ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη

Επικρίσεις στην Τουρκία που επιλέγει τη νεο-Οθωμανική προσέγγιση

ΚΥΠΕ

Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι η μόνη λεωφόρος για αντιμετώπιση των κρίσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, επικρίνοντας για μια ακόμη φορά την Τουρκία που αρνείται πεισματικά να το ακολουθήσει και επιλέγει τη νεο-Οθωμανική προσέγγιση.

Σε παρέμβαση διαδικτυακά σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Δένδιας είπε ότι η ένταξη της Κύπρου και της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν η επίτευξη ενός μέγιστου στρατηγικού στόχου. Μίλησε για τις προσπάθειες εδραίωσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και για τις κοινές αξίες της ΕΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας και αποτροπής της βίας καθώς και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι αξίες αυτές πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των λαών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι εφικτή αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να αφουγκραζόμαστε τις κοινές αξίες και κανόνες. Τόνισε ότι καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης, αρκεί όλες οι πλευρές να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης και κοινό πλαίσιο κανόνων και αναφοράς και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν Κύπρος και Ελλάδα.

Επέκρινε την Τουρκία γιατί προωθεί μια τελείως διαφορετική και αποκλίνουσα ατζέντα και απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Παρεμβάσεις Ιστουρίζ και Άλι

Στην ημερίδα παρενέβη διαδικτυακά ο ΓΓ του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ που ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η ασφάλεια και ευημερία των λαών μας τονίζοντας ότι η κρίση είναι κατά των ιδεών και των αξιών μας και ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία για ασφάλεια αλλά και ένωση για δημοκρατικές αξίες και ειρήνη.

Ανέφερε ότι η ΕΕ καταδικάζει όλες τις πράξεις που διακυβεύουν την κυριαρχία και ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας και κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για λύση ΔΔΟ λέγοντας ότι οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Ο Πάολο Άλι, πρώην ΓΓ της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στο ρόλο της Συμμαχίας στα γεωπολιτικά του κόσμου και στις προκλήσεις σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, στο μεταναστευτικό και αλλού.

Αναφέρθηκε στο ουκρανικό και τόνισε ότι ο Πούτιν, όποτε δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, προχωρεί σε μια κρίση και αναφέρθηκε στον στόχο του για γεωπολιτικό έλεγχο. Ο κ. Άλι μίλησε και την πανδημία και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας η ΕΕ έχει ακόμη ρήγματα στο εσωτερικό όπως είναι η μοιρασμένη Κύπρος, το Brexit, το μεταναστευτικό, ο λαϊκισμός και τα αντιευρωπαϊκά κινήματα και η έλλειψη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ