ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δ. Δημητρίου στην «Κ» - Στόχος μου είναι η διαφάνεια στην πράξη

Πλέον, ό,τι υπογράφω ως εκπρόσωπος Τύπου το υιοθετώ, λέει ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεν με βρίσκουν σύμφωνο τα συρματοπλέγματα και άλλα διαχωριστικά στοιχεία που στην Κύπρο έχουν και ένα επιπλέον φορτίο, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου, ξεκαθαρίζοντας πως προφανώς υπάρχει μία γεωπολιτική συγκυρία την οποία «καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και αυτός δεν περιλαμβάνει τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων και τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων στον λαό μας». Ξεκαθαρίζει πως έχει διαφωνήσει με πολιτικές του κόμματος, εξηγεί για ποιο λόγο τα αστικά κέντρα είναι μακριά από το κόμμα και τι σημαίνει η πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις.

–Είστε σύγχρονο ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα όπως λέτε, ωστόσο η επίμονη έκκλησή σας στον Γλαύκο Κληρίδη, έχει οσμή παλαιοκομματισμού και προσωπολατρίας. Δεν αποτελεί αντίφαση;

Οι αναφορές στον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της παράταξής μας είναι αναγκαίες, όταν συνδέονται με την επόμενη μέρα. Η εμπνευσμένη ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί πυξίδα για όλους εμάς που θέλουμε να βλέπουμε το κόμμα μας να συνεχίζει να είναι μπροστά από την εποχή του.

–Κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την ανάγκη και ως απουσία εμπνευσμένης ηγεσίας. Εσείς τι λέτε;

Είναι αλήθεια ότι ο μέγιστος εθνικός στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας δεν έχει επιτευχθεί, αφήνοντας αναξιοποίητη την ένταξη στην Ε.Ε. Αντιθέτως, βιώσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ευτυχώς έτυχε στιβαρής διαχείρισης, επιτρέποντάς μας σήμερα να στεκόμαστε στα πόδια μας. Σήμερα η Ε.Ε. μας προσφέρει μια μοναδική μεταρρυθμιστική ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

–Θεωρείστε εκπρόσωπος της φιλελεύθερης τάσης στον ΔΗΣΥ. Δεν νιώσατε άσχημα όταν είδατε το προεκλογικό σποτ του κόμματος «θέλω να είμαι ασφαλής στη χώρα μου», αλλά και το συρματόπλεγμα που έβαλε η κυβέρνηση στον Αστρομερίτη και στο Ακάκι;

Κατ’ αρχήν να σημειώσω ότι δεν με βρίσκουν σύμφωνο τα συρματοπλέγματα και άλλα διαχωριστικά στοιχεία που στην Κύπρο έχουν και ένα επιπλέον φορτίο. Στο μεταναστευτικό η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και επίσης πολλά δικαιώματα που συνήθως τα ξεχνάμε. Η γεωπολιτική συγκυρία προφανώς και μας βάζει ένα δυσανάλογο βάρος που καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και αυτός δεν περιλαμβάνει τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων και τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων στον λαό μας.

–Η θέση του εκπροσώπου Τύπου σε μία περίοδο που η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ βάλλονται από παντού δεν είναι και η ευκολότερη. Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να διαχωρίσετε πολιτικά τη θέση σας;

Όντως, το να είσαι εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος είναι μια δύσκολη δουλειά γεμάτη προκλήσεις. Προσπαθώ να εκφράζω τις διαφωνίες μου εντός. Έχω όμως διαχωρίσει τη θέση μου και δημοσίως. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και συγκρουσιακή διάθεση.

–Αναγκαστήκατε ποτέ να υπογράψετε ανακοίνωση την οποία να μην υιοθετείτε ή βάζετε παντού τα όριά σας;

Απαντώ με ειλικρίνεια. Στα αρχικά στάδια υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις όμως γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό δεν μου ταιριάζει. Πλέον, ό,τι υπογράφω ως εκπρόσωπος Τύπου το υιοθετώ.

–Βάσει δημοσκοπήσεων παρουσιάζεστε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Να υποθέσουμε πως αν αυτό επαληθευτεί, θα σας δούμε να διεκδικείτε υψηλότερα κομματικά αξιώματα;

Αν υιοθετήσω τη ρήση του Γλαύκου Κληρίδη για την ττενέκκα, θα με πείτε παλαιοκομματικό και προσωπολάτρη; (γέλια). Έμαθα στη ζωή μου να κάνω μικρά και σταθερά βήματα, να βλέπω τη μάχη που έχω μπροστά μου και να επικεντρώνομαι. Η φιλοδοξία είναι καλή, όταν εκφράζεται στο σωστό τάιμινγκ.

–Βάσει δημοσκοπήσεων πάλι, φαίνεται να έχετε σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης στα αστικά κέντρα. Πού οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;

Τα αστικά κέντρα για τον ΔΗΣΥ αποτελούσαν πάντα τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση, αφού εκεί είναι που βρίσκεται το πιο απαιτητικό ακροατήριο της παράταξης. Υπάρχει ένα αίσθημα θυμού και απογοήτευσης. Το νιώθουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Ζητούμε όμως κατανόηση από τους ψηφοφόρους που διαχρονικά πιστεύουν και στηρίζουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού και αυτή τη φουρτούνα θα την περάσουμε μαζί.

–Καλή η πολυφωνία στο κόμμα, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ως Βαβυλωνία, αν λάβουμε υπόψη θέσεις όπως ο νέος ρεαλισμός του Χάρη Γεωργιάδη. Με το χέρι στην καρδιά, δεν θεωρείτε πως αυτή η προσέγγιση ανατρέπει τη διαχρονική του «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»;

Ο ρεαλισμός αποτελεί διαχρονική αξία στον τρόπο που πολιτεύεται ο ΔΗΣΥ. Μάλιστα, το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» παραμένει σταθερή μας πυξίδα. Αλίμονο αν σήμερα ξεφύγουμε από τον στόχο που θέσαμε ως παράταξη πριν από 45 χρόνια.

–Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Ιωάννη Κασουλίδη και σήμερα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι κρατάτε από τον καθένα πολιτικά;

Από τον Κασουλίδη κρατώ τη νηφαλιότητα και την αταλάντευτη προάσπιση ορθολογικών επιδιώξεων. Από τον Αβέρωφ, την οξυδέρκεια, την ευκολία αντίληψης και κατανόησης των θεμάτων, την πίστη στους συνεργάτες του και την προσήλωσή στην επίτευξη του τελικού στόχου.

–Σε ποιο βιβλίο ανατρέχετε συχνά;

Στο «Τολμώ να Ελπίζω» του Barack Obama. Από εκεί αντλώ την πίστη μου ότι η πολιτική είναι πράξεις χρήσιμες για τους πολίτες.

–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που είδατε;

Προλάβαμε στο τσακ του lockdown και είδαμε το «Θαμμένο Παιδί» από Opens Art Theatre. Ένα έργο που πραγματεύεται πώς μιας οικογένεια κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας προσπαθώντας να κρύψει ένα μυστικό.

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

Η διαφάνεια στην πράξη είναι η δική μου πρόκληση. Μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μπορούν να καταργηθούν οι ουρές και όλες οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά. Για να μη χαθεί καμία άλλη αίτηση και να μην προσπεραστεί από άλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου