναμε και κατά την πρόσφατη άτυπη συνάντηση στη Γενεύη και θέλω να επαναλάβω ότι το ΕΛΚ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου. Χωρίς στρατούς κατοχής και εγγυήσεις τρίτων χωρών ή επεμβατικά δικαιώματα. Θέλω και πάλι να τονίσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόκλιση από τη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο που καθορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η λύση Ομοσπονδίας, είναι η μόνη μορφή λύσης που θα επιτρέψει μια συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους νόμους, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να σας συγχαρώ αγαπητέ Αβέρωφ και φίλοι στην ηγεσία του κόμματος, για την εξαιρετική σας πρωτοβουλία να ανοίξετε το κόμμα στην κοινωνία, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε κάθε πολίτη, σε κάθε νεαρό επαγγελματία και επιστήμονα για να συμμετέχουν στις νέες ομάδες εργασίας του κόμματος με σκοπό να παράγουν πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Αγαπητοί φίλοι, σύντομα, στις 30 Μαΐου, θα έχετε τις βουλευτικές εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Κύπρου θα δώσουν στον ΔΗΣΥ ένα ισχυρό αποτέλεσμα, το οποίο θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά προς όφελος της Κύπρου. Ένας ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει μια ισχυρή Κύπρος και θα ήθελα να ευχηθώ καλή τύχη στο κόμμα, σ’ όλους τους υποψήφιους, σ’ όλους εσάς.

Ευχαριστώ πολύ και τις καλύτερες ευχές μου σ’ ένα τόσο σημαντικό κόμμα για το ΕΛΚ όπως ο ΔΗΣΥ. Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις!».

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού:

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγαπητέ μου Νίκο Αναστασιάδη. Κύριε Πρόεδρε του Δημοκρατικού Συναγερμού αγαπητέ μου Αβέρωφ Νεοφύτου, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές, φίλες και φίλοι. Με χαρά απευθύνομαι απόψε στα στελέχη και τους φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, συνεργάζομαι για καιρό με τον ηγέτη της Κύπρου αλλά και τον αρχηγό της ιστορικής σας παράταξης. Μας ενώνει λοιπόν η κοινή προσπάθεια για το καλό των χωρών μας, απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Και η ιστορία έχει δείξει ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη μεγαλόνησο, είμαστε οι πολιτικές δυνάμεις των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων επιλογών. Στο ίδιο μετερίζι λοιπόν μας βρίσκουν και τα ζητούμενα των καιρών που έρχονται. Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν πλέον στον δρόμο της εξόδου από την πανδημία. Και παρά τις απώλειες που είχαν, στάθηκαν όρθιες και δυνατές απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια καταιγίδα. Πρώτος μας στόχος ήταν και παραμένει η διασφάλιση του αγαθού της υγείας. Όμως σε Αθήνα και Λευκωσία δεν σταματούμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα και όλα δείχνουν ότι χωρίς να εφησυχάζουμε, μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα πιο ελεύθερο και παραγωγικό καλοκαίρι. Οι χώρες μας άλλωστε ήταν από αυτές που κατέθεσαν ήδη τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη μετά covid εποχή. Συνεπώς η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει αφετηρία μιας ταχύτατης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και πρώτιστο όπλο ισχύος για τη διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων.

Η διεθνής νομιμότητα παραμένει η πυξίδα μας στο κυπριακό. Με διαυγή την κοινή μας επιδίωξη. Μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς ξένους εγγυητές χωρίς κατοχικούς στρατούς. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί και ως μέλος και των δυο Οργανισμών, η Κύπρος είναι σε θέση να διασφαλίσει την ευημερία όλων των Κυπρίων. Κι ακριβώς για αυτό οι τουρκικές θέσεις περί δυο κρατών, απορρίπτονται εξ αρχής. Η νομιμοποίηση της διχοτόμησης δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Φίλες και φίλοι, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκουμε στη μεγάλη πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν από τις ίδιες θέσεις το στοίχημα της 30ης Μαΐου. Όταν ο κυπριακός λαός θα εκλέξει τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων για τα επόμενα πέντε χρόνια και πιστεύουμε ότι η επιλογή του θα είναι και πάλι η σωστή. Γιατί ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει ισχυρή Κύπρος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Γι’ αυτό και είμαστε στο πλευρό σας. Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης, έλαβε χώρα η παρουσίαση όλων των υποψηφίων της παράταξης για τις εκλογές στις 30 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση