ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Καταδικάζει την αποστολή όπλων και στρατευμάτων στη Λιβυή

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που βλάπτονται αμεσότερα από τα μνημόνια συναντίληψης Τουρκίας – Σαράτζ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια με ομόφωνο ψήφισμα καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για πώληση και αποστολή όπλων και στρατευμάτων, απόφαση που παραβιάζει το εμπάργκο για τη Λιβυή και καλεί τον ΟΗΕ να εποπτεύσει την εφαρμογή του εμπάργκο πώλησης όπλων του ΟΗΕ και της ΕΕ από την Τουρκία, έτσι ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ΕΕ και την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λιβυκό λαό.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταγράφοντας με ανησυχία τη νέα κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και της απόπειρας της Τουρκίας για αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που βλάπτονται αμεσότερα από τα μνημόνια συναντίληψης Τουρκίας – Σαράτζ.

Η Βουλή σημειώνει την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λιβύης να καταγγείλει ως παράνομα τα ανωτέρω τουρκο-λιβυκα «Μνημόνια Συνεργασίας», που βλάπτουν και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Περαιτέρω η Βουλή υπογραμμίζει την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που υποδηλώνει το «Μνημόνιο Συναντίληψης» της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σαράτζ περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Καταδικάζει τις πρόσφατες αυξανόμενες πωλήσεις τουρκικών όπλων προς τις δυνάμεις πολιτοφυλάκων της κυβέρνησης Σαράτζ, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων για την επιβολή εμπάργκο του ΟΗΕ και της ΕΕ στην πώληση όπλων.

Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η νέα αυτή τουρκική κίνηση που συμπεριλαμβάνει και την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, δυναμιτίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πριν τη ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι οι εξελίξεις τρέχουν στη χώρα της οποίας τον λαό θέλουμε να συμπαρασταθούμε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου διευκρίνισε περαιτέρω ότι για την ΕΔΕΚ τα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο τα παράκτια κράτη, αλλά την υφαλοκρηπίδα και τα νησιά. Πρόσθεσε πως θα προτιμούσε η Βουλή να χαιρετίσει την απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου και επανέλαβε τη σθεναρή θέση της ΕΔΕΚ ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση