ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διασταυρώνουν ξίφη για τα διαβατήρια ΑΚΕΛ και Προεδρικό

Μιλά για παραβίαση της Χάρτας Δεοντολογίας το ΑΚΕΛ, προκαλώντας την απάντηση Προδρόμου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με νέα ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα, αλλά και στο κυπριακό διαβατήριο το οποίο ο τελευταίο έλαβε, επέστρεψε το ΑΚΕΛ. Διά του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, το κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για παραβίαση της Χάρτας Δεοντολογίας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας την απάντηση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι μοναδικός στόχος του ΑΚΕΛ είναι να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με την πιο κάτω ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ, ζήτησε απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα:

«Ο Πρόεδρος και το Προεδρικό επιμένουν να μην απαντούν σε απλά, πολύ απλά ερωτήματα που εδώ και πολλές μέρες θέτουμε. Η απάντησή τους είναι εξίσου απλή:
Θα τα επαναλάβουμε:

Κύριε πρόεδρε

Ταξιδεύσατε ιδιωτικά στις Σεϋχέλλες για σκοπούς οικογενειακών διακοπών με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα που πολιτογράφησε η κυβέρνησή σας;
Πού επένδυσε ο Σαουδάραβας για να πάρει κυπριακό διαβατήριο;
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος στη Χάρτα Δεοντολογίας που έβαλε από τους υπουργούς του να υπογράψουν, τούς ζητά να μην δέχονται δώρα, να μην αφήνουν καμία υποψία για προσωπικό όφελος και να λειτουργούν με διαφάνεια.
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο Πρόεδρος παραβίασε τη δική του Χάρτα, αλλά για τούτο δεν δίνει κανένα λογαριασμό.
Προεδρικό και ΔΗΣΥ μη έχοντας απαντήσεις προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακή μετατόπιση αναφερόμενοι σε διάφορες περιπτώσεις για να αποφύγουν την ουσία του θέματος.
Ότι, δηλαδή, επί δικών τους ημερών –και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2013, δυο μήνες μετά που ανάλαβαν την εξουσία- έκαναν τέτοιες αλλαγές στα κριτήρια παραχώρησης διαβατηρίων, που τους έδινε τη δυνατότητα μαζικά να παραχωρούν διαβατήρια.
Προηγουμένως, κάποιος έπρεπε να έρθει στην Κύπρο, να πάρει κάρτα παραμονής, να επενδύσει στην Κύπρο και μετά από παρέλευση ενός λογικού διαστήματος και αφού γίνονταν οι απαραίτητες έρευνες αναφορικά με το ποιόν του επενδυτή και τα λεφτά που επένδυε ο επενδυτής, έπαιρνε διαβατήριο.
Με τις αλλαγές που έγιναν παραχωρούνται διαβατήρια εξ αποστάσεως. Εάν ρωτήσετε για παράδειγμα σήμερα τους Καμποτζιανούς που η κυβέρνηση τους παραχώρησε διαβατήριο, είναι αμφίβολο εάν θα γνωρίζουν κατά που πέφτει η Κύπρος.
Είναι με αυτό τον τρόπο που μαζικοποιήθηκε και έγινε βιομηχανία η παραχώρηση διαβατηρίων και είναι για αυτό το λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας άσκησε έντονη κριτική μαζί με τη Μάλτα και τη Βουλγαρία για τα προγράμματα πολιτογραφήσεων που είχαμε. Προηγουμένως, η Κύπρος δεν ήταν αντικείμενο κριτικής για το πρόγραμμα. Και η κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές έγκαιρα, ο Πρόεδρος τα έχωσε στην ΕΕ ότι τάχα στοχοποιεί την Κύπρο.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όπως διαφημίζει, τόσο η ίδια όσο και ο Συναγερμός για αλλαγές που έγιναν –και όντως έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες.
Είπε αρχικά η κυβέρνηση ότι θα κάνει έρευνα. Μετά ξείπε η κυβέρνηση ότι θα κάνει έρευνα.
Την ίδια ώρα είπε ότι δεν θα διστάσει να ανακαλέσει αποφάσεις που πήρε για παροχή διαβατηρίων. Πρέπει να πω ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης, για ένα Σύρο επιχειρηματία για τον οποίο κάνουν λόγο οι κυβερνώντες, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο το 2009, έκανε επενδύσεις, αφού ερευνήθηκε για το ποιόν του το 2011 πήρε υπηκοότητα, όταν περιελήφθη στην λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτικές κυρώσεις αμέσως η κυβέρνηση τότε προχώρησε στην ανάκληση του διαβατηρίου. Αυτό δείχνει ότι, μάλιστα, έχεις πολιτική βούληση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα.
Αντικείμενο κριτικής δεν είναι το πρόγραμμα επενδύσεων έναντι υπηκοοτήτων. Αντικείμενο κριτικής είναι οι αλλαγές που έκαναν οι κυβερνώντες για να μετατρέψουν αυτό το πρόγραμμα σε βιομηχανία. Για αυτό το πράγμα επικρίνεται η κυβέρνηση, για αυτό το πράγμα η Κύπρος εκτέθηκε διεθνώς και είναι σε αυτό που οι κυβερνώντες θα πρέπει έμπρακτα να απαντήσουν για να προστατεύσουν πρώτα απ’ όλα την Κύπρο από το διεθνή διασυρμό.
Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση, σ’ αυτά πρέπει να απαντήσει, για αυτά θα πρέπει να ενεργήσει».

Μοναδικός στόχος του ΑΚΕΛ είναι να πλήξει τον ΠτΔ

Μοναδικός στόχος του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι είναι να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμμετέχει σε ένα «όργιο ανεύθυνου λαϊκισμού» ενώ προσπαθεί να πάρουν τα λόγια του κύρος από ένα ντοκιμαντέρ που διαδίδεται από δημοφιλές δίκτυο διάδοσης κινηματογραφικού υλικού.

«Στόχος της εμμονής και της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας του ΑΚΕΛ δεν είναι η ευταξία του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται από τα χρόνια που ήταν και το ίδιο διακυβέρνηση, ούτε και η εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Μοναδικός στόχος τους είναι, φαίνεται, να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, πρόσφατα, όταν έλεγε ότι κύριος στόχος 3,5 χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές είναι να φύγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Διότι αν νοιάζονταν για το πρόγραμμα και για τις διαδικασίες που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχαν αναγνωρίσει τις βελτιωτικές αλλαγές, τα αυστηρότερα κριτήρια, τους ελέγχους που έχουν αποφασιστεί από το 2018 για αυτό το πρόγραμμα» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στο ΑΚΕΛ θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει και να σημειώσουν ότι «η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε πληροφορίες και επισημάνσεις που έχουν γίνει, αποφάσισε συμπληρωματικό έλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων που έγιναν μέχρι το 2018» προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις που χρήζουν επανεξέτασης.

Αντ’ αυτού, συμπλήρωσε, προχώρησαν σε λαϊκισμό, μιλώντας για κάποια έρευνα με βάση το νόμο. «Έλεγχος των αποφάσεων θα γίνει, από μια Κυβέρνηση η οποία θέλει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα με τάξη» είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανεπιθύμητες πρακτικές που ίσχυαν και στη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, όπως η περίπτωση της ουκρανικής τράπεζας για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος, έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά με την απόφαση για κατάργηση των εταιρειών-κέλυφος, είπε.

Δυστυχώς, συμπλήρωσε «ακόμα και ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμμετέχει προσωπικά σε ένα όργιο ανεύθυνου λαϊκισμού. Προσπαθεί να πάρουν τα λόγια του κύρος από ένα ντοκιμαντέρ που διαδίδεται από δημοφιλές δίκτυο διάδοσης κινηματογραφικού υλικού και επικαλείται δημοφιλείς διεθνώς κινηματογραφικούς αστέρες».

«Είναι πράγματι λυπηρό ότι είτε δεν του τα έχουν πει σωστά σχετικά με το Laundromat, είτε - αν ο ίδιος έχει δει το ντοκιμαντέρ - δεν έχει καταλάβει. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας από τα Panama Papers, έχει ως βασικό στόχο πέραν από τους φορολογικούς παραδείσους και τα κέντρα offshore, να εκθέσει το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ λειτουργούν κέντρα παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι η μόνη επιδερμική αναφορά στο ντοκιμαντέρ αναφορά στην παλιά λειτουργία της χώρας ως κέντρου υπεράκτιων δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο, όπως είπε, έχει εξαλειφθεί.

Συνέχισε, λέγοντας ότι έχουν τερματιστεί και τα όσα γινόταν σχετικά με τα δίκτυα των εταιρειών-κέλυφος, οι οποίες έχουν καταργηθεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όχι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.

«Διερωτάται κανείς γιατί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν είχε αποταθεί στους Υπουργούς Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια για παράδειγμα, για να ζητήσει να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου με τον έλεγχο και την κατάργηση των εταιρειών-κέλυφος» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ σε σχέση με Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό είναι φανερό ότι ένα μόνο στόχο έχουν: Την προγραμματική κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, το ανέφικτο με βάση τα πολιτειακά μας θέσμια, να φύγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιπολιτευτική πολιτική σε μια χώρα η οποία θα έχει εκλογές του 2023» είπε.

Ανέφερε ακολούθως ότι «το ΑΚΕΛ που έχει χάσει τις εκλογές προβάλλοντας το δικό του πρόγραμμα που απορρίφθηκε θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τις επόμενες Προεδρικές εκλογές».

Απαντώντας σε ερώτηση αν προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο σε παραίτηση πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέληξε, λέγοντας ότι «δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο πέραν τους γεγονότος ότι όλα όσα κάνει το ΑΚΕΛ, δυστυχώς και στο Κυπριακό ζήτημα, εστιάζονται στο πρόσωπο του Προέδρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση