ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:28
 

Διαπιστευτήρια της βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά οι Αμερικάνοι υποβάλλουν αίτημα για χρήση στρατιωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία μια μονάδας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για ενδεχόμενη εκκένωση διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το νέο πνεύμα που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών και στο κομμάτι της στρατιωτικής συνεργασίας.

Εν αντιθέσει με την πρακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν, με τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων, οι ΗΠΑ επέλεξαν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να σταθμεύσουν οι δυνάμεις της, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η μεταφορά διπλωματικών αποστολών ή Αμερικανών πολιτών από χώρες της περιοχής. Στην αεροπορική βάση της Πάφου βρίσκονται ήδη στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ, τα οποία είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν για ανθρωπιστικής φύσεως ζητήματα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην «Ανδρέας Παπανδρέου» σταθμεύουν, τις τελευταίες ώρες, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού τα γνωστά Σινούκ, τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας και πραγματοποίησαν ανεφοδιασμό στην Ρόδο. Τα δυο Σινούκ συνόδευαν από την Ελευσίνα δυο ελικόπτερα Μπλακ Χοκ. Στην Πάφο σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχει προσγειωθεί και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130.

Η χρήση της Πάφου

Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Κύπρο σχετίζεται καθαρά με ανθρωπιστικής φύσεως θέματα, όπως τονίσθηκε από την κυβέρνηση, και στο πνεύμα αυτό ικανοποιήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Ωστόσο όπως υποδεικνύεται από στρατιωτικούς αναλυτές, το αμερικάνικο αίτημα για τη βάση της Πάφου ουσιαστικά αποκαλύπτει δυο σοβαρά ζητήματα.

Πρώτον ότι η βάση της Εθνικής Φρουράς πληροί όλες εκείνες τις προδιαγραφές ασφάλειας για φιλοξενία στρατιωτικών μέσων και δεύτερον έρχεται μετά την υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο του νόμου για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων επί κυπριακού εδάφους, θα εξαρτηθεί από το χρόνο εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πάφος  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X