ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ά. Βότσης στην «Κ»: Η σχέση με ΔΗΠΑ δεν τελειώνει τον Μάη

Δεν θα με ξεφορτωθείτε εύκολα στο ενδεχόμενο μη εκλογής μου, λέει με νόημα ο υποψήφιος βουλευτής, Άγγελος Βότσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Διεκδικώ μαζί με τη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων που με συνδέουν πάρα πολλά, τόσο σε πολιτικές θέσεις και απόψεις, όσο και πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς. Διεκδικώ μαζί με τους συμπολίτες μας και όχι εναντίον του οποιουδήποτε», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Άγγελος Βότσης, κληθείς να σχολιάσει πώς νιώθει διεκδικώντας έδρα απέναντι στο ΔΗΚΟ. Απαντά για το ποιον θεωρεί τον κατ’ εξοχήν ηγέτη του κεντρώου χώρου, γιατί έφυγε τη στιγμή που έφυγε από το ΔΗΚΟ και τι θα κάνει στο ενδεχόμενο μη εκλογής του.

–Ο κατ’ εξοχήν ηγέτης του κεντρώου χώρου για σας είναι ο Σπύρος Κυπριανού ή ο Τάσσος Παπαδόπουλος;

–Δεν θα πρέπει να τίθεται το ερώτημα ανταγωνιστικά, αλλά αντίθετα θα πρέπει να το δούμε συνεργειστικά. Ο κατ’ εξοχήν ηγέτης του Κεντρώου χώρου για εμένα είναι ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος σε πολύ δύσκολους καιρούς ίδρυσε τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία υπήρξε η αφετηρία ενός ισχυρού κεντρώου πόλου. Φυσικά και ο ρόλος του Τάσσου Παπαδόπουλου για την ενίσχυση του κεντρώου χώρου στη συνέχεια, είναι εξίσου σημαντικός γι’ αυτό μιλώ για συνέργεια και όχι για ανταγωνισμό.

–Σε τρεις γραμμές ποια είναι η πεμπτουσία του κεντρώου χώρου;

–Η μετριοπάθεια, η ανάγκη για πολιτική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η νοοτροπία να κτίζουμε αντί να χαλάμε, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά με στόχο την ευημερία του απλού πολίτη και την ανάπτυξη της χώρας μας. Ευημερία που δεν επιτυγχάνεται με άγονες αντιπαραθέσεις αλλά με την πολιτική σταθερότητα που είναι για εμάς απαραίτητη για την ομαλή διακυβέρνηση του τόπου.

–Ποια είναι για εσάς τα κύρια χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

–Έχουμε θετικό πρόσημο στη διαχείριση κάποιων θεμάτων, όπως η διαχείριση της οικονομίας, της πανδημίας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες. Στα πολύ θετικά η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αρνητικό πρόσημο έχουμε στη στασιμότητα στο Κυπριακό που σίγουρα η ευθύνη βαραίνει κυρίως την τουρκική πλευρά. Στα πολύ αρνητικά είναι η διαπλοκή και η αδυναμία ελέγχου ή πρόληψης της διαφθοράς.

–Πώς νιώθει ο Άγγελος Βότσης, μετά από δεκαετίες στο ΔΗΚΟ, να διεκδικεί πλέον απέναντι από το κόμμα του;

–Διεκδικώ μαζί με τη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων που με συνδέουν πάρα πολλά, τόσο σε πολιτικές θέσεις και απόψεις, όσο και πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς. Διεκδικώ μαζί με τους συμπολίτες μας και όχι εναντίον του οποιουδήποτε.

–Υπάρχει η έντονη αίσθηση στην κοινωνία, πως η ΔΗΠΑ είναι συμπολίτευση. Νιώθετε ότι φέρετε μερίδιο ευθύνης για την άσχημη εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση σήμερα όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις;

–Η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι δημιουργική αντιπολίτευση και σίγουρα δεν φέρουμε την όποια ευθύνη για τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Αδυναμίες που στηλιτεύουμε, χωρίς αυτό να μας εμποδίζει να στηρίζουμε όσες κυβερνητικές δράσεις εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας και τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.

–Να θεωρείται δεδομένη μετά τις εκλογές η ένταξή σας στη ΔΗΠΑ;

–Μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη συμπόρευσή μας, φιλοδοξώντας να δώσουμε διέξοδο στους μετριοπαθείς πολίτες που ψάχνουν για ένα υγιές κεντρώο πολιτικό χώρο.

–Η μη εκλογή σας σημαίνει και το τέλος της πολιτικής σας παρουσίας;

–Η απόφασή μου να ενισχύσω την προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι δεδομένη και βεβαίως δεν ολοκληρώνεται με τις βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα θα έλεγα ότι συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά. Χαριτολογώντας θα πω, σε σχέση με το ενδεχόμενο μη εκλογής μου, ότι φοβάμαι πως δεν θα με… ξεφορτωθείτε εύκολα.

–Πώς απαντάτε στην αντίληψη που υπάρχει ότι ο χώρος του Κέντρου πρέπει να απολαμβάνει τη ζεστασιά της εξουσίας;

–Θεωρώ ότι όλοι οι πολιτικοί χώροι διεκδικούν την εξουσία, είτε ως ζεστή, είτε ως καυτή πατάτα.

–Με το χέρι στην καρδιά και σε τρεις γραμμές ποιος ήταν ο λόγος που αποχωρήσατε τη δεδομένη χρονική στιγμή από το ΔΗΚΟ;

–Η απώλεια των χαρακτηριστικών που έχω αναφέρει στην ερώτησή σας για την πεμπτουσία του κεντρώου χώρου.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

–Δεν επανέρχομαι σε κάποιο βιβλίο, εκτός αν είναι για να ετοιμάσω κάποια μελέτη. Δυστυχώς, το μόνο βιβλίο που επανέρχομαι πολλές φορές την ημέρα είναι το… φατσοβιβλίο που με τα καλά και τα κακά του είναι για εμένα ένας τρόπος αμφίδρομης επικοινωνίας με τον κόσμο, όπου ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις, και ακούμε πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Στον ελεύθερο μου χρόνο προτιμώ αντί του βιβλίου τη διά βίου μάθηση και έχω ολοκληρώσει με επιτυχία τα onlineedx courses του Harvard και του ΜΙΤ: Improving Global Health (HarvardX), Behavioral Medicine (Karolinska Inst), War for the Greater Middle East (Boston UniversityX), Age of Globalization (UTAustinX).

–Ποια ήταν η τελευταία παράσταση που είδατε;

–Από τον καιρό που δυστυχώς είναι κλειστά τα θέατρα έχω ξεχάσει….

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

–Να επιταχύνω, στο μέτρο των δικών μου δυνατοτήτων, την ολοκλήρωση θεμάτων που έχουν μείνει στη μέση κυρίως λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου