ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποσύρθηκε η φόρμουλα της Ομοσπονδίας, τονίζει ο Ακιντζί

Τι αναφέρει σε νέο γραπτό ανακοινωθέν του ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετήθηκε με ένα νέο γραπτό ανακοινωθέν σχετικά με τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν πριν από λίγες ώρες, στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.
«Αποδίδω σημασία στην συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις συσκέψεις που είχαμε χθες. Όπως έχω υπογραμμίσει και στην συνέντευξη τύπου δεν επιθυμούμε στην Κύπρο την διαιώνιση του κατεστημένου, αλλά την λύση. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στην συνέχεια του ανακοινωθέντος του, αναφέρει τα εξής:

Το μήνυμα του Ακιντζί προς την Άγκυρα

«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι η πολιτική ισότητα είναι απαραίτητη και ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει διαδικασία από τώρα και στο εξής, δεν θα πρέπει να είναι με ανοιχτή την άκρη και δίχως χρονοδιάγραμμα.
Παρά τις διαφωνίες μας σε κάποια ζητήματα με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή, το γεγονός ότι συναντηθήκαμε σε ένα περιβάλλον πολυφωνίας και υπογραμμίσαμε τις κοινές συνισταμένες μας αποτέλεσε ένα όμορφο παράδειγμα του δημοκρατικού πολιτισμού μας. Κατά την διάρκεια της πολιτικής καριέρας μου, υπήρξα κατά της αντίληψης του ενός ατόμου (του αυταρχισμού). Ως Πρόεδρος που έχει εξουσιοδοτήσει ο τ/κ λαός και σήμερα φέρω την ίδια άποψη. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν τίθεται ζήτημα να προσβληθώ από την ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Τσαβούσογλου στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας, η οποία προκάλεσε διάφορες ερμηνείες. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι εμείς δεν έχουμε προσωπολατρικό (αυταρχικό) καθεστώς.

Η λύση των δυο κρατών

Ο ε/κ ηγέτης, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και σε διαφορετικές ημερομηνίες, αναφέρεται σε διαφορετικά μοντέλα λύσης όπως αυτά των δυο κρατών, της συνομοσπονδίας, της χαλαρής ομοσπονδίας και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Παρά το γεγονός ότι στην συνέχεια λέει ότι «δεν ήθελα να κατανοηθώ με αυτόν τον τρόπο» δεν είναι δυνατόν να ξεγελά ταυτόχρονα η μνήμη όλους. Πλέον πρέπει να δηλώσει με εύλογο και ξεκάθαρο τρόπο, για λογαριασμό της κοινότητας του, αυτό που επιθυμεί και να θέσει τέλος στην σύγχηση που έχει προκαλέσει. Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές προηγουμένως, αν έχει νέες ιδέες ας τις μοιραστεί και να επιτρέψει να τις συζητήσουμε. 

Η ομοσπονδιακή λύση

Το μοντέλο της ομοσπονδίας που βρίσκει στο τραπέζι με την συγκατάθεση των πλευρών στην Κύπρο, δεν έχει πάψει να αποτελεί επιλογή. ακόμη, σύμφωνα με την άποψη μου, εξακολουθεί να αποτελεί το πιο αποδεκτό και ρεαλιστικό μοντέλο. Ωστόσο, αν ο κ. Αναστασιάδης έχει άλλου είδους αναζητήσεις, θα πρέπει να γνωρίζει ότι και αυτό το μοντέλο θα εμπεριέχει οπωσδήποτε την πολιτική ισότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση