ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το DNA φυγείν αδύνατον

Η νίκη στη ΔΗΠΑ επισκιάζεται πλέον από το μέλλον της έδρας στη Λεμεσό που γίνεται μήλον της έριδος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η δυναμική που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή η Δημοκρατική Παράταξη, κάνοντας την έκπληξη και εκλέγοντας 4 βουλευτές με 6,7% επισκιάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από εσωκομματικές διαμάχες. Η αιτία της έντασης μεταξύ ΔΗΠΑ και Συνεργασίας Δημοκρατικών ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο Μάριος Καρογιάν προεκλογικά στον Άγγελο Βότση ότι θα του παραχωρήσει την έδρα στη Λεμεσό την οποία φέρεται πως θα αθετήσει.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει προεκλογικά, πως στην επαρχία Λεμεσού, ο Άγγελος Βότσης έλεγε στον κόσμο του πως η υποψηφιότητά του δεν αποτελεί χαμένη ψήφο καθώς ο Μάριος Καρογιάν δεσμεύτηκε πως θα του παραχωρήσει την έδρα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από την δυσκολία να δώσει μία σαφή απάντηση στον Ανδρέα Κημήτρη όταν ρωτήθηκε αν ισχύει αυτή η φημολογία και τι προτίθεται να κάνει.

Η αλήθεια είναι πως ο Μάριος Καρογιάν, αν και είχε την πρόθεση να τηρήσει την υπόσχεσή του, το γεγονός ότι δεν το συζήτησε με τα συλλογικά όργανα της ΔΗΠΑ, προκάλεσε μετεκλογικές αντιδράσεις εντός του νεοσυσταθέντος κόμματος. Στελέχη της ΔΗΠΑ, ξεκαθάρισαν στον Μάριο Καρογιάν πως δεν συμφωνούν με μία τέτοια κίνηση για δύο διαφορετικούς λόγους. Αφενός γιατί ακολουθεί τα βήματα της Ελένης Θεοχάρους που στοίχησαν πολιτικά στο κόμμα και αφετέρου γιατί έτσι επικρατεί ολοκληρωτικά η νέα τάση του κόμματος, η Συνεργασία Δημοκρατικών. Στελέχη και ιδιαίτερα ο Γιάννος Λακκοτρύπης, έχουν εκφράσει την διαφωνία τους καθώς όπως σημειώνουν δεν γίνεται εκείνοι που έφυγαν από την αρχή και με ρίσκο από το ΔΗΚΟ να μένουν εντελώς εκτός βουλής. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως ο Μάριος Καρογιάν φαίνεται να στηρίζεται για την προεδρία της βουλής από το προεδρικό. Θετικά μπορούν να δουν μία τέτοια υποψηφιότητα, τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το ΕΛΑΜ σε μία δεύτερη ή Τρίτη ψηφοφορία. Από πλευράς της Συνεργασίας Δημοκρατικών τίθεται το ανήθικο της υπόθεσης καθώς δόθηκε μία υπόσχεση που δεν τηρείται. Υπάρχουν ωστόσο και οι κύκλοι που το θεωρούν λογικό στο πλαίσιο της πολιτικής όπως αυτή ασκείται. Δεν πρέπει να αγνοείται άλλωστε πως τις περισσότερες ψήφους είχαν τα πρόσωπα που προέρχονται από τη Συνεργασία Δημοκρατικών, όπως οι Μουσιούττας, Τρυφωνίδης, Γιακουμή, ακόμη και ο Γιώργος Προκοπίου που αν και δεν εκλέγηκε, σάρωσε στην επαρχία Λάρνακας. Όμως και ο Άγγελος Βότσης είχε έρθει πρώτος με 1571 ψήφους. Όπως λέγεται την Τρίτη, προκλήθηκε ισχυρή ένταση στα γραφεία της ΔΗΠΑ όταν όλα κατέδειξαν πως ο Μάριος Καρογιάν δρομολογεί την παραμονή του στη βουλή.

Καθόλου τυχαίο ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κόμματα. Έχει μιλήσει και με το ΑΚΕΛ για την πρόθεσή του να διεκδικήσει. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει διαφωνία, με κάποιους να προτάσσουν την ανάγκη στήριξης του Μαρίνου Σιζόπουλου όπως αποφασίστηκε προεκλογικά, άλλοι να θέλουν μοίρασμα θητείας και άλλοι να βλέπουν ακόμη και στήριξη υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου σε μία προσπάθεια να τείνουν χείρα συνεργασίας. Ο Πρόεδρος από την άλλη, φαίνεται να έχει ισχυρή άποψη για το ότι για την Προεδρία της Βουλής θα πρέπει να στηριχθεί ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος τον βοήθησε αρκετά όλο αυτό το διάστημα και νιώθει πως του χρωστά πολλά.

Πάντως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Το όλο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρία των συλλογικών οργάνων της ΔΗΠΑ την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου