ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρυξέλλες: Απομακρυσμένη προοπτική η επανέναρξη συνομιλιών

Στόχος μετά τις εξαγγελίες, η μη επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει μέσω δηλώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν πως τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίζονταν μετά την επίσημη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είναι ουσιαστικά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αρμόδιο να τοποθετηθεί για την παραβίαση των ψηφισμάτων του, και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ακολουθήσει την γραμμή που θα χαράξουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Πέρα από τη διπλωματική της ερμηνεία, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βγάλει τους 27 από τη δύσκολη θέση για το πώς να καταλήξουν σε κοινή θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στη συνάντηση των πρέσβεων την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία τασσόταν εναντίον της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα, επιχειρηματολογώντας πως δεν υπήρχε ανάγκη. Ωστόσο δεν διαφώνησε επί της ουσίας με την έκδοση μιας κοινής δήλωσης εκ μέρους των 27, κάτι που θα ήταν και ο στόχος μιας τέτοιας συνάντησης.

Το ζήτημα των Βαρωσίων συζητήθηκε και την Τρίτη στο Κολλέγιο των Επιτροπών, όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε την Κομισιόν για τις συζητήσεις που είχε ενόψει των ανακοινώσεων Ερντογάν αργότερα την ίδια ημέρα. Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν και το Κολλέγιο εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Κύπρο, ενώ και η Επίτροπος Κυριακίδου όπως και η Επίτροπος Φερέιρα (η οποία είναι αρμόδια για θέματα στήριξης της διαδικασίας για λύση) τοποθετήθηκαν δημόσια μετά και τη δήλωση Μπορέλ.

Αυτό όμως που προκρίνουν οι Βρυξέλλες σε αυτή τη φάση είναι η μη επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο, καθώς η προοπτική επανέναρξης συνομιλιών θεωρείται απομακρυσμένη.

 Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση