ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν κρύβεται η κόντρα Ακιντζί–«κυβέρνησης» και Άγκυρας

Πάει στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη με δεδομένο τη ΔΔΟ, την ώρα που ο Τσαβούσογλου λέει ότι ανήκει στο παρελθόν

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με ζωντανές τις ελπίδες πάει ο Μουσταφά Ακιντζί στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Αυγούστου. Παρά τις επιθέσεις που δέχεται από την «κυβέρνηση» Τατάρ, ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), περιμένοντας όπως είπε σχετικά να ξεκαθαρίσει αν και ο Νίκος Αναστασιάδης ακόμα υποστηρίζει λύση ΔΔΟ. Κι αυτό μάλιστα την ώρα που η Άγκυρα δια του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδιακή φόρμουλα, ως μια εξέλιξη που ανήκει στο παρελθόν ξεκαθαρίζει και ότι η ανεπίσημη πενταμερής θα γίνει μεν αλλά δεν θα γίνει για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, αλλά «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να ακούσουμε την πραγματική άποψη του Αναστασιάδη».

Παρά τα όσα δηλώνονται από την Άγκυρα ο κ. Ακιντζί προετοιμάζεται για την νέα συνάντηση με την ε/κ πλευρά και τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό διατηρώντας τις ελπίδες της ζωντανές για την επανένωση νησιού, όπως δηλώνουν στην «Κ», πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του: «Διατηρούμε τις ελπίδες μας ζωντανές και επιμένουμε στον διάλογο, ωστόσο γνωρίζουμε πολύ καλά τη σοβαρότητα της κατάστασης». Σύμφωνα τις ίδιες πηγές τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απειλητικά και οι πλευρές καλούνται να ανοίξουν όλα χαρτιά που έχουν στα χέρια.

Οι προϋποθέσεις για τη λύση

Η τ/κ πλευρά, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας επιμένει για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας. Αποδέχεται πλήρως η ε/κ πλευρά αυτήν την αρχή, η οποία σύμφωνα πάντα με την τ/κ πλευρά ήταν προσυμφωνημένη πριν το Κραν Μοντάνα; Είναι έτοιμη να υιοθετήσει την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής; Πότε θα ανακοινωθεί η τελική αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν την ομάδα Ακιντζί. Ακόμη και σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιμένει στην ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι η λύση δεν θα είναι εφικτή δίχως την εφαρμογή της αρχής της πολιτικής ισότητας στην κεντρική εξουσία με τις προτεινόμενες, συρρικνωμένες εξουσίες της.

Διατηρούμε τις ελπίδες μας ζωντανές και επιμένουμε στον διάλογο, δηλώνουν στην «Κ» πηγές από το περιβάλλον του Τ/κ ηγέτη

Σε ότι αφορά δε, τα ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν την ε/κ πλευρά, λ.χ. τον χάρτη που αποσύρθηκε από τον ίδιον τον κ. Ακιντζί και τις εγγυήσεις, το περιβάλλον Ακιντζί παραπέμπει στην 9η Αυγούστου αλλά και την άτυπη διάσκεψη ως καταληκτικές ημερομηνίες που μπορούν να ξεκαθαρίσουν οριστικά όλα τα ζητήματα στο Κυπριακό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τ/κ ηγεσία αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη νέα επιστολή Αναστασιάδη, η οποία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε φτάσει στην «προεδρικό».

Οι επιθέσεις που δέχεται από τη λεγόμενη κυβέρνηση Τατάρ-Όζερσαι ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν δύο στόχους: Τον τερματισμό της όποιας προοπτικής για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και την επικράτηση στις «προεδρικές εκλογές», προς εμπέδωση λύσης χωριστών κρατών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X