ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα κριθεί στο παρά πέντε η Προεδρία της Βουλής

Ο Καρογιάν συζητά με ΑΚΕΛ και Θεοπέμπτου προσπαθώντας να αποτρέψει εκλογή Νικόλα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πεπατημένη άλλων εποχών θα ακολουθήσει και η νέα Βουλή, καθώς και αυτή τη φορά αναμένεται να υπάρξουν ανατροπές, παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής. Ο ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με το θρίλερ της περασμένης πενταετίας, όταν δηλαδή προσπαθούσε να βρει αγωνιωδώς εναλλακτική απέναντι στην υποψηφιότητα Σιζόπουλου και να αποφύγει τη σύμπλευση με την υποψηφιότητα Συλλούρη, παρακολουθεί σήμερα με σχετική άνεση τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση. Το κυβερνών κόμμα έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα πάει μέχρι τέλους με την αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και βουλεύτρια Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου ως υποψήφια για την προεδρία της Βουλής. Μέχρι και την Πέμπτη που θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής, αλλά και η εκλογή του νέου Προέδρου του σώματος, τα ονόματα όλων των υπόλοιπων αρχηγών βρίσκονται στο τραπέζι ως επιλογή και θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Από το «παζάρι» στην Αννίτα

Ο ΔΗΣΥ έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι δεν θα προχωρήσει σε παζάρια για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Είχε σίγουρα λαβώσει την εικόνα του κόμματος η κίνηση να στηρίξει τον Δημήτρη Συλλούρη, ιδιαίτερα μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, όμως ρόλο έπαιξε και το διπλό τάξιμο σε αρχηγούς. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου άφησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο προεκλογικά να πιστεύει πως θα τον στηρίξουν για την προεδρία της Βουλής, καθώς το κόμμα των Σοσιαλιστών έβαλε πλάτη στηρίζοντας τον προϋπολογισμό. Θα έπρεπε παράλληλα να εξηγήσουν για ποιο λόγο πέντε χρόνια προηγουμένως το να είναι ένας Πρόεδρος της Βουλής εναντίον της ΔΔΟ, αποτελούσε πρόβλημα για το κόμμα και σήμερα όχι. Βεβαίως, εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εμπλοκή για την Προεδρία της Βουλής είχε όπως και την προηγούμενη πενταετία ο Νίκος Αναστασιάδης, δεσμευόμενος με τον Μάριο Καρογιάν ότι θα τον βοηθούσε να εκλεγεί. Όχι μόνο εξαιτίας της στενής τους σχέσης αλλά και για να αποδυναμώσει από το κομματικό παιχνίδι τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν επρόκειτο να στηρίξει τον Μάριο Καρογιάν με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να συναινέσει στην επιλογή της Αννίτας Δημητρίου.

Η κίνηση του ΔΗΣΥ να συνδέσει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ με την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έφερε, όπως όλα δείχνουν, σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, καθώς μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας χαιρέτισε την εν λόγω κίνηση. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε πως, όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά η ΕΔΕΚ, θα υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Βουλής, ενώ υποψηφιότητα αποφάσισε να υποβάλει και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Τα είπε με Νικόλα Παπαδόπουλο ο Άντρος Κυπριανού

Στο ΔΗΚΟ, αποφάσισαν να προκρίνουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, δεδομένου ότι θα στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος είχε ήδη διαβουλευθεί με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ζητώντας του στήριξη, με τον τελευταίο να ξεκαθαρίζει πως βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Αυτό είχε λεχθεί και στα συλλογικά όργανα. Την υποψηφιότητα Νικόλα φέρεται πως θα στηρίξει ο Μαρίνος Σιζόπουλος αλλά και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στη συνέχεια. Γι’ αυτό που δεν μπορεί να δεσμευτεί ο κ. Θεοπέμπτου είναι πως την ίδια θέση θα λάβουν και οι άλλοι δύο βουλευτές της ομάδας του, Ατταλίδου και Παπαδούρης. Σημειώνεται πως η κα Ατταλίδου μίλησε με εγκάρδια λόγια για την υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξής της στη δεύτερη ή τρίτη ψηφοφορία, σε συνέντευξή της στον ALPHA.

Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε ρήγμα στην υποψηφιότητα Νικόλα, είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις του Προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν. Ήδη στελέχη και βουλευτές της ΔΗΠΑ έχουν προσεγγίσει το ΑΚΕΛ να στηρίξουν μαζί την υποψηφιότητα Θεοπέμπτου, στο ενδεχόμενο που δεν θέλουν να στηρίξουν υποψηφιότητα Καρογιάν. Έχουν ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν και την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού. Σημειώνεται πως ο κ Καρογιάν είχε ήδη επαφή και με τον Άντρο Κυπριανού και με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Ήδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει μπει ως προτεραιότητα η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού και αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αν θα μείνουν μέχρι τέλους με την υποψηφιότητα του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Στόχος της ΔΗΠΑ είναι να αποτρέψει με κάθε τρόπο την εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου. Όχι μόνο γιατί υπάρχει η πολύχρονη κόντρα, αλλά γιατί η εκλογή του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου στην προεδρία της Βουλής ενδυναμώνει το κόμμα μετά από την ήττα και αποδυναμώνει την ΔΗΠΑ στο κομματικό παιχνίδι. Το ερώτημα είναι πως θα μπορεί να στηρίξει υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού ένα κόμμα που έχει τόσο καλή σχέση με την εξουσία. Αυτό φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται στο ΑΚΕΛ και σίγουρα δεν έχουν δεδομένη τη στήριξη ΔΗΠΑ. Το σίγουρο είναι πως μία υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού δεν θα στηρίξει η ΕΔΕΚ, αλλά ούτε και το ΔΗΚΟ αν αυτήν ακριβώς την υποψηφιότητα στηρίξει τελικά η ΔΗΠΑ.

Στο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ προχώρησαν με υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ προκρίνει Άντρο Κυπριανού. Όλο αυτό θα ξεκαθαρίσει, όπως όλα δείχνουν, την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου