ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του Βαρωσιού

Σημείωσε «ότι έμαθαν το μάθημά τους από το παρελθόν»

ΚΥΠΕ

Οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν με τον ερχομό της Τουρκίας στην Κύπρο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας την Κυριακή στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT για την σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» ενώ ερωτηθείς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είπε ότι το Βαρώσι δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στη σειρά, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν δύσκολες μέρες κατά τα χρόνια του «αγώνα» τους, προσθέτοντας αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και περίμεναν τον ερχομό της Τουρκίας.

Σημειώνοντας ότι θα υπερασπιστούν την υπόθεσή τους κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι έμαθαν το μάθημά τους από το παρελθόν και επεσήμανε την σημασία της ασφάλειας και της παρουσίας της Τουρκιάς για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιες μέρες. «Ως κάποιος που έζησε εκείνες τις μέρες, ο φόβος υπήρχε μέσα μας όταν ήμασταν παιδιά κατά τα χρόνια του αγώνα. Πρέπει να διηγηθούμε την ιστορία στις νέες γενιές που δεν ξέρουν εκείνες τις μέρες», πρόσθεσε.

Η «απομόνωση» που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους, πρόσθεσε, προκαλεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, όμως το βασικό είναι η ανεξαρτησία του «κράτους» που ίδρυσε ο «λαός», η επιβίωσή του και η αξιοπρεπής ζωή.

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος είχε δηλώσει πως υπέγραψε τις συμφωνίες για να απαλλαχτεί από τους Άγγλους και ότι ο βασικός στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους από το νησί και να πραγματοποιήσουν την ένωση με την Ελλάδα, στόχο τον οποίο σκοπεύουν να πετύχουν με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στις 15 Ιουλίου 1974, οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα τον στόχο της ένωσης «αφανίζοντας τους Τουρκοκύπριους», όμως οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν με τον ερχομό της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974. «Αν δεν ερχόταν η Τουρκία το 1974, δεν θα έμενε έστω και ένας Τουρκοκύπριος εδώ και θα γίνονταν και εδώ όσα έγιναν στην Κρήτη», ισχυρίστηκε.

Είπε ότι ο ίδιος ήταν 14 χρόνων στις 20 Ιουλίου 1974 και θυμάται ότι όλοι έκλαιγαν καθώς παρακολουθούσε από την Αγγλία τον ερχομό της Τουρκίας στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Αυστραλία λόγω της τυραννίας στην οποία υπόκειντο και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή ζουν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι στο εξωτερικό παρά στην Κύπρο.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» είναι μόνο ένα κομμάτι τα δεινών που έζησαν, είπε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι «απλώς και μόνο για να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να υποπέσουν σε ένα τέτοιο λάθος μετά που έζησαν τόσα προβλήματα και ταλαιπωρίες μέχρι την περίοδο πριν το 1963».

Βαρώσι

Απαντώντας σε ερώτηση για το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ σημείωσε την σημασία του Βαρωσιού στο πλαίσιο του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η πόλη είναι η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου. Τα εδάφη αυτά είναι με ντοκουμέντα περιουσία του ΕΒΚΑΦ και «δόθηκαν πεσκέσι» σε Ελληνοκύπριους και ξένους κατά την περίοδο των Άγγλων, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, μετά το άνοιγμά του, το Βαρώσι δέχτηκε πολλούς επισκέπτες παρά την πανδημία. Είπε ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν «την επανεγκατάσταση των ανθρώπων με αίτηση των παλιών ιδιοκτητών στη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή πλέον η επιστροφή του Βαρωσιού.

Ο κ. Τατάρ καταδίκασε τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον τζαμιών στις ελεύθερες περιοχές και επέκρινε ξανά δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την ΕΟΚΑ και τον χαρακτηρισμό της ΤΜΤ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι η ΤΜΤ ήταν μια αμυντική οργάνωση που ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία των Τουρκοκυπρίων από τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ.

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι εμποδίζονται οι απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι όμως με την στήριξη της Τουρκίας διεξάγουν κάθε είδους επαφές διεθνώς.

Στόχος των Ελληνοκυπρίων, είπε, είναι να παραδοθούν οι Τουρκοκύπριοι και να γίνουν «μπάλωμα» στην ελληνοκυπριακή πλευρά: «Οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα παίξουν αυτό το παιχνίδι. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της ανεξαρτησίας. Μαζί με την Τουρκία το κράτος μας θα ζήσει πολύ καλύτερες μέρες» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση