ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τίποτα δεν είναι σίγουρο για το εκλογικό συνέδριο

Το σκάλωμα των ποσοστών του ΑΚΕΛ έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για την επόμενη μέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, δέχονται το ένα χαστούκι μετά το άλλο, θα ανέμενε κανείς πως η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τροχιά πρωτιάς. Άλλωστε, όταν το 2011, η κυβέρνηση Χριστόφια είχε πέσει σε δυσμένεια, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ έκτιζαν αφήγημα για τις προεδρικές εκλογές. Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί επί του παρόντος να κεφαλαιοποιήσει ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφει και ο Άντρος Κυπριανού. Μόνο το γεγονός ότι το καλύτερο σενάριο σε ποσοστά για τον Μάη είναι να αγγίξει το 25% που είχε λάβει το 2016 και θεωρήθηκε τότε πανωλεθρία, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα της Αριστεράς.

Η πρόταση του 2016

Έγιναν βεβαίως κινήσεις διόρθωσης της κατάστασης. Καταγράφαμε η αλήθεια την ακαμψία του ΑΚΕΛ να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα της πανδημίας, όμως το τελευταίο διάστημα έκανε κάποια βήματα βελτίωσης, με προεκλογικά σποτ και –για τα ΑΚΕΛικά δεδομένα- σχετική ελευθερία κινήσεων στους υποψηφίους. Ζήτημα που μπαίνει κάτω και συζητείται στη βάση, είναι το θέμα της ανανέωσης. Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Άντρο Κυπριανού να λαμβάνει πρωτιά αρνητικής ψήφου. Και δεν πέρασαν απαρατήρητες ιδιαίτερα βάσει και της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδα. Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα που συνδέεται με απώλεια εδρών θα ενισχύσει την δυσφορία εντός του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως η πέμπτη έδρα στη Λευκωσία, αυτή του Γιώργου Λουκαϊδη δηλαδή, είχε κερδηθεί πριν από πέντε χρόνια με 50 ψήφους. Ένα ενδεχόμενο απώλειας μίας έδρας, με κάποιον από τα πρωτοκλασάτα στελέχη να μένει εκτός, θα ενισχύσει την εσωστρέφεια. Σε περίπτωση δε ανατροπών δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα πλήρους ανανέωσης, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Ιούνιο θα γίνει το εκλογικό συνέδριο του κόμματος. Άλλωστε μετά το αποτέλεσμα του 2016 είχε κατατεθεί η πρόταση για πρόωρο εκλογικό συνέδριο το οποίο στήριξαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα και Γιώργος Γεωργίου (νυν ευρωβουλευτής). Πρόταση που τότε δεν είχε πλειοψηφικό ρεύμα, όμως δεν αποκλείεται να αποκτήσει τώρα.

Οι κινήσεις Άντρου

Ο Άντρος Κυπριανού, όταν επιβεβαίωσε πως θα παραμείνει στο πηδάλιο του κόμματος επικαλέστηκε τις εκλογές. Το συνέδριο πήρε παράταση και με δεδομένο ότι οι εκλογές τότε θα αποτελούν παρελθόν, δεν αποκλείεται να γίνουν δεύτερες σκέψεις για την παραμονή του. Το ερώτημα είναι ποιοι αναμένεται να διεκδικήσουν ή να αμφισβητήσουν τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Θεωρητικά, οι δύο δελφίνοι οι Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαϊδης, ανήκουν στη γραμματεία και ενδεχομένως να λάβουν μερίδιο ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα από μέρος της βάσης . Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιο άλλο στέλεχος ως σφήνα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» για την γενική γραμματεία του κόμματος μπαίνουν στο κάδρο ο βουλευτής Λευκωσίας Άριστος Δαμιανού αλλά και ο επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης. Ο πρώτος χρησιμοποιώντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει από το κοινοβούλιο και ο δεύτερος χρησιμοποιώντας την άνοδο που είχε η επαρχία Λευκωσίας στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν ανέλαβε τη θέση. Σε ένα κακό αποτέλεσμα, θα είναι και δύσκολη η όποια προοπτική συνεργασίας του ΑΚΕΛ με άλλα κόμματα. Σε ένα καλό αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες συνεργασίας για εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης το 2023 θέτοντας τους δικούς τους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση